ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Ερντογάν - Πούτιν στη Μόσχα για Ίντλιμπ

Συμφωνία Ερντογάν - Πούτιν στη Μόσχα για Ίντλιμπ

Σε συμφωνία κατέληξαν Άγκυρα και Μόσχα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας από το Ιντλίμπ της Συρίας, ανακοίνωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν έπειτα από συνάντησή του στην Μόσχα με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν. 


Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση η οποία κράτησε μία ώρα και 20 λεπτά, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι “όσο περνά ο καιρός οι σχέσεις των δύο χωρών ενισχύονται περισσότερο”. “Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία αναπτύσσονται με βάση τη φιλία, τον αμοιβαίο σεβασμό και τα συμφέροντα. Ο πυρηνικός σταθμός Άκκουγιου και το πρόγραμμα του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream θα δώσει απαντήσεις στις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης. Στο θέμα της βίζας κάνουμε βήματα”, ανέφερε.

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι είναι προσκεκλημένοι τον Σεπτέμβριο στην Άγκυρα για την συνάντηση Αστάνα. “Η Ρωσία και η Τουρκία συνεχίζουν τις εργασίες τύπου Αστάνα η οποία είναι η πιο εποικοδομητική διαδικασία για την επίλυση της κρίσης στη Συρία. Ανησυχούμε για την κατάσταση στο Ιντλίμπ, δεν πρέπει να είναι καταφύγιο για τους τρομοκράτες. Διασφαλίσαμε συμφωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο για την απομάκρυνση των τρομοκρατών από εκεί και για να γίνουν αυτά που πρέπει. Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση στο Ιντλίμπ. Έχουμε ορίσει με την Τουρκία το πλαίσιο των επιπρόσθετων μέτρων για την εξάλειψη της τρομοκρατίας. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα. Πρέπει να υπάρξει σεβασμός στην εδαφική κυριαρχία της Συρίας”, ανέφερε.   

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι κάνουν θετικά βήματα με την Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης και της παράδοσης των S400. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν διεξοδικά τις εξελίξεις στη Συρία και ιδιαίτερα την κατάσταση στο Ιντλίμπ. “Από τον Μάιο έχουν χάσει τη ζωή τους 500 αθώοι άνθρωποι λόγω των επιθέσεων του καθεστώτος (Άσσαντ) στο Ιντλίμπ και πάνω από 200 τραυματίστηκαν. Είναι απαράδεκτο το καθεστώς με την δικαιολογία της τρομοκρατίας να σπέρνει τον θάνατο σε στεριά και αέρα. Πρέπει να εργαστούμε για το Ίντλιμπ με το πνεύμα της Αστάνα. Τις ευθύνες που μας αναλογούν σε σχέση με τη συμφωνία στο Σότσι μπορούμε να τις εκπληρώσουμε μόνο αν τερματιστούν οι επιθέσεις του καθεστώτος”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Ερωτηθείς για τη ζώνη ασφαλείας που θα δημιουργηθεί από κοινού με τις ΗΠΑ βορείως της Συρίας, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αναμένουν τήρηση των υποσχέσεων που τους δόθηκαν. “Οι παραβιάσεις στα σύνορα συνεχίζονται, δεν μπορούμε να μείνουμε με δεμένα τα χέρια”, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν. Για την ίδια ερώτηση ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα νότια σύνορα της Τουρκίας αποτελεί θετικό βήμα για την κυριαρχία της Συρίας.
“Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά την ευαισθησία της Τουρκίας. Πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλειά της στα σύνορά της, αυτό είναι νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας”, ανέφερε ο Βλαδιμίρ Πούτιν. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top