ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιτροπή Ελέγχου: Επιστολή στην εκτελεστική εξουσία για παράταση των προσφορών για στέγαση δικαστηρίων

Επιτροπή Ελέγχου: Επιστολή στην εκτελεστική εξουσία για παράταση των προσφορών για στέγαση δικαστηρίων

Επιστολή προς την εκτελεστική εξουσία, με τη οποία θα ζητείται η παράταση της διαδικασίας των προσφορών για την στέγαση δικαστηρίων στο Φιλοξενία, αποφάσισε να στείλει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, όπως ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Γιώργος Λουκαΐδης σε δηλώσεις του στη Βουλή μετά τη συνεδρία.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής η Αρχιπρωτοκολλητής Ειρήνη Χριστοδούλου σημείωσε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της δικαστικής υπηρεσίας και εξέφρασε ανησυχία για τυχόν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Στις δηλώσεις του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας συζήτησαν εκ νέου το θέμα της στέγασης του Εφετείου και του Εμπορικού Δικαστηρίου, στο χώρο του Φιλοξενία, στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τον κ. Λουκαΐδη «επαναβεβαιώθηκε στη συνεδρία ότι είναι διπλά λανθασμένη μια τέτοια απόφαση». Είναι λανθασμένη, ανέφερε, πρώτα απ’ όλα γιατί η φιλοξενία των δικαστηρίων στο ξενοδοχείο Φιλοξενία, δεν συνάδει με τον περιβάλλοντα χώρο. Ούτε με το εκπαιδευτικό ίδρυμα με το οποίο θα συνυπάρχει, που είναι το ΑΞΙΚ, αλλά ούτε και με το συνεδριακό κέντρο, πρόσθεσε.

Ο κ. Λουκαΐδης συνέχισε λέγοντας ότι «είναι επίσης λανθασμένη η φιλοξενία των δικαστηρίων στο χώρο τον συγκεκριμένο, γιατί ήδη το ΑΞΙΚ έχει ανάγκες τις οποίες δεν μπορεί να καλύψει με βάση τα σημερινά δεδομένα και με βάση τα σημερινά δεδομένα», προσθέτοντας ότι «αυτές οι ανάγκες θα αυξηθούν σημαντικά με αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί και που για παράδειγμα προβλέπουν ότι θα προσφέρει και τετραετές πρόγραμμα σε πτυχιακό επίπεδο».

Όπως λέχθηκε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου από το 2021 το ΑΞΙΚ θα προσφέρει τετραετές πτυχιακό πρόγραμμα. Φέτος αριθμεί 278 φοιτητές.

«Θα περιορίσει σημαντικά δηλαδή, τη δυνατότητα ανάπτυξης του ΑΞΙΚ, μια τέτοια απόφαση», είπε ο κ. Λουκαΐδης.

Ως εκ τούτου, ενημέρωσε, «αποφασίστηκε όπως αποσταλεί επιστολή στην εκτελεστική εξουσία μέσα από την οποία να απευθύνεται έκκληση για παράταση της διαδικασίας των προσφορών - θα είναι η δεύτερη φορά που θα δοθεί παράταση - και στο ενδιάμεσο να υπάρξει δυνατότητα επανεξέτασης του ζητήματος, ώστε να εξευρεθεί καταλληλότερος χώρος για τα δικαστήρια είτε μέσω ενοικίασης άλλου κτιρίου, είτε μέσω αξιοποίησης κτιρίου που ανήκει στο κράτος, ή εγκαταστάσεων που ανήκει στο κράτος ή ιδιοκτησίας της ΚΕΔΙΠΕΣ του πρώην συνεργατισμού».

Υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές που θα μπορούσαν να εξεταστούν και ελπίζουμε ότι η εκτελεστική εξουσία θα λάβει σοβαρά υπόψη την έκκληση της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι στην ουσία ζητείται η ακύρωση της διαδικασίας απάντησε αρνητικά. «Υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στη θέση για ακύρωση της διαδικασίας, που σημαίνει ότι η εκτελεστική εξουσία αποφασίζει τελεσίδικα να μην προχωρήσει με την φιλοξενία των δικαστηρίων στον συγκεκριμένο χώρο και με πιθανή απόφαση για παράταση της διαδικασίας, δεδομένου ότι ήδη από μόνη της η εκτελεστική εξουσία έχει δώσει μια παράταση σε ότι αφορά τη διαδικασία των προσφορών.

