ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Επανέναρξη των συνομιλιών μόνο εάν εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους ανεστάλησαν

ΥΠΕΞ: Επανέναρξη των συνομιλιών μόνο εάν εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους ανεστάλησαν

Η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό θα γίνει μόνο όταν εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους αυτές ανεστάλησαν, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας πως σε περίπτωση που οι συνομιλίες επαναρχίσουν και η Τουρκία εκδώσει νέα Νavtex, αυτό θα θεωρηθεί μια κακής πίστεως ενέργεια, για την οποία την αποκλειστική ευθύνη θα φέρει η Τουρκία.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και κληθείς να αναφέρει κατά πόσον έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους η πλευρά μας έχει αναστείλει τη συμμετοχή της στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας πως «πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ενδεχομένως να ανασταλούν οι λόγοι, να εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους αναστάληκαν. Εάν εκλείψουν οι λόγοι οι συνομιλίες θα ξαναξεκινήσουν από το σημείο που αφέθησαν», σημείωσε.

Ερωτηθείς τί αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία για να επιστρέψει στις συνομιλίες, ο κ. Κασουλίδης απάντησε: «'Oταν εκπνεύσει η Νavtex να μην εκδοθεί νέα και να αποχωρήσει το Μπαρμπαρός. Θυμάστε που έλεγα πάντα αποσύρατε το Μπαρμπαρός από το δρόμο της ειρήνης για να προχωρήσουμε».

Σε ερώτηση κατά πόσον έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις για αυτές τις ενέργειες που θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στις συνομιλίες ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «στην πολιτική και ιδιαίτερα όταν έχεις να κάνεις με την Τουρκία δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις, ούτε συμβόλαια, χωρίς 'ππούλια' μάλιστα. Επομένως θα περιμένουμε να δούμε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο παρελθόν είχε πει ότι ξεγελάστηκε από κάποιους που του έδωσαν ορισμένες διαβεβαιώσεις για αντίστοιχα θέματα στις συνομιλίες, ο ΥΠΕΞ είπε πως αυτό αναφερόταν «στην ενδιάμεση περίοδο όταν τέλειωσε η πρώτη Νavtex και πριν ξεκινήσει η δεύτερη. Εκεί όντως ζητήθηκε από τον Πρόεδρο να πει και δημόσια εκείνο το οποίο είχε πει από την αρχή ότι δηλαδή ήταν έτοιμος να συζητήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα όσα υπολείπονται και δεν έχουν ήδη συμφωνηθεί  αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες. Αυτό το κατέστησε σαφές ότι θα το έκανε στο τέλος», είπε, και σημείωσε πως «αυτή τη δήλωση την έκανε και όμως η τουρκική πλευρά δεν την έκρινε ικανοποιητική».

Σε ερώτηση τί θα γίνει σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι συνομιλίες και η Τουρκία εκδώσει νέα Νavtex, ο κ. Κασουλίδης απάντησε πως «εμάς η θέση μας είναι γνωστή και έχει εκδηλωθεί στην πράξη τον περασμένο Οκτώβριο. Επομένως, θα θεωρηθεί ότι πρόκειται για μια κακής πίστεως ενέργεια, της οποίας την αποκλειστική ευθύνη θα φέρει η Τουρκία».

 

Σε παρατήρηση ότι η Τουρκία παρουσιάζει την πιθανή επανέναρξη των συνομιλιών ως απότοκο του τερματισμού των εργασιών στην κυπριακή ΑΟΖ, ο ΥΠΕΞ είπε ότι «δεν ξέρω τί θέλει να παρουσιάσει η Τουρκία και με ποιόν τρόπο θέλει να χρησιμοποιήσει αυτό ως δικαιολογία για να μη συνεχίσει η Νavtex και το Μπαρμπαρός».

Πρόσθεσε ότι «εγώ εκείνο που ξέρω είναι ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι ενώ προβλεπόντουσαν επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στους χώρους που έχει προχωρήσει σε γεώτρηση η ΕΝΙ, διαθέτει τώρα το χρόνο να προχωρήσει σε εργασίες συντήρησης του τρυπανιού και της εξέδρας του τρυπανιού και μπορεί να προχωρήσει σε ένα διάλειμμα για τους τεχνικούς λόγους που προβάλλει».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top