ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπαδόπουλος: Η υπεράσπιση, ενίσχυση και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κύρια προτεραιότητα στο Κυπριακό

Ν. Παπαδόπουλος: Η υπεράσπιση, ενίσχυση και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κύρια προτεραιότητα στο Κυπριακό

Η πρώτη προτεραιότητα μας ως Πολιτεία στο Κυπριακό θα πρέπει να είναι η υπεράσπιση, η ενίσχυση και η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, προτείνοντας περαιτέρω διεκδίκηση μέτρων και κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας για τις παρανομίες στην ΑΟΖ, συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος και ενίσχυση των συνεργασιών με Ελλάδα, Ισραήλ και Αίγυπτο σε όλους τους τομείς συμπεριλαμβανομένου και του αμυντικού.

Ο κ. Παπαδόπουλος μιλούσε σε Διάσκεψη Τύπου για το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην περιοχή, επικρίνοντας την παρούσα διαδικασία του ΟΗΕ με τους Όρους Αναφοράς καθώς και τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη

Στην αρχική του τοποθέτηση στη διάσκεψη, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε διαπιστώσεις και τις προτάσεις του ΔΗΚΟ. Είπε αρχικά πως το Κυπριακό παραμένει άλυτο, με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η Ελληνοκυπριακή κοινότητα παραμένει σε μεγάλο βαθμό εγκλωβισμένη στην αποτυχημένη πολιτική των τελευταίων εντεκάμιση χρόνων.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως Όροι Αναφοράς, δηλαδή, το Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014, οι λεγόμενες «συγκλίσεις» και το Πλαίσιο Γκουτέρες, «προφανώς δεν μπορούν να οδηγήσουν σε σωστή λύση, αλλά, αντίθετα, «κλειδώνουν» μια σειρά θεμελιωδών υποχωρήσεων της πλευράς μας, αφήνουν στο απυρόβλητο την Τουρκία στις κρίσιμες πτυχές της ασφάλειας και των εγγυήσεων και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε κακή λύση ή σε νέο αδιέξοδο».

Η δεύτερη διαπίστωση, ανέφερε, είναι πως η Τουρκία εντείνει την επεκτατική και αδιάλλακτη στάση της και πρόσθεσε πως όσοι αφελώς ποντάρουν, εδώ και μερικά χρόνια, σε μια ιδεατή γενναιοδωρία της τουρκικής πλευράς, διαψεύδονται με τον πιο εμφαντικό τρόπο, ενώ, όσοι δήλωναν έτοιμοι να εμπιστευτούν την Τουρκία ή ακόμα και τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αντιλαμβάνονται πλέον τους καταστροφικούς κινδύνους αυτής της εκτίμησής τους.

Η τρίτη διαπίστωση, είναι, όπως είπε, ότι η Τουρκία επέλεξε την κλιμάκωση, σε όλα ανεξαιρέτως τα μέτωπα που η ίδια δημιουργεί και συντηρεί. Έφερε ως παράδειγμα την εισβολή στη Συρία, την ένταση με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, τη κατοχή της Κύπρου, τις επεκτατικές ενέργειες στη «νεκρή ζώνη», την παράνομη δράση στην κυπριακή ΑΟΖ, την ένταση στο Αιγαίο, ο εκβιασμός εναντίον της ΕΕ για το προσφυγικό. Όλα αυτά δείχνουν ότι επιχειρεί να μεγιστοποιήσει τις απαιτήσεις της σε όλα τα επίπεδα και να διευρύνει τις πιθανές επιλογές της στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Επίσης, το ΔΗΚΟ διαπιστώνει πως η ΕΕ, ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και ο διεθνής παράγοντας ευρύτερα, αν και έχουν τις δυνατότητες και τα μέσα, εμφανίζονται αυτή τη στιγμή απρόθυμοι να επιβάλλουν στην Τουρκία τη νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο, ενώ, παράλληλα, ταλανίζονται από δικές τους μεγάλες πολιτικές κρίσεις, όπως είναι το Brexit. Επίσης, διαπιστώνει ότι  όλοι ανεξαιρέτως οι τ/κ πολιτικοί  έχουν ταυτιστεί και ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις οδηγίες και στοχεύσεις της Τουρκίας.

«Μέσα σε αυτό το τοπικό και διεθνές πολιτικό περιβάλλον, το ΔΗΚΟ εκτιμά ότι πρώτη προτεραιότητα μας ως πολιτεία πρέπει να είναι η υπεράσπιση, η ενίσχυση και η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό το τρίπτυχο πρέπει να τίθεται ως επικεφαλίδα, τόσο των προσπαθειών μας για απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή, όσο και των προσπαθειών μας για ανάπτυξη και πρόοδο», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματος του.

Το ΔΗΚΟ προτείνει, σημείωσε, τη διεκδίκηση μέτρων και κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας για την παράνομη δράση της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό, συνέχισε, πρέπει να γίνεται μεθοδικά, με συνέχεια και συνέπεια, χωρίς σπασμωδικές ή αντιφατικές ενέργειες όπως παρατηρήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, παρατηρώντας πως οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσφέρουν ένα καλό θεμέλιο για κάτι τέτοιο, ενώ, η αρνητική εικόνα της Τουρκίας, αυτές ακριβώς τις μέρες, λόγω της εισβολής στη Συρία, δημιουργούν εύφορο έδαφος ανάμεσα στις χώρες της Ένωσης.

Είπε πως τα μέτρα, μπορούν ασφαλώς να καλύψουν την Τουρκία, ως χώρα, αλλά και να επεκταθούν σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, ενώ παράλληλα, τα μέτρα πρέπει να αφορούν το «πάγωμα» ενταξιακών ή άλλων κονδυλίων προς την Τουρκία και γενικότερα την πρόκληση πολιτικού και οικονομικού κόστους, στο μέγιστο δυνατό βαθμό. «Η μοιρολατρική και ηττοπαθής προσέγγιση περί αδυναμίας της ΕΕ είναι και παραπλανητική είναι και επιζήμια για την χώρα μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή οικογένεια», επεσήμανε.

