ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει τη λειτουργία του ΙΝΓΚ, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Η πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει τη λειτουργία του ΙΝΓΚ, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρτης 12/6 ότι η πολιτεία θα συνεχίσει να υποστηρίζει εμπράκτως τη λειτουργία του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ).
 
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση TELETHON  2019, στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε παράλληλα μεγίστης σημασίας την απόφαση του ΙΝΓΚ να ταχθεί δίπλα στους ασθενείς μέσω του ΓεΣΥ, συμβάλλοντας στις προσπάθειες επιτυχούς υλοποίησης της μεγάλης αυτής μεταρρύθμισης.
 
Η απόφαση αυτή, συνέχισε, δίνει «ένα ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την επανάσταση που επιχειρήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τις πολιτικές δυνάμεις και σωρεία άλλων παραγόντων ώστε μπορέσουμε επιτέλους να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του λαού μας, αλλά και να του ανταποδώσουμε αυτό που του χρωστούμε».
 
«Ως πολιτεία, εκτιμώντας τα μέγιστα την ευρύτερη προσφορά του Ινστιτούτου και τη συνεχή αναβάθμιση των εξειδικευμένων προσφερόμενων υπηρεσιών προς όφελος των συμπολιτών μας, υποστηρίξαμε, υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε εμπράκτως τη λειτουργία του» είπε.
 
Ανέφερε ακόμη ότι το TELETHON, στηρίζοντας μέσα από ποικίλες πρωτοβουλίες το έργο του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου και τα προγράμματα του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, έχει αναδειχθεί σε πολύτιμο αρωγό και συμπαραστάτη των πασχόντων με νευρολογικές και γενετικές ασθένειες συνανθρώπων μας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των συνανθρώπων μας.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε εξάλλου ότι το ΙΝΓΚ, με την άρτια τεχνολογική υποδομή που διαθέτει και μέσα από την επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού του, έχει αναγνωριστεί ως ένα Διεθνές Κέντρο Αριστείας και Περιφερειακό Κέντρο Αναφοράς με την προσφορά εξειδικευμένων κλινικών και εργαστηριακών ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και την παροχή μεταπτυχιακής εκπαίδευσης.
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι ο αριθμός των υπηρεσιών που προσφέρθηκαν το 2018 στους τομείς της Νευρολογίας και Γενετικής από το Κλινικό Τμήμα του Ινστιτούτου ανήλθε στις 35 χιλιάδες.
 
Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, τα εργαστήρια του Ινστιτούτου πραγματοποίησαν περίπου 22.000 εξετάσεις μετά από παραπομπές από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, συμβάλλοντας έτσι στην έγκαιρη και ακριβή διάγνωση σοβαρών παθήσεων για περίπου 7.500 περιπτώσεις που αφορούσαν ενήλικες, παιδιά, αλλά και προγεννητικές περιπτώσεις, Παράλληλα, είπε ότι διενεργήθηκαν 20.000 εξετάσεις για τις υπηρεσίες δικανικής γενετικής.
  
Ο Πρόεδρος της  Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι το ΙΝΓΚ βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου από την ίδρυσή του, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Οικονομικών, με την ανέγερση ενός νέου κτηρίου.
 
Ένα κτήριο, το οποίο, όπως είπε, θα στεγάσει ερευνητικές ομάδες οι οποίες θα ενδυναμώσουν τους τομείς της γενετικής, της νευρολογίας και βιοϊατρικής, ενώ παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν νέοι ερευνητικοί τομείς αιχμής, που στο σύνολό τους θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας.
 
Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα  πρόγραμμα συνολικού κόστους 40 εκατομμυρίων ευρώ, Πρόσθεσε ότι το κράτος στηρίζει το Ινστιτούτο μέσα από τον ετήσιο προϋπολογισμό, όπου η συνεισφορά για παροχή υπηρεσιών ανέρχεται στα 5,6 εκ ευρώ, ενώ επιπλέον ποσό περίπου 4 εκ ευρώ, αφιερώνεται στους άλλους δύο στόχους που αφορούν την έρευνα και εκπαίδευση.
 
Καταληκτικά, είπε ότι προέχει η περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητας του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, μέσα από τη μεγάλη αυτή εκδήλωση ανθρωπιάς.
 
Λαμβάνοντας τον λόγο στην εκδήλωση ο Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου Λεωνίδας Φυλακτού αναφέρθηκε στο ΓεΣΥ, λέγοντας ότι από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του, το Ινστιτούτο συνεχίζει απρόσκοπτα τις εξειδικευμένες του υπηρεσίες προς τους ασθενείς.
 
«Το ΓεΣΥ είναι μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση για το καλό όλων των πολιτών και η έναρξη του δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη σωστή καθοδήγηση και την επιμονή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε.
 
Ανέφερε τέλος ότι με την 26χρονη παρουσία του, το Telethon είναι από τους μακροβιότερους φιλανθρωπικούς θεσμούς και διαβεβαίωσε ότι οι εισφορές καταλήγουν εκεί που πρέπει, στους ασθενείς του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου και στα ερευνητικά προγράμματα του ΙΝΓΚ.
 
Ακολούθησε η φιλανθρωπική εκδήλωση με το κονσέρτο “City under the stars” με αποσπάσματα από έργα όπερας και από το ευρύτερο κλασικό ρεπερτόριο.
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top