ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταδικάζει απερίφραστα κάθε είδους βία εις βάρος των γυναικών ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Καταδικάζει απερίφραστα κάθε είδους βία εις βάρος των γυναικών ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Απερίφραστα καταδικάζει κάθε είδους βία εις βάρος των γυναικών αλλά και κάθε παραβίαση των δικαιωμάτων παντός ανθρώπου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργος Σαββίδης, σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.


«Καταδικάζω απερίφραστα όχι μόνο κάθε είδους βία εις βάρος των γυναικών, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παντός ανθρώπου», αναφέρει ο κ. Σαββίδης, σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ.

Εξαρχής, προσθέτει, «έδωσα σαφείς οδηγίες προς την Αστυνομία για επικαιροποίηση των οδηγιών, πρωτοκόλλων ενεργειών και εγκυκλίων, όπως και την πιστή τήρησή τους, και αναμένω ότι ουδεμία παρέκκλιση συμμόρφωσης από αυτά θα υπάρξει».

Πρόσθετα, σημειώνει, το Υπουργείο Δικαιοσύνης «θωρακίζει με νομοσχέδια  το νομοθετικό πλαίσιο κατά της έμφυλης βίας, ποινικοποιώντας όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών».

Τα θέματα ισότητας αποτελούν πολύ σοβαρά ζητήματα που δεικνύουν και τον πολιτισμό μας ως κοινωνία, αναφέρει, προτρέποντας «κάθε πολίτιδα και πολίτη που είτε δέχεται είτε γνωρίζει περιστατικά βίας, να συνδράμει το έργο των Αρχών, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα οπισθοδρόμησης σε ό,τι έχει κατακτηθεί μέχρι σήμερα, σε εθνικό ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Βοήθησε κι εσύ με τη φωνή σου να μπει τέλος στη βία, κάθε μορφής. Εάν δέχεσαι βία, αντέδρασε. Πάρε το ακουστικό. Κάλεσε το 199 ή το 112, ή το 1440», αναφέρει καταληκτικά ο κ. Σαββίδης.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του Υπουργού Δικαιοσύνης στη συνέντευξη Τύπου του ΣΠΑΒΟ, τον οποίο διάβασε εκ μέρους του η Ανώτερη Διοικητική Λειτουργός του Υπουργείου Μάρω Βαρναβίδου, o κ. Σαββίδης ανέφερε ότι στον τόπο μας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξητική τάση των καταγγελιών όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, κάτι που υποδηλώνει ότι οι γυναίκες αισθάνονται περισσότερο έτοιμες, ενημερωμένες και ενθαρρυμένες να δώσουν ένα τέλος στο πρόβλημα που βιώνουν.

Όπως γνωρίζετε, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση «αποδίδει τεράστια σημασία στην πρόληψη και εξάλειψη του θλιβερού αυτού φαινομένου και για το λόγο αυτό προχώρησε στη λήψη σειράς μέτρων, με σημαντικότερο την απόφασή της να κυρώσει το 2017 τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης».

Στα πλαίσια της πολιτικής μας για σταδιακή υιοθέτηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, είπε, προχωρήσαμε στην ετοιμασία ειδικού νομοσχεδίου που ποινικοποιεί συμπεριφορές που μέχρι σήμερα δεν αποτελούσαν αντικείμενο ειδικής ποινικής ρύθμισης, όπως είναι η παρενοχλητική παρακολούθηση (stalking).  

Παράλληλα, συμπλήρωσε, ετοιμάσαμε ειδικό νομοσχέδιο, μέσω του οποίου ποινικοποιούνται όλες οι μορφές βίας κατά των γυναικών, με στόχο να ενσωματωθούν πλήρως οι πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στο κυπριακό δίκαιο.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, «για ένα καινοτόμο νομοσχέδιο, το οποίο εγκαθιδρύει ένα νέο και ολοκληρωμένο πλαίσιο για  την  καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το πλέγμα προστασίας των θυμάτων έμφυλης βίας».

Αναφορά έκανε επίσης στην ετοιμασία ειδικού Σχεδίου Δράσης για τη Βία στην Οικογένεια, τη δημιουργία καταφυγίων για στήριξη και προστασία των θυμάτων βίας, την ενίσχυση του Γραφείου Βίας στην Αστυνομία και τη δρομολόγηση δημιουργίας του «Σπιτιού για τη Γυναίκα», ενός εξειδικευμένου Κέντρου για τον διατμηματικό χειρισμό των περιστατικών έμφυλης βίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει επίσης και το  Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα 2019-2023, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ των 7 βασικών του στόχων την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, είπε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Πρωτοτυπία ΔΗΠΑ για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων  για τις ευρωεκλογές

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ



Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Σηκώνει άγκυρα στις 29 Μαΐου το επιβατικό οχηματαγωγό Daleela για το πρώτο δρομολόγιο της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης με τον Πειραιά για τη νέα σεζόν και όπως όλα δείχνουν το ενδιαφέρον φέτος είναι αρκετά αυξημένο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top