Εν συνεχεία, είπε πως θα πρέπει να επιμένουμε, στην απρόσκοπτη υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζοντας ικανοποίηση για τις ενέργειες της κυβέρνησης, τόσο σε σχέση με τις εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτό το πρόγραμμα διά των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, όσο και σε σχέση με τις αντίστοιχες χώρες τους

Η τρίτη πρόταση του ΔΗΚΟ αφορά, την ενίσχυση των συνεργασιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, σε όλους τους τομείς, προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ αυτές οι συνεργασίες μπορούν και θα πρέπει να επεκταθούν και στα θέματα της αμυντικής συνεργασίας και ασφάλειας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαπιστωμένη επιθετικότητα της Τουρκίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως δεν πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο, δηλαδή, είτε να υποχωρήσουμε πλήρως στις Τούρκικες απαιτήσεις, είτε να ξεκινήσουμε να συζητάμε λύσεις δυο κρατών ή/και συνομοσπονδίας. «Εμείς διαφωνούμε και με τις δυο αυτές ακραίες και λανθασμένες προσεγγίσεις. Εμείς επιμένουμε, ότι ο στόχος της επίτευξης σωστής λύσης Ομοσπονδίας με σωστό περιεχόμενο περνά, μέσα από την υπεράσπιση, την ενίσχυση και τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περνά μέσα από τη δημιουργία πολιτικού, διπλωματικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία. Περνά μέσα από τις διαχρονικές και ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση το πώς θα πείσουμε τη διεθνή κοινότητα, είπε πως δεν πρόκειται να πετύχουμε κανένα μέτρο αν δεν το ζητήσουμε, και συνεπώς το πρώτο σημείο είναι η διεκδίκηση κυρίως σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το δεύτερο σημείο είναι πως όταν βλέπουμε την πολεμική επεκτατική πολιτική και την αδιάλλακτη στάση της Άγκυρας, η μόνη προσέγγιση είναι η διαμόρφωση μιας στρατηγικής που θα επιφέρει πίεση στην Τουρκία. Αν στείλουμε το μήνυμα ότι διαπραγματευόμαστε υπό το καθεστώς των απειλών και του φόβου,  θα αποθρασυνθεί ακόμα περισσότερο η Τουρκία.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος με τις κυρώσεις της ΕΕ για την Τουρκία, είπε πως θα πρέπει να αναμένουμε την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Αρχηγών Κρατών. Τα μέτρα ενάντια σε νομικά και φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και μια ολοκλήρωση της διαδικασίας τον περασμένο Ιούνιο, η οποία αν είχε ξεκινήσει νωρίτερα, ίσως τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά στην κυπριακή ΑΟΖ και να είχε αποτραπεί η αποθράσυνση της Τουρκίας. Είπε πως οι αντιδράσεις των ΗΕ στην τουρκική προκλητικότητα είναι πολύ ουδέτερες και δεν επιπλήττουν ουσιαστικά την Άγκυρα, κάτι το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος με τη σειρά του θα πρέπει να κάνει μια αυτοκριτική γιατί αποενοχοποιείται η Τουρκία.

Ερωτηθείς αν είναι αντίφαση να καταδικάζει τη διαδικασία που ακολουθείται στο Κυπριακό και από την άλλη να στηρίζει την λύση ΔΔΟ, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως άλλο είναι οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου για το περιεχόμενο της ΔΔΟ και άλλο το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας που συζητείται αυτή τη στιγμή στις διαπραγματεύσεις. «Αυτοί που επιμένουν σε ότι περιλαμβάνει το Πλαίσιο Γκουτέρες παραβιάζουν τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου», είπε και έκανε αναφορά στο τι σημαίνει πολιτική ισότητα, της αποχώρησης των στρατευμάτων και στο θέμα των εγγυήσεων.

Σε ερώτηση πώς μπορούμε να διεκδικήσουμε μια άλλη διαδικασία λύσης μέσω του ΟΗΕ από τη στιγμή που ο ίδιος απορρίπτει την υφιστάμενη με το Πλαίσιο Γκουτέρες, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως δεν σημαίνει ότι ο ΟΗΕ ή ο ΓΓ θα αποφασίσει την ουσία του Κυπριακού ή την διαδικασία, και εμείς δεν θα πρέπει να έχουμε πρόβλημα. Έχουμε, όπως είπε, κάθε δικαίωμα να διαφωνούμε με απαράδεκτες θέσεις που εκφράζει ο εκάστοτε ΓΓ του ΟΗΕ, και έφερε ως παράδειγμα την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν.  

Ερωτηθείς αν του έχει αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «νέες ιδέες για ένα άλλο πλαίσιο λύσης που δεν θα αφορά τη ΔΔΟ», ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να κάνει μια αυτοκριτική γιατί αυτές οι νέες ιδέες που είχε αναπτύξει για τη χαλαρή και αποκεντρωμένη Ομοσπονδία, φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει την εντύπωση στην τουρκική πλευρά ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε νέες μορφές λύσης συνομοσπονδίας ή και δύο κρατών, όπως έσπευσε να δηλώσει ο κ. Τσαβούσογλου. Διευκρίνισε πως πιστεύει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ουδέποτε έχει θέσει τέτοιες μορφές λύσης στις διαπραγματεύσεις όμως η πραγματικότητα είναι πως έχει δημιουργηθεί αυτή η εικόνα λόγω δικής του υπαιτιότητας.

 Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top