ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αρχίζει η εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης του τέως Υπαρχηγού – Αναλαμβάνει ο δικαστής Ν. Γεωργιάδης

Αρχίζει η εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης του τέως Υπαρχηγού – Αναλαμβάνει ο δικαστής Ν. Γεωργιάδης

Αρχίζει η εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης του τέως Υπαρχηγού Αστυνομίας, Ανδρέα Κυριάκου.

Ο Δικαστής Νικόλας Γεωργιάδης που ανέλαβε πάλι την εκδίκαση όρισε την ακρόαση της ουσίας της υπόθεσης για τις 6 Φεβρουαρίου, ενώ μέχρι και τις 14 του ίδιου μήνα θα γίνουν συνολικά επτά δικάσιμοι.

Η κατηγορούσα αρχή θα κλητεύσει περί τους 30 μάρτυρες.

Να σημειωθεί ότι ο Δικαστής, Νικόλας Γεωργιάδης, είχε λάβει τέσσερις συνολικά αποφάσεις για το θέμα της αποκάλυψης ή όχι των εγγράφων του πορίσματος της ποινικής έρευνας, βάσει του οποίου κατηγορήθηκε ο κ. Ανδρέας Κυριάκου. Θέση της Κατηγορούσας Αρχής, την οποία εντέλει αποδέχθηκε ο κ. Γεωργιάδης, ήταν ότι το πόρισμα είναι εμπιστευτικό, έχει απόρρητες πληροφορίες και ότι έχει παραδώσει στην υπεράσπιση το μέρος του πορίσματος που αφορά στην παρούσα υπόθεση και στον κατηγορούμενο.

Κάτι το οποίο δεν δέχεται, ασφαλώς, η υπεράσπιση του τέως Υπαρχηγού, αφού θεωρεί πως η έγκαιρη αποκάλυψη ολόκληρου του μαρτυρικού υλικού σε βάρος ενός κατηγορούμενου, είναι ένα από τα πιο ουσιώδη διαδικαστικά δικαιώματά του.

Ο κ. Κυριάκου αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες, δύο εκ των οποίων αφορούν στα αδικήματα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της διάδοσης/διαρροής διαβαθμισμένων πληροφοριών σε σχέση με το περιεχόμενο του φακέλου της Interpol Λευκωσίας και η τρίτη κατηγορία αφορά στο αδίκημα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου σε σχέση με τη μελέτη με τίτλο «Η πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Αστυνομία Κύπρου».

Η δίωξή του αφορά το ζήτημα των διαρροών προς τα ΜΜΕ και συγκεκριμένα του φακέλου της Ιντερπόλ και της αστυνομικής έκθεσης για τη διαφθορά, που η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου απεκάλυψε στη Βουλή. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας στις 4 Μαΐου του 2017, «το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να διενεργήσει τη διαρροή εμπιστευτικών και ευαίσθητων πληροφοριών από φάκελο της Iντερπόλ προς τα ΜΜΕ ήταν ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Α. Κυριάκου».

Η υπόθεση αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων, αφού ενώ οι ποινικοί ανακριτές διερευνούσαν ποιος διέρρευσε στον υπόκοσμο τις ευαίσθητες πληροφορίες της Interpol για την κάθοδο Σέρβων εκτελεστών, τελικά φαίνεται ότι τους απασχολούσε πώς έμαθαν τα Μ.Μ.Ε. για τη διαφθορά. Με απλά λόγια, το πρόβλημα δεν είναι η διαφθορά αλλά ποιοί μπορεί να είπαν στα Μ.Μ.Ε. ότι υπάρχει διαφθορά.

Να σημειωθεί ακόμη ότι σε μια από τις δικάσιμους του Απριλίου του 2019 ο Νικόλας Γεωργιάδης ανέβαλε την έναρξη της εκδίκασης της ουσίας της υπόθεσης για τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έτσι ο χειρισμός της ανατέθηκε σε νέο δικαστή και συγκεκριμένα στην κα Μαρία Λοΐζου.

Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου η Δικαστής Μαρία Λοΐζου αποφάσισε «πως η ακρόαση της ουσίας της υπόθεσης πρέπει να συνεχιστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο με την προηγούμενη σύνθεσή του».

Στην ενδιάμεση απόφασή της η Δικαστής αναφέρει ως λόγο τις αποφάσεις που έλαβε ο συνάδελφός της σε σχέση με την γραμμή που ακολούθησε η Κατηγορούσα Αρχή για μη αποκάλυψη στην υπεράσπιση ολόκληρου του πορίσματος της ποινικής έρευνας, βάσει του οποίου κατηγορείται ο Ανδρέας Κυριάκου.

Αφού πρώτα -με 17 σημεία- τεκμηριώνει τη θέση της ότι «το Δικαστήριο με την προηγούμενη σύνθεση έθεσε τη σφραγίδα και το στίγμα στις μελλοντικές εξελίξεις, κατά τρόπο που συνιστά ανεπίτρεπτη δέσμευση του Δικαστηρίου με την παρούσα σύνθεση κατά την εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης», δίδει οδηγίες όπως τεθεί πάλι ενώπιον του Δικαστή Νικόλα Γεωργιάδη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top