ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Eπέστρεψε στο θρόνο της η ΤΣΣΚΑ Μόσχας!

Eπέστρεψε στο θρόνο της η ΤΣΣΚΑ Μόσχας!

Η κούπα γυρίζει στη Μόσχα! Η ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη νίκησε 91-83 την Εφές στον τελικό της Ευρωλίγκας και αναδείχθηκε «βασίλισσα» της Ευρώπης για 8η φορά στην ιστορία της! 

Σε έναν θεαματικό τελικό που θα μείνει για πολλά χρόνια στη μνήμη των φιλάθλων, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Ιτούδη επικράτησε 91-83 της Εφές στη Βιτόρια και επιστρέφει στο θρόνο της μετά από 3 χρόνια!

Με πρωταγωνιστές τους Κλάιμπερν, Χίγκινς (20 πόντοι έκαστος), η «ομάδα του στρατού» κατέκτησε για 8η φορά στην ιστορία της την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης!

Αξιέπαινη η προσπάθεια της ομάδας του Αταμάν, που βρέθηκε σε τελικό για πρώτη φορά, ωστόσο της έλειψε το καθαρό μυαλό στις κρίσιμες στιγμές και η βοήθεια από παίκτες όπως ο Μίσιτς και ο Μοερμάν. Στους 29 πόντους σταμάτησε ο συγκινητικός Λάρκιν.

Το ματς
Στα πρώτα λεπτά, η Εφές συνέχισε από εκεί που… σταμάτησε στον ημιτελικό με τη Φενέρμπαχτσε και «χτυπώντας» με διάφορους τρόπους στην επίθεση, προηγήθηκε 7-3 στο πρώτο δίλεπτο.

Εντούτοις, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας αντέδρασε και με σερί 6-0 μετέτρεψε το εις βάρος της 14-12 σε 14-18 (7’) για να περάσει μπροστά στο σκορ για πρώτη φορά. Η ομάδα του Ιτούδη βρήκε ρυθμό επιθετικά και απομακρύνθηκε ακόμα περισσότερο: «τρέχοντας» ένα 11-0, ξέφυγε για πρώτη φορά με +12 (17-29 στο 9’). Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με τους Ρώσους στο +9 (20-29).

Η «ομάδα του στρατού» κυκλοφορούσε εξαιρετικά την μπάλα και πυροβολούσε από… παντού για να φτάσει στο +14 στις αρχές του δεύτερου δεκαλέπτου (20-34 στο 12’). Οι Τούρκοι έκαναν σερί 6-0 για να πλησιάσουν κάπως (26-34 στο 14’).

Πάλι όμως οι παίκτες του Ιτούδη αντέδρασαν άμεσα και ξέφυγαν στο σκορ βρίσκοντας εύκολους πόντους από Κλάιμπερν, Ντε Κολό, Χίγκινς (28-41 στο 15’). Με μπροστάρη τον Σιμόν, η Εφές έτρεξε 8-0 για να μειώσει σε 36-41 (18’).

Η ομάδα του Αταμάν έσφιξε την άμυνά της στο τελευταία πεντάλεπτο της δεύτερης περιόδου και μέσω αυτής πλησίασε σε απόσταση αναπνοής στο ημίχρονο, την ώρα που η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε χάσει τη συγκέντρωσή της: χαρακτηριστική η τελευταία φάση του πρώτου μέρους, στην οποία ο Πίτερς έκανε φάουλ στον Λάρκιν πάνω σε προσπάθεια για τρεις πόντους σε «νεκρό» χρόνο ουσιαστικά.

Με τις 3 εύστοχες βολές του Αμερικανού γκαρντ, η Εφές μείωσε στο -2 (42-44) με το φινάλε του πρώτου μέρους και γύρισε τελείως το μομέντουμ του τελικού. Χίγκινς και Κλάιμπερν (13 και 10 πόντοι αντίστοιχα) καθοδήγησαν στο πρώτο 20λεπτο τους Ρώσους, που είχαν 8/12 τρίποντα! Από την άλλη, ο Λάρκιν σημείωσε 14 πόντους, ενώ πήρε σημαντικές βοήθειες από τον Ντάνστον (6 πόντοι, 8 ριμπάουντ).

Με την έναρξη της τρίτης περιόδου, η Εφές πέρασε μπροστά στο σκορ για πρώτη φορά μετά από ώρα (45-44). Οι Κλάιμπερν και Χίγκινς όμως ήταν σε μεγάλη βραδιά και πήραν από το χεράκι την ΤΣΣΚΑ, η οποία ξέφυγε με +11 (52-63) βάζοντας τις βάσεις για τη νίκη. Ειρήσθω εν παρόδω, ο σέντερ των Τούρκων, Ντάνστον, χρεώθηκε με 4 φάουλ (24’) και αναγκαστικά αποσύρθηκε στον πάγκο.

Στην τέταρτη περίοδο, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έφερε πάλι το παιχνίδι στα μέτρα της και στο δικό της τέμπο (64-73 στο 32’), εκμεταλλευόμενοι όλες τις αδυναμίες των αντιπάλων. Μάλιστα, η ομάδα του Ιτούδη έφτασε μέχρι και το +12 (71-83 στο 36’).

Εντούτοις, η Εφές αρνήθηκε να… πεθάνει και δεν παραδόθηκε: με επιμέρους σκορ 10-2, πλησίασε στο -4 (81-85 στο 38’) και έβαλε φωτιά στον τελικό. Κάπου εκεί όμως χάθηκε πάλι η συγκέντρωση από τους παίκτες του Αταμάν, οι οποίοι έκαναν τραγικές επιθέσεις, με πιο χαρακτηριστική το εκτός ισορροπίας τρίποντο του Λάρκιν στο 81-87, που κατέληξε airball.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας διατήρησε το καθαρό μυαλό και με απόλυτη ψυχραιμία από τη γραμμή των βολών, έφτασε στο τελικό 91-83 και την 8η «κούπα» της ιστορίας της στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση!

Τα δεκάλεπτα: 20-29, 42-44, 62-68, 83-91.

Πηγή: Sport-fm.gr

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top