Μια δεύτερη παράταση, επανέλαβε, θα επιτρέψει στην εκτελεστική εξουσία να διερευνήσει πιθανές εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούν να αντικαταστήσουν την υφιστάμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Εμείς πιστεύουμε ότι αν γίνει σοβαρή διερεύνηση των εναλλακτικών επιλογών που υπάρχουν μπορεί να δοθεί καταλληλότερη λύση που θα εξυπηρετεί και το ΑΞΙΚ και τις υπαρκτές ανάγκες των δικαστηρίων υπό δημιουργία. Γιατί, διευκρίνισε, δεν έχουν ληφθεί ακόμα οι αποφάσεις για δημιουργία των δύο δικαστηρίων.

Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι «είναι φανερό ότι οι επιλογές και οι διαδικασίες μέσω των οποίων επιλέγηκε το συγκρότημα του Φιλοξενία για να μετατραπεί σε δικαστήριο, δεν ήταν οι πιο κατάλληλες και μελετημένες».

Σύμφωνα με τον ίδιο «φαίνεται καθαρά ότι υπάρχει μια υπερβολή σε ότι αφορά την αξιοποίηση του χώρου και είναι ολοφάνερο ότι θα υπάρχουν και προβλήματα συνύπαρξης του Δικαστηρίου με το Συνεδριακό Κέντρο, όπως και στην αξιοποίηση μέρους των συνεδριακών χώρων που βρίσκονται μέσα στο κτίριο του Φιλοξενία».

Συνεπώς, πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν, αν υπάρχει η δυνατότητα, δεύτερες σκέψεις που όμως να μην καθυστερούν τη διαδικασία για τη δημιουργία του Εμπορικού Δικαστηρίου και να μην παρεμποδίζουν και την ανάπτυξη του ΑΞΙΚ, το οποίο πρέπει να μετατραπεί πλέον σε πανεπιστημιακή σχολή».

Σε ερώτηση αν οι επιλογές είναι η ενοικίαση ή η αξιοποίηση άλλων χώρων του Δημοσίου ανέφερε ότι «δεν έχουμε πάρει ακόμα ικανοποιητική απάντηση αν έχουν όντως ερευνηθεί άλλες επιλογές, δηλαδή αν υπάρχουν άλλα κτίρια του Δημοσίου που είναι έτοιμα για αξιοποίηση και χρησιμοποίηση και ιδιαίτερα κτίρια τα οποία ανήκουν στον Συνεργατισμό».

Δεν είμαι σε θέση, θα ήταν εντελώς ανεύθυνο σε αυτή τη φάση να πω ότι γνωρίζω ότι υπάρχουν τέτοιου είδους κτίρια. Αλλά, πρόσθεσε, «αναμένω να μπορέσει να απαντήσει η Κυβέρνηση επαρκώς στη Βουλή και να εξηγήσει πως κατέληξε στο συγκεκριμένο κτίριο, στο οποίο αναγνωρίζουν οι αρμόδιοι ότι υπάρχουν υπερβολές». Ο ίδιος έκανε λόγο για διπλάσιο χώρο από τον απαιτούμενο για το προσωπικό, προσθέτοντας ότι ήταν δωμάτια ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, που δύσκολα μετατρέπεται σε γραφεία.

Το θέμα είχε συζητηθεί και στην προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΑΑΡ)

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κλεόπας Κουλουμά στο Podcast του «Τ» - Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία που συγκλόνισε το Παγκύπριο: «Προσποιούμουν τον νεκρό» - Το προφητικό όνειρο για το μακελειό

Ναυαγοσώστες: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – Η λύση και η επαρχία στην «κορυφή»

Ιώσεις: Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενώ τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού - Ο λόγος και τι πρέπει να προσέξουμε

Τρομακτικές στιγμές για 69χρονο: Έχασε την ισορροπία του και κατέπεσε σε βράχια στο φαράγγι του Άβακα - Η κατάσταση υγείας του

Θανατηφόρο στη Λεμεσό: Η εφαρμογή στο κινητό της άτυχης 47χρονης οδήγησε τις Αρχές σε λανθασμένο σημείο

Απόστολος Λύτρας: Οι αναρτήσεις αγάπης για τη Σοφία Πολυζωγοπούλου πριν από τον άγριο ξυλοδαρμόΠτΔ: Εκφράζει ικανοποίηση για την συμφωνία με τις ΗΠΑ - «Αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά και πολυεπίπεδα οφέλη»

ΠτΔ: Εκφράζει ικανοποίηση για την συμφωνία με τις ΗΠΑ - «Αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά και πολυεπίπεδα οφέλη»

Την ικανοποίηση του για την συμφωνία θεσμοθέτησης Στρατηγικού Διαλόγου Κύπρου – ΗΠΑ εξέφρασε, με γραπτή δήλωση του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top