ΔΙΕΘΝΗ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: «Νεκρό» το backstop συμφωνούν Χαντ και Τζόνσον

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: «Νεκρό» το backstop συμφωνούν Χαντ και Τζόνσον

Οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος και της πρωθυπουργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν ότι το λεγόμενο ‘backstop’ για την αποφυγή σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία πρέπει να αντικατασταθεί στην όποια νέα συμφωνία για το Brexit.


Οι Τζέρεμι Χαντ και Μπόρις Τζόνσον συμμετείχαν σε μία ακόμη εκδήλωση με ερωτήσεις προς το πρόσωπό τους από μέλη του κόμματος, αυτή τη φορά στο Μπέλφαστ, όπου πρώτιστο μέλημα είναι ο τρόπος αποφυγής των σκληρών συνόρων.

Μιλώντας πρώτος ο κ. Χαντ είπε: «Αναγνωρίζω ότι δεν πρόκειται ποτέ να έχουμε μια συμφωνία με την ΕΕ με το backstop, άρα πρέπει να αλλάξει ή να φύγει».

Ο νυν υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι διατύπωνε ενστάσεις για το backstop στο υπουργικό συμβούλιο, ενστάσεις όμως που δεν κοινοποίησε ώστε να μην κατηγορηθεί ότι δεν ήταν πιστός στην πρωθυπουργό Μέι.

Υποστήριξε ότι υπάρχουν τεχνολογικές λύσεις για τη διενέργεια ελέγχων στα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας χωρίς την ανάγκη για φυσικές συνοριακές εγκαταστάσεις.

Σε παρατήρηση από το ακροατήριο ότι προσπαθεί όψιμα να φανεί πιο σκληρός στο Brexit από τον αντίπαλό του Μπόρις Τζόνσον, ο κ. Χαντ απάντησε ότι ανέκαθεν θεωρούσε πως η χώρα έπρεπε να προχωρήσει «μακρύτερα και γρηγορότερα» ως προς τις προετοιμασίες για ένα πιθανό Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο κ. Χαντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα κρίνει έως τις 30 Σεπτεμβρίου εάν υπάρχει προοπτική συμφωνίας με την ΕΕ. Αν δεν υπάρχει τέτοια προοπτική, τότε θα αφιερώσει τον Οκτώβριο στην προετοιμασία για ένα ‘no deal’ στις 31 Οκτωβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του επανέλαβε ότι προτεραιότητά του είναι η υλοποίηση του Brexit έως τις 31 Οκτωβρίου, κάτι που θα «ανακούφιζε» τη βρετανική πολιτική σκηνή. Απέρριψε ως «ηττοπάθεια» την εκτίμηση όσων λένε ότι δε θα μπορέσει να βγει από την ΕΕ στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών είπε στα μέλη του κόμματος ότι το backstop, που περιλαμβάνεται στη Συμφωνία Αποχώρησης, προσφέρει μία «απολύτως απαράδεκτη επιλογή» μεταξύ της αποδοχής των κανόνων της ΕΕ ή της εκχώρησης της διακυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας. «Η Συμφωνία Αποχώρησης ως έχει είναι νεκρό γράμμα», σημείωσε ο κ. Τζόνσον.

Συμπλήρωσε ότι  το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να βγει από την ΕΕ «στην ολότητά του» και τόνισε ότι «υπό καμία περίσταση» δε θα υπάρξουν σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία.

Είπε επίσης ότι το backstop ήταν έμπνευση εκείνων που θέλουν να διατηρήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην τελωνειακή ένωση.

Απέκλεισε δε την πιθανότητα δημοψηφίσματος στη Βόρεια Ιρλανδία για την αποδοχή ή απόρριψη του backstop.

Το backstop ορίζει ότι αν δεν υπάρξει λύση στο θέμα των συνόρων έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με τους Ευρωπαίους μέχρι να βρεθεί άλλη λύση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top