ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: Υπό πίεση η Μέι να βρει συμφωνία πριν από το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Τετάρτης

Brexit: Υπό πίεση η Μέι να βρει συμφωνία πριν από το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Τετάρτης

Συνέχεια στις συνομιλίες για ένα κοινά αποδεκτό στοιχείο για την κατάληξη του Brexit αναμένεται να έχουν σήμερα η βρετανική Κυβέρνηση και το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης.


Μέχρι νωρίς το πρωί δεν είχαν ανακοινωθεί κατά πρόσωπο επαφές, ενώ το Σαββατοκύριακο οι διαπραγματευτικές ομάδες ήταν σε επαφή μέσω email και τηλεφώνων.

Την Κυριακή η Ντάουνινγκ Στριτ ανήρτησε στο Twitter βίντεο με την Τερέζα Μέι να εξηγεί από τον καναπέ της πρωθυπουργικής εξοχικής κατοικίας στο Τσέκερς ότι σε αυτό το στάδιο η υλοποίηση του Brexit μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συμβιβασμούς.

Οι Εργατικοί ελπίζουν ότι η κ. Μέι θα μετακινηθεί προς τη θέση τους υπέρ μίας τελωνειακής ένωσης με τους Ευρωπαίους, έστω και αν αυτή ονομαστεί «τελωνειακός διακανονισμός» ή «τελωνειακή συνεργασία».

Η κ. Μέι τελεί υπό πίεση να βρει μια συμφωνία πριν από το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Τετάρτης, καθώς ορισμένες χώρες-μέλη, πρωτίστως η Γαλλία, έχουν προειδοποιήσει ότι για να δοθεί νέα παράταση στο Άρθρο 50 ώστε να αποφευχθεί το Brexit χωρίς συμφωνία την Παρασκευή, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να παρουσιάσει ένα «αξιόπιστο σχέδιο».

Πάντως ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ δήλωσε χθες ότι δεν αναμένει στα αλήθεια να ασκηθεί βέτο κατά της νέας αναβολής του Brexit, προειδοποιώντας ότι αν κάποια χώρα-μέλος έκανε κάτι τέτοιο θέτοντας σε κίνδυνο μεταξύ άλλων την Ιρλανδία, «δε θα συγχωρούταν».

Ο κ. Βαράντκαρ θα υποδεχθεί εκτάκτως το απόγευμα στο Δουβλίνο τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ.

Εν τω μεταξύ, στη Βουλή των Λόρδων αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα η διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου που έχουν υποβάλει βουλευτές, σύμφωνα με το οποίο η Πρωθυπουργός πρέπει να επιδιώξει νέα παράταση του Άρθρου 50.

Η κ. Μέι το έχει ήδη πράξει, αλλά οι βουλευτές θεωρούν το νομοσχέδιο απαραίτητη εγγύηση για το ότι η Κυβέρνηση δε θα αφήσει με δική της βούληση τη χώρα να βγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία την Παρασκευή.

Αν, όπως αναμένεται, το νομοσχέδιο επικυρωθεί οριστικά και από τη Βουλή των Κοινοτήτων απόψε, τότε αύριο η Πρωθυπουργός θα πρέπει να παρουσιάσει στους βουλευτές την πρότασή της για την παράταση του Άρθρου 50.

Η κ. Μέι έχει ήδη ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες αναβολή έως τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία την οποία έχουν δικαίωμα να επιχειρήσουν να αλλάξουν οι βουλευτές σε μια συνεδρίαση σαν αυτή που αναμένεται να διεξαχθεί αύριο.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top