ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Κυπριανού για τριμερή: «Είχαμε την ευκαιρία να στριμώξουμε στη γωνία την Τουρκία»

Α. Κυπριανού για τριμερή: «Είχαμε την ευκαιρία να στριμώξουμε στη γωνία την Τουρκία»

Του Ανδρέα Πογιατζή

Ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο κ. Κυπριανού, είπε πως ζήτησε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη να κάνει τα αναγκαία βήματα στη  τριμερή και πως αυτά έγιναν αφού όπως είπε «χθες έγινε ένα βήμα μπροστά».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, επισήμανε τα θετικά της διάσκεψής, πως επαναβεβαιώθηκε το πλαίσιο λύσης του κυπριακού, δηλαδή η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, όπως επίσης και το κοινό ανακοινωθέν του 2014, αλλά και η δέσμευση για ουσιαστική συζήτηση.

Στα αρνητικά, ο κ. Κυπριανού, έθεσε το γεγονός πως οι δύο ηγέτες, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στους  όρους αναφοράς και πως αν αυτό γινότανε, τότε η Τουρκία θα ήταν σε πολύ δύσκολη θέση, αφού όλα τα μέρη (εγγυήτριες δυνάμεις, ΟΗΕ, ε/κ πλευρά) συμφωνούν στα έξι σημεία, εκτός της Τουρκίας.

Όσο αναφορά για το μέλλον του κυπριακού, ο κ. Κυπριανού, ανέφερε πως «κανείς δεν γνωρίζει ποιος θα είναι ο ηγέτης της τ/κ πλευράς στο μέλλον και πως μετά την τριμερή, ενισχύονται στα κατεχόμενα, οι δυνάμεις που θέλουν λύση.

Σχετικά με την πολιτική ισότητα, ο κ. Κυπριανού επισήμανε πως «για εμάς η ερμηνεία της πολιτικής ισότητας, είναι σαφές από το 1993, όπως την όρισε ο Κόφι Ανάν», και πως αυτός είναι ο σωστός ορισμός.

 

«Δεν είναι σωστή προσέγγιση της ε/κ πλευράς να αποκλείσει από το φυσικό αέριο τους τ/κ» και «δεν είναι σωστό η θετική ψήφος των τ/κ σε όλα τα ζητήματα του κράτους, παρά μόνο σε ζωτικά ζητήματα», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Σαν τελικό συμπέρασμα ο ο ΓΓ, του ΑΚΕΛ, ανέφερε ξανά πως έγινε ένα πρώτο βήμα και δήλωσε με σιγουριά, πως η άτυπη πενταμερής δεν θα γίνει πριν τον Απρίλιο και τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα. Μέχρι τότε η διαδικασία θα «παγώσει», ανέφερε ο κ. Κυπριανού και πως πρέπει να ενημερωθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κλείνοντας, ο Άντρος Κυπριανού τοποθετήθηκε ξανά για το ζήτημα του κατασκοπευτικού βαν, επικαλούμενος δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» εγείροντας το ερώτημα, το αν η κυβέρνηση πολιτογράφησε τον κ. Άβνι, και την κάλεσε να δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά τα σημαντικά ερωτήματα που εκκρεμούν σχετικά με την υπόθεση.   

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top