ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Θετικά νέα για την οικονομία: «Fitch» και «Moody’s» επιβεβαίωσαν την πιστοληπτική ικανότητα της ΚΔ - Το μήνυμα του ΥΠΟΙΚ
Προσερχόμενος στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας και Εφημερίδων με τίτλο «70 Χρόνια ΕΟΚΑ 1955-1959», που διοργανώνει στη Λευκωσία το ΓΤΠ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, και κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες αξιολογήσεις της κυπριακής οικονομίας από τους οίκους Fitch και Moody’s, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχουμε συνεχή θετικά αποτελέσματα στην οικονομία, και την προηγούμενη βδομάδα, και χθες το βράδυ με δύο νέες ανακοινώσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, που επιβεβαιώνουν και την υπεύθυνη δημοσιονομική μας πολιτική, αλλά και αποτελούν μία ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία».
Πρόσθεσε ότι αυτές «δεν είναι απλά ανακοινώσεις από οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που δεν έχουν αντίκτυπο στον κόσμο. Όλα αυτά, έχουν απτά, θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία, για τους πολίτες».
Ο Πρόεδρος εξήγησε ότι αυτές οι θετικές αξιολογήσεις επιτρέπουν στο κράτος να έχει έναν καλύτερο δανεισμό, με καλύτερους όρους, για να υπάρχουν αναπτυξιακά έργα για την κοινωνία. Επιτρέπουν, πρόσθεσε, τη δημιουργία ενός ακόμα πιο ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος, που σημαίνει ακόμα πιο ποιοτικές και παραγωγικές επενδύσεις που δημιουργούν νέες, πιο παραγωγικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και αυξάνουν τα εισοδήματα, προς όφελος των πολιτών. Ακόμα, μειώνουν το κόστος του δανεισμού για τα κυπριακά νοικοκυριά, για τις κυπριακές επιχειρήσεις.
Βιώσιμη λύση Κυπριακού μέσα από τον σεβασμό της ιστορίας, είπε ο Πρόεδρος
Η επίλυση του Κυπριακού θα είναι βιώσιμη μέσα και από τον σεβασμό και την αναγνώριση της ιστορίας του καθενός και όχι μέσα από την αυτοκατάργηση, δήλωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος στο παλαιό Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας για τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας και Εφημερίδων με τίτλο «70 Χρόνια ΕΟΚΑ 1955-1959», που διοργανώνει το ΓΤΠ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών.
«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι 70 χρόνια μετά τον πιο αγνό αγώνα του κυπριακού ελληνισμού, έναν αγώνα που οδήγησε σε ό,τι πιο σημαντικό έχουμε, στο ισχυρότερο διαπραγματευτικό μας χαρτί, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, το ΓΤΠ πήρε αυτή την πρωτοβουλία. Θέλω δημόσια να τους συγχαρώ», είπε σε δηλώσεις του, αναφερόμενος στην έκθεση που περιλαμβάνει εικόνες από τον Τύπο της εποχής.
Όπως είπε, η παρακαταθήκη που η Κυβέρνηση θέλει να αφήσει στον κυπριακό Ελληνισμό «είναι η ανάγκη να μιλάμε, να ενημερώνουμε τα παιδιά μας για τον αγώνα της ΕΟΚΑ. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία μας».
Υπογράμμισε ότι η γνώση της πραγματικής ιστορίας δεν λειτουργεί σε καμία περίπτωση εις βάρος της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού. «Η επίλυση του Κυπριακού θα είναι βιώσιμη μέσα και από τον σεβασμό και την αναγνώριση της ιστορίας του καθενός και σίγουρα όχι μέσα από την αυτοκατάργηση», σημείωσε.
Στόχος, ανέφερε, είναι η έκθεση να μην μείνει μόνο στη Λευκωσία, αλλά να γίνει ανά το παγκύπριο, σε όλες τις ελεύθερες πόλεις και «να ενημερωθούν τα παιδιά μας».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