Η καθηγήτρια Δρ. Κουτσελίνη, στην εισαγωγική της ομιλία είπε πως «η ΕΕ είναι ουσιαστικά ένας ειρηνικός, εκπαιδευτικός πρωτίστως, πολιτικός σχεδιασμός. Η εκπαίδευση είναι από τα βασικότερα στοιχεία για να φτάσουμε σε ένα μέλλον της Ευρώπης όπως το έχουμε οραματιστεί και όπως η ίδια η ΕΕ δήλωσε ότι ήθελε να γίνει, δηλαδή μέσω της ανώτερης εκπαίδευσης, να καταστεί η πρώτη οικονομική δύναμη η οποία να στηρίζεται πάνω στην εκπαίδευση των πολιτών της». Αφού ανέφερε πως «υπάρχει μια μεγάλη κατακραυγή στον πολιτικό σχηματισμό της ΕΕ και στις αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς δεύτερο σχέδιο», πρόσθεσε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν τα διάφορα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζονται, όπως οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά, ώστε να καταφέρουμε να φτάσουμε στο ειρηνικό εκπαιδευτικό μοντέλο της Ενωσης.
Η κα. Κουτσελίνη ανέφερε επίσης ότι «η ανώτερη εκπαίδευση στηρίζεται στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο εκπαίδευσης και ουσιαστικά είναι η προσπάθεια της ΕΕ, μέσω της ανώτερης εκπαίδευσης και των προικισμένων πολιτών που θα βγαίνουν από αυτήν, να κατορθώσει να επιτύχει τα οράματα της και να καλλιεργήσει μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα». Πρόσθεσε ακόμα πως «έχουν γίνει πάρα πολλά για να μπορέσουμε να έχουμε κοινά αποδεκτά standards σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ούτως ώστε να επιτευχθεί ένας άλλος μεγάλος στόχος και όραμα της ΕΕ, που είναι η διακίνηση εκπαιδευτικών, φοιτητών και πολιτών για εργοδότηση και αλληλογνωριμία σε κάθε χώρα της Ευρώπης».
Αναφερόμενη στο Brexit είπε ότι «με αυτό έχει ουσιαστικά πληγεί και η ανώτερη εκπαίδευση» και σημείωσε πως η ΕΕ έχει ήδη προειδοποιήσει τις χώρες της Ευρώπης να μην προχωρήσουν σε διμερείς συμβάσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτό δείχνει καθαρά ότι η ΕΕ δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να χαριστεί στη Βρετανία, η οποία φαίνεται να θέλει να διατηρήσει τα πλεονεκτήματα αλλά χωρίς τη συμβολή της σ’ αυτό το γίγνεσθαι της Ευρωπαϊκής Ενωσης» είπε και πρόσθεσε ότι «σήμερα βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που δεν μπορούμε ακόμα να την αξιολογήσουμε».
Μετά τα εισαγωγικά σχόλια οι φοιτητές του Κολλεγίου και άλλοι παρευρισκόμενοι εκαναν τις δικές του τοποθεστήσεις και ερωτήσεις στους ομιλητές για διάφορα θέματα όπως το ρόλο των θεσμικών οργάνων, την παιδεία, τα εργασιακά δικαιώματα, Brexit, μεταναστευτικό, ευρωεκλογές, οικονομία, λαικισμό περιβάλλον και πολλά άλλα. Εντονη συζήτηση διεξήχθη μεταξύ εκπροσώπων κομμάτων και άλλων παρευρισκομένων με τους φιλοξενούμενους για το θέμα της ανόδου ακροδεξιών κομμάτων και κινημάτων στην Ευρώπη.
Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση.