ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τη μνήμη του Κώστα Κύρρη τίμησε η Βουλή των Αντιπροσώπων

Τη μνήμη του Κώστα Κύρρη τίμησε η Βουλή των Αντιπροσώπων

Τη μνήμη του Κώστα Κύρρη, του ιστορικού, ερευνητή και συγγραφέα και πρωτεργάτη του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του, τίμησε  σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων με τον Πρόεδρο του σώματος Δημήτρη Συλλούρη να εκφράζει την ελπίδα το έργο του Κώστα Κύρρη να καταστεί φάρος της κυπριακής ιστορικής έρευνας.

 
«Με την αποψινή εκδήλωση τιμούμε τη μνήμη του σπουδαίου διανοούμενου της Κύπρου και εκφράζουμε την ελπίδα το έργο του Κώστα Κύρρη να καταστεί φάρος της κυπριακής ιστορικής έρευνας και να καθοδηγήσει τις επόμενες γενιές με προορισμό τη λύτρωση του τόπου μας», ανέφερε σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο κ. Συλλούρης.
 
Όπως είπε, ο Κώστας Κύρρης μάς κληροδότησε πλούσιο συγγραφικό έργο με αναρίθμητες δημοσιεύσεις, πολλές από τις οποίες έχουν στο επίκεντρο του θεματολογίου τους την ιστορία της Κύπρου και ειδικότερα την πολυαγαπημένη του Λάπηθο.

«Ήταν ένας από τους ελάχιστους Κύπριους διανοούμενους που μελέτησε συστηματικά και ανέδειξε επιστημονικά τον ρόλο της Τουρκίας στην κυπριακή ιστορία. Οι συνεχείς εκκλήσεις του για τη δημιουργία επιστημονικού επιτελείου από ιστορικούς και ειδικούς για συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση της εξωτερικής πολιτικής της κυπριακής κυβέρνησης πολύ πριν από την καταστροφή του 1974 υπήρξαν εξόχως προνοητικές, αλλά δεν εισακούστηκαν», πρόσθεσε.

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε πως παρά τις πολυάριθμες τοπικές και διεθνείς διακρίσεις που έλαβε για το πολύτιμο έργο και την αξιόλογη προσφορά του στα γράμματα, τις επιστήμες και την έρευνα, ο Κώστας Κύρρης έφυγε από τη ζωή το 2009 βαθιά πικραμένος.

«Η μεγαλύτερη του επιθυμία για απελευθέρωση της Κύπρου και της πολυαγαπημένης του γενέτειρας, της Λαπήθου, δεν ευοδώθηκε, παρά την οξυδερκή προνοητικότητά του, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του», είπε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top