ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργός Οικονομικών: 'Εξαιρετικά θετική η διπλή πράξη δανεισμού'

Υπουργός Οικονομικών: 'Εξαιρετικά θετική η διπλή πράξη δανεισμού'

Ως εξαιρετικά θετική χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, την διπλή έξοδο της Κύπρου στις αγορές με την έκδοση ενός 5ετους ομολόγου και ενός 30ετούς, του πρώτου ομολόγου στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τόσο μακροχρόνια διάρκεια.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως τα χρήματα που αντλήθηκαν θα δαπανηθούν αποκλειστικά για την πρόωρη αποπληρωμή του ρωσικού δανείου, το υπόλοιπο του οποίου ανέρχεται στα €1,6 δισ., τονίζοντας πως η διπλή αυτή η έκδοση εξασφαλίζει εξοικονόμηση στις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους και εξασφάλιση δανεισμού πολύ μακράς διάρκειας, που διευκολύνει τη διαχείριση του χρέους.

«Είναι εξαιρετικά θετικές οι ενδείξεις, σε αυτό το συμπέρασμα είχαμε καταλήξει από το προηγούμενο διάστημα, ότι δηλαδή διεθνώς έχει σχηματιστεί μια πολύ θετική εικόνα για την οικονομία της χώρας μας. Αυτό αντικατοπτρίζεται από τις αναβαθμίσεις που πετύχαμε το τελευταίο διάστημα και από την εξαιρετικά θετική αντίκριση στη διεθνή επενδυτική κοινότητα», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης, που μιλούσε λίγο πριν κλείσει το βιβλίο προσφορών.

Επανέλαβε πως ο σκοπός της έκδοσης αφορά αποκλειστικά την πρόωρη εξόφληση του συνόλου του δανείου που είχε αναληφθεί το 2011 από τη Ρωσική Κυβέρνηση.

Εκφράζοντας εκ νέου ευχαριστίες προς την ρωσική κυβέρνηση, που πρόθυμα παραχώρησε τότε εκείνο το δάνειο, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ωστόσο πως «όπως και σήμερα στην πράξη επιβεβαιώνεται, μπορούμε να βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και εκτιμώ πως εντός της ημέρας θα έχουμε μια επιβεβαίωση μιας εξαιρετικά θετικής διπλής έκδοσης ομολόγων στις διεθνείς αγορές που θα επιβεβαιώνουν θα ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, τη βιωσιμότητα ουσιαστικά των δημοσίων οικονομικών της χώρας μας με ένα συνδυασμό νέου δανεισμού χαμηλού κόστους, αλλά και νέου δανεισμού πολύ μακράς διάρκειας που ακριβώς διευκολύνει απόλυτα τη διαχείριση του δημοσίου χρέους».

Πολιτική ατζέντα η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πολιτική ατζέντα σε σχέση με την πρόωρη εξόφληση του ρωσικού δανείου, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η πολιτική ατζέντα αφορά την εξυγίανση, ενδυνάμωση και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών.

«Είναι κορυφαίος πολιτικός στόχος η πλήρης εξυγίανση, η ενδυνάμωση και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών. Αν σε αυτό αναφέρεστε είναι βεβαίως εξόχως πολιτική ατζέντα, επειδή μέσα από αυτές τις πολιτικές πρωτοβουλίες εξασφαλίζουμε συγκεκριμένο και χειροπιαστό οικονομικό όφελος. Αυτή ήταν η επιδίωξη, μία επιδίωξη, η οποία φαίνεται να επιτυγχάνεται», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά για τις αναφορές στον Τύπο περί προσπάθειας να μειωθεί η επιρροή της Ρωσίας στην Κύπρο κατόπιν κινήσεων των Αμερικανών, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε λέγοντας ότι «δεν υπήρχε καμιά επιρροή, πρέπει να πω, μέσα από την παραχώρηση ενός δανείου και για αυτό δεν είχα κανένα δισταγμό ξανά προ ολίγου να επαναλάβω, τη ευγνωμοσύνη μου προς τη ρωσική κυβέρνηση», προσθέτοντας πως ο ίδιος δεν θεωρεί «πως υπήρξε κανένα πολιτικό αντάλλαγμα όταν τότε επί προηγούμενης κυβέρνησης είχε αναληφθεί εκείνο το δάνειο».

«Στα πλαίσια της οικονομικής πολιτικής ως αποτέλεσμα της ουσιαστικής βελτίωσης στα οικονομικά δεδομένα της χώρας μας, μπορούμε να προβούμε σε τέτοιες κινήσεις που βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, ρίχνουν το κόστος, επεκτείνουν τη διάρκεια και επιβεβαιώνουν με τον πιο χειροπιαστό τρόπο πόσο σημαντική είναι η πρόοδος που έχει γίνει, μια πρόοδος που οφείλεται στις προσπάθειες των παραγωγικών μας δυνάμεων, των συμπολιτών μας, των εργαζομένων, προσπάθειες τις οποίες μέσα από τέτοιες κινήσεις οφείλουμε να αξιοποιήσουμε», κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Έκρηξη στη Λευκωσία: Μεταφέρθηκε και δεύτερο πρόσωπο στο Νοσοκομείο - Δείτε φωτογραφίες από το σημείο

Έκρηξη στη Λευκωσία: Μεταφέρθηκε και δεύτερο πρόσωπο στο Νοσοκομείο - Δείτε φωτογραφίες από το σημείο

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (20/2) στη Λευκωσία, μετά από διαρροή υγραερίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top