ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος προς Λουτ: Χρειαζόμαστε αλληλοσεβασμό μεταξύ των δύο κοινοτήτων

Πρόεδρος προς Λουτ: Χρειαζόμαστε αλληλοσεβασμό μεταξύ των δύο κοινοτήτων

Αυτό που απαιτείται για την έναρξη των συνομιλιών και το οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε στην Τζέιν Χολ Λουτ σε επικοινωνία που είχαν χθες βράδυ είναι αλληλοσεβασμός μεταξύ των δύο κοινοτήτων για να μπορεί να επικρατήσει η ειρήνη, για να μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης και αυτό που απαιτείται είναι να μην αισθάνεται ο ένας ότι επιβάλλεται ο άλλος επ΄ αυτού.

Ο Πρόεδρος σε χαιρετισμό απόψε στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Ρολάνδη «Ματιές στη Ζωή και στην Ιστορία», ανέφερε ότι επανέλαβε για πολλοστή φορά στην κ. Λουτ την αποφασιστικότητα μας να παρακαθίσουμε επιτέλους σε ένα διάλογο που να δημιουργεί τις προοπτικές ειρηνικής συμβίωσης, εξεύρεσης μιας λύσης που να συνάδει με τον Χάρτη των ΗΕ, δημιουργίας ενός κανονικού κράτους, ενός πραγματικά ανεξάρτητου κράτους, πέραν και πάνω από επιβολές εις βάρος της άλλης κοινότητας.

Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε για την βούλησή μας, ως ύψιστη μάλιστα προτεραιότητα, όσον αφορά την επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που να οδηγεί σε μια λειτουργική διαρκή λύση με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους.
Διαβεβαίωσε και για την βούλησή μας, και παρά την όποια προκλητικότητα, απειλές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, να προχωρήσουμε στην απρόσκοπτη εφαρμογή της ενεργειακής μας πολιτικής, βάσει των συγκεκριμένων και στοχευμένων στρατηγικών σχεδιασμών που υιοθετούμε.
 
«Έχουμε δώσει δείγματα γραφής του σεβασμού μας απέναντι στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αποδεχθήκαμε την πολιτική ισότητα όπως και τη θετική ψήφο, εκεί και όπου μπορεί αρνητικά  να επηρεαστεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα. Δεν θέλαμε να δώσουμε δείγματα αλαζονείας όσον αφορά την κοινότητα, η οποία πλειοψηφεί πληθυσμιακά, Θέλαμε να δώσουμε το μήνυμα, και αυτό είναι το μήνυμα που δίνουμε, ότι με απόλυτο σεβασμό, ανεξάρτητα αριθμού κατοίκων. αυτό που θέλουμε είναι να νιώθουμε όλοι ότι είναι διασφαλισμένα τα δικαιώματα μας», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος είπε πως σε μια ευρωπαϊκή χώρα, πέραν του γεγονότος ότι ο ίδιος ο Χάρτης της Ευρώπης διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό που απαιτείται είναι να αισθάνεται και η μειοψηφούσα κοινότητα ότι έχει την ασπίδα, το δικαίωμα να μη επιτρέπει κατάχρηση εξουσίας από την πλειοψηφούσα κοινότητα.

«Και αυτό είναι που αποδεχτήκαμε. Αλλά δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό που επιμένει η Τουρκία και επαναλαμβάνει η τουρκοκυπριακή κοινότητα ότι, για κάθε απόφαση θα πρέπει να συναποφασίζουμε ή να έχουν μια θετική ψήφο και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αυτό δεν συνάδει ούτε με το δίκαιο ούτε με αυτό που επιδιώκουμε, δηλαδή μια λύση που να βασίζεται στον αλληλοσεβασμό», ανέφερε.

Για τον Νίκο Ρολάνδη

Αναφερόμενος στον Νίκο Ρολάνδη και το βιβλίο του ο ΠτΔ είπε πως αναντίλεκτα, ο κ. Ρολάνδης, στα 40 και πλέον χρόνια παρουσίας του στο πολιτικό γίγνεσθαι, πρωταγωνιστώντας σε σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας, έθετε πάντοτε πρώτων όλων την επίτευξη του ωφέλιμου για την πατρίδα και τον λαό, πέραν από την εξυπηρέτηση των όποιων πολιτικών σκοπιμοτήτων.

»Ως καθολικά ομολογείται, εκείνο το οποίο τον χαρακτήρισε και τον ξεχώρισε στην πολιτική του σταδιοδρομία, είναι η διορατικότητα, η συνέπεια, ο ρεαλισμός και η σταθερότητα λόγων και πράξεων», ανέφερε.

Μίλησε για τη στάση αρχών που τήρησε όσον αφορά το κυπριακό ζήτημα, θέτοντας εαυτό στην υπηρεσία της πατρίδας και φροντίζοντας πάντοτε για την προώθηση και την ορθή προβολή των δίκαιων εθνικών μας αιτημάτων, προσθέτοντας ότι  ο Νίκος Ρολάνδης υπήρξε πολιτικός που προτεραιότητα του δεν ήταν το ίδιον, αλλά το εθνικό συμφέρον, παρά το γεγονός ότι είχε την ευχέρεια με τη σιωπή του γίνεται αρεστός και να διατηρεί αξιώματα.
 
«Απτή απόδειξη τούτου αποτελεί η αποφασιστικότητα που επέδειξε τολμώντας, κατά αντίθεση του συνήθως συμβαίνοντος, να παραιτηθεί του υψηλού αξιώματος του Υπουργού Εξωτερικών, όταν διαπίστωσε ότι οι χειρισμοί που υιοθετήθηκαν την εν λόγω περίοδο όσον αφορά τους χειρισμούς του Κυπριακού ήταν σε πλήρη σύγκρουση με τα πιστεύω και τις δικές του θέσεις», ανέφερε.

Για την θητεία του στο Υπουργείο Εμπορίου, είπε πως στάθηκε πρωτοπόρος προωθώντας έντονα το θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, λέγοντας ότι εκείνος που ανέδειξε για πρώτη φορά ότι θα έπρεπε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας και στον ενεργειακό πλούτο που η πατρίδα μας διέθετε δεν ήταν άλλος από τον Νίκο Ρολάνδη.
 
«Με την αμέριστη ενθάρρυνση και στήριξη του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη, προχώρησε σε επαφές και διαπραγματεύσεις με διάφορες χώρες, πετυχαίνοντας, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας, να οριοθετήσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της πατρίδας μας, δημιουργώντας παράλληλα το απαραίτητο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο θα προωθούσε τη διεύρυνση και την επιδιωκόμενη εκμετάλλευση του ενεργειακού μας πλούτου», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Σημείωσε ότι ευρισκόμενοι σήμερα σε ένα προωθημένο στάδιο πριν την εκμετάλλευση, δεν θα ήταν ουδόλως πλεονασμός αν υποστήριζε ότι η συνεισφορά του Νίκου Ρολάνδη ήταν καθοριστική ως προς τον εν λόγω στόχο.
 
«Στη βάση του δικού του οράματος και της δικής του επιμονής, διανοίχθηκε ο δρόμος για τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς με ορατές τις προοπτικές της ανάπτυξης, της προόδου και της ευημερίας για τον τόπο μας», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top