Αμετάβλητη παραμένει η θέση των ευρωπαϊκών μελών του ΣΑ για τους ισραηλινούς οικισμούς

Αμετάβλητη παραμένει η θέση των ευρωπαϊκών μελών του ΣΑ για τους ισραηλινούς οικισμούς

Χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τόνισαν την Τετάρτη ότι η θέση τους όσον αφορά τους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη παραμένει αμετάβλητη, απορρίπτοντας πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ βάσει της οποίας δεν θεωρούνται πλέον παράνομοι.


"Κάθε εποικιστική δραστηριότητα είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών και τις προοπτικές βιώσιμης ειρήνης", ανέφερε η πρέσβειρα της Βρετανίας στα ΗΕ Κάρεν Πιρς εξ ονόματος της χώρας της, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, των πέντε ευρωπαϊκών κρατών που είναι το τρέχον διάστημα μέλη του ΣΑ.

Η κοινή τοποθέτηση των χωρών μελών της ΕΕ δημοσιοποιήθηκε πριν από τη μηνιαία συνεδρίαση του Συμβουλίου για το Μεσανατολικό, στην οποίο ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ αρμόδιος για την ειρηνευτική διαδικασία εξέφρασε ταυτόσημη θέση.

"Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν οργή και απελπισία και υπονομεύουν σοβαρά τις προοπτικές εγκαθίδρυσης (...) βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών", επισήμανε - μεταξύ άλλων - ο Νικολάι Μλαντένοφ .

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντάνον εξήρε την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι "αποκαθιστά μια ιστορική αδικία", και κατηγόρησε τα κράτη μέλη της ΕΕ ότι έχουν το αυτοματοποιημένο αντανακλαστικό να υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε τη νέα πολιτική της Ουάσινγκτον τη Δευτέρα, η οποία προστέθηκε σε μια σειρά κινήσεων υπέρ του Ισραήλ από μέρους της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ και αποτελούσε για καιρό κάτι που επιθυμούσαν ευαγγελικοί χριστιανοί στις ΗΠΑ.

Το 2016, το ΣΑ του ΟΗΕ είχε απαιτήσει να τερματιστεί κάθε εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στα κατεχόμενα, εγκρίνοντας ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζονταν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σοβαρό εμπόδιο στις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.
Πάνω από 600.000 Ισραηλινοί ζουν σε 200 και πλέον οικισμούς στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Καθώς οι οικισμοί των εποίκων συνεχίζουν να επεκτείνονται, οι Παλαιστίνιοι βλέπουν τις πιθανότητες να εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών να σβήνουν, καθώς το Ισραήλ τους αποσπά περιοχές κρίσιμης σημασίας που θεωρητικά θα εντάσσονταν στο μελλοντικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.

BEST OF TOTHEMAONLINE