ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

«Pursuit of Cleanliness» Εικαστική έκθεση από τους Ελίνα Θεοδώτου και Μάριο Θεοφιλίδη

«Pursuit of Cleanliness» Εικαστική έκθεση από τους Ελίνα Θεοδώτου και Μάριο Θεοφιλίδη

H Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει έκθεση των Κυπρίων εικαστικών Ελίνα Θεοδώτου και Μάριου Θεοφιλίδη. Παρουσιάζουν από κοινού την νεα τους εικαστική πρόταση με τίτλο «Pursuit of Cleanliness» και εγκαινιάζεται την Παρασκευή 3 Mαΐου στις 7:30 μμ.

 

Η έκθεση Pursuit of Cleanliness εξετάζει τις επαναλαμβανόμενες πρακτικές και τα μοτίβα καθαρισμού, όπως προκύπτουν από κοινωνιολογικές συμπεριφορές, με το σαπούνι και την οικιακή σκόνη να αποτελούν τα κύρια μέσα των έργων. Το σαπούνι και η σκόνη μεταλλάσσονται σε σχέση τη συνηθισμένη και καθημερινή τους μορφή και επαναπροσδιορίζονται. Η επανάληψη μορφών και αντικειμένων, σε σχέση με τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν , αναφέρεται στις πρακτικές καθαρισμού που υιοθετούμε, οι οποίες ταιριάζουν στον τρόπο ζωής του καθενός, ακολουθώντας πρότυπα που θα καταπολεμήσουν τη βρωμιά και τη σκόνη στα σπίτια μας.
Οι συμβολισμοί της πληρότητας, της κοινωνικής θέσης και της σημαντικότητας που φέρουν τα σχήματα της σφαίρας, του διαμαντιού και της πυραμίδας, χρησιμεύουν ως μέσα για να εξερεύνηση της καθαριότητας ως μια έμμονη ενέργεια, η οποία είναι είτε έμφυτη είτε υποσυνείδητη. Η καθαριότητα εξετάζεται από κοινωνιολογική άποψη, παίρνοντας τη μορφή αρετής, ως μορφή ανταγωνισμού ως προς το ποιος είναι ο καθαρότερος, ποίου η «εικόνα» είναι η καθαρότερη σε σχέση με την «εσωτερική» καθαριότητα, η καθαριότητα ως προσωπείο. Εκτός από τις κοινωνικές αξίες, η εξάλειψη της σκόνης και της βρωμιάς έχει άμεση σχέση με τους ατομικούς φόβους, καθώς αποδίδουμε στη βρωμιά και τη σκόνη την εξουσία να διαταράσσουν τη σειρά που επιβάλλουμε στους χώρους διαβίωσης και συνεπώς στους εαυτούς μας.


Η σκόνη, που αποτελείται από νεκρά κύτταρα του ανθρώπινου σώματος, μπορεί να θεωρηθεί ως συνεχής αποδόμηση του σώματος. Σε μια προσπάθεια να ακολουθηθούν οι κοινωνικοί κανόνες μέσω των τελετουργικών πρακτικών καθαρισμού, το ανθρώπινο σώμα χρησιμεύει ως χώρος προβολής αυτών των πρακτικών, αντικατοπτρίζοντας ταυτόχρονα τις δημόσιες και ιδιωτικές ανησυχίες της αποδοχής. Μέσω της διαδικασίας του καθαρισμού, το δέρμα αποσυντίθεται και η μορφή του ανθρώπινου σώματος μεταβάλλεται και συνεχώς επαναπροσδιορίζεται, με την ταυτότητα του σώματος να αφαιρείται. Η ταυτότητα του σώματος διαλύεται μέσω της κατάχρησης εξουσίας, με την κοινωνία να αντιμετωπίζει σε παγκόσμιο επίπεδο τέτοιες ενέργειες, δημιουργώντας ζητήματα τιμωρίας, αποδοχής και πρόκλησης.

Εγκαίνια, Παρασκευή, 3 Μαΐου στις 7:30 μμ
Διάρκεια Έκθεσης, 3-15 Μαΐου 2019
Ώρες Λειτουργίας, Τρ – Παρ 10πμ – 1μμ & 4μμ – 6.30 μμ & Σαβ 10πμ – 1μμ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top