Ο απαγχονισμός των Καραολή και Δημητρίου – Σπάνιο VIDEO από τη δίκη με δικηγόρο τον Κληρίδη και κατήγορο τον Ντενκτάς

Ο απαγχονισμός των Καραολή και Δημητρίου – Σπάνιο VIDEO από τη δίκη με δικηγόρο τον Κληρίδη και κατήγορο τον Ντενκτάς

Στις 10 Μαϊου 1956, οι δύο αγωνιστές της ΕΟΚΑ, Ανδρέας Δημητρίου και Μιχαλάκης Καραολής, οδηγούνταν προς την αγχόνη.

Ήταν οι πρωτομάρτυρες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και η δίκη τους ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Αν και ζητήθηκε χάρη για να μην πραγματοποιηθεί ο απαγχονισμός, το αίτημα απορρίφθηκε.

Πώς οδηγήθηκαν στην αγχόνη

Οι δύο νέοι είχαν ενταχθεί από νωρίς στις τάξεις της ΕΟΚΑ. Ο Μιχαλάκης Καραολής, γεννημένος στις 13 Φεβρουαρίου 1933 από το Παλαιχώρι, απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής και αθλητής στίβου στην ομάδα του ΑΠΟΕΛ, είχε ενταχθεί στην ομάδα του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη πολύ πριν την έναρξη του αγώνα.

Είχε μεταφέρει την προκήρυξη του Διγενή, ενώ έπαιρνε μέρος σε απόκρυψη οπλισμού και βομβιστικές επιθέσεις. Αργότερα εντάχθηκε στην ομάδα του εκτελεστικού.

Η παρέα που έκανε με τα παιδιά της Αγγλικής Σχολής, δεν κινούσε σε κανέναν υποψίες για τη δράση του.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε το βίντεο στον Κυπριακό Χρονογράφο

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: Η Προεδρία της ΕΕ, οι εκλογές στα κατεχόμενα και η νέα διευρυμένη συνάντηση για το Κυπριακό

ΠτΔ: Η Προεδρία της ΕΕ, οι εκλογές στα κατεχόμενα και η νέα διευρυμένη συνάντηση για το Κυπριακό

Αναφορικά με την ημερομηνία διεξαγωγής της νέας πενταμερούς για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατία Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως αναμένουμε τα Ηνωμένα Έθνη να προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις.