Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Προϋπολογισμός 2020 - ΔΗΚΟ: Προτεραιότητα η σταθερότητα της οικονομίας

09.12.2019
23:46
Πολιτική

Το ΔΗΚΟ, θέτοντας ως προτεραιότητα τη σταθερότητα της κυπριακής οικονομίας και αφού εξασφάλισε τροποποιήσεις, θα υπερψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως το κόμμα δεν δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση.
 

«Στο ΔΗΚΟ επιλέγουμε να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε ένα υπεύθυνο και σταθεροποιητικό ρόλο. Δηλώνουμε έτοιμοι να συνεργαστούμε εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων για να προωθήσουμε σωστές πολιτικές», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος σε ομιλία του ενώπιον της συνεδρίας της Ολομέλειας για τον κρατικό προϋπολογισμό για να προσθέσει: «Αυτό δεν σημαίνει πως απαλλάσσουμε την κυβέρνηση από τις ευθύνες της για λανθασμένους χειρισμούς»,.
 
«Ούτε και δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και του Δημοκρατικού Συναγερμού. θα είμαστε αυστηροί και επικριτικοί για τα όποια κυβερνητικά λάθη», πρόσθεσε.
 
Αιτιολογώντας τη θετική ψήφο υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως το ΔΗΚΟ πετύχαμε τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό του 2020, όπως την επιπρόσθετη αύξηση στο ειδικό επιδόματος των χαμηλοσυνταξιούχων, με ένα επιπρόσθετο κονδύλι €19 εκ. την αύξηση της πρόνοιας του Στεγαστικού Σχεδίου Αναζωογόνησης Ορεινών και Ακριτικών Περιοχών κατά 50%, δηλαδή η συνολική πρόνοια θα ανέλθει στα €4,6 εκ., την αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς κατοίκους κοινοτήτων με υψόμετρο 600 μέτρα και άνω κατά €2,5 εκ. και διεύρυνση των κριτηρίων για αύξηση των δικαιούχων και την αύξηση της πρόνοιας για Ιατρική Περίθαλψη στην Κύπρο, η οποία αφορά τα υπογόνιμα ζευγάρια κατά €1.5 εκ. και αύξηση του αριθμού της επιχορήγησης των προσπαθειών τεκνοποίησης κατά μία.  
 
«Ενόψει των προαναφερόμενων βελτιώσεων και επειδή επιλέγουμε να θέτουμε ως προτεραιότητα την σταθερότητα της κυπριακής οικονομίας,  το Δημοκρατικό Κόμμα θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2020», είπε ο Πρόεδρος του κόμματος.
 
Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα για την αποκατάσταση της κυπριακής κοινωνίας στο μέτρο του δυνατού και μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων.
 
Αναφέρθηκε στις προκλήσεις για την οικονομία και την κοινωνία, όπως τον δείκτη φτώχειας στην Κύπρο, οποίος παραμένει 3 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, χαρακτήρισε ως «παντελώς ανεπαρκή» τον προϋπολογισμό για την αμυντική θωράκιση, ενώ ζήτησε την επανεξέταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με στόχο τη βελτίωση άδικων κριτηρίων, μείωση της γραφειοκρατίας και μείωση των καταχρήσεων.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε μεν πως πρέπει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη σημαντική μείωση των δήμων και τη συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών, εκφράζοντας ωστόσο «τον έντονο προβληματισμό μας πως η Κυβερνητική πρόταση δυναμιτίζει την αρχή της αναλογικής εκπροσώπησης και περιλαμβάνει πρόνοιες που θα πρέπει να συζητηθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο».
 
Αναφέρθηκε ακόμη στη γενικότερη μείωση της γραφειοκρατίας και στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας για να φτάσει σε  ευρωπαϊκά επίπεδα και επεσήμανε την άμεση απεξάρτηση από τα εισαγόμενα καύσιμα και τα ενεργειακά μονοπώλια, με περαιτέρω προώθηση των ΑΠΕ αλλά και την αξιοποίηση του δικού μας φυσικού αερίου.
 
Εξάλλου, ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναγνώρισε τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την επάνοδο της οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά διαφώνησε με τη θέση ότι η Κύπρος αποτελεί ένα «success story», ιδιαίτερα λόγω του ιδιωτικού δανεισμού και του ιδιωτικού χρέους που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.
 
Για τα ΜΕΔ ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις κατάφεραν να μειώσουν τα κόκκινα τους δάνεια, κυρίως μέσω ανταλλαγής ακινήτων με δάνεια, ενώ «όλοι οι υπόλοιποι, τα δάνεια των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, τα στεγαστικά δάνεια, έμειναν περίπου στο ίδιο επίπεδο».
 
«Άρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα επικίνδυνο φαύλο κύκλο. Ενώ οι τράπεζες μας έχουν ρευστότητα, δεν δανείζουν επειδή όλοι είναι καταχρεωμένοι», είπε. 
 
Αναφέρθηκε στο «φιάσκο», όπως χαρακτήρισε, το θέμα του εμπορικού σήματος του χαλουμιού, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την διαχείριση αυτού του εμπορικού σήματος, του πιο σημαντικού εμπορικού σήματος της ΚΔ και αυτές οι ευθύνες πρέπει να αναληφθούν από τον αρμόδιο Υπουργό». 
 
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στην αναμενόμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί των αποκοπών στο δημόσιο τομέα την περίοδο της οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι μία επικυρωτική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα σημαίνει μία επιπρόσθετη δαπάνη της τάξης του €1 δις μέσα στα επόμενα 5 χρόνια (€844 εκ. μέχρι το 2023).
 
«Κάτι τέτοιο θα εκτροχιάσει πλήρως τους δημοσιονομικούς μας σχεδιασμούς», συμπλήρωσε.
 
Για το ΓΕΣΥ, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ πως το σχέδιο που εφαρμόζεται «δεν είναι αυτό που ψηφίσαμε», καθώς δεν υπάρχει ο σφαιρικός προϋπολογισμός. Αναφέρθηκε στα προβλήματα των κρατικών νοσηλευτηρίων και στην αύξηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας στο €1 δις ενόψει και της δεύτερης φάσης του ΓΕΣΥ την 1η Ιουνίου 2020.
 
«Εάν δεν γίνει κάτι δραματικό σύντομα, το ΓΕΣΥ κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα πριν καν ξεκινήσει ... Καλούμε την Κυβέρνηση άμεσα να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κακοδιαχείρισης που παρουσιάζει το ΓΕΣΥ», είπε.
 
Εξάλλου, αναφερόμενος στα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, που παρουσιάζει την Κύπρο ως τη χώρα με μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδα διαφθοράς κατά την πενταετία 2013-2018, ο κ.Παπαδόπουλος είπε πως «η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη στάση και τη συμπεριφορά τους έχουν οδηγήσει την Κύπρο σε διεθνή περιφρόνηση, όσον αφορά τη λειτουργία των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος παρατήρησε πως ακόμη και μετά τη Τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο είναι αμφίβολη η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων λόγω του ότι βρίσκεται στο απόγειο της η τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα.
 
«Δεν είναι τυχαίο πως η «απάντηση» της Τουρκίας στη συνάντηση του Βερολίνου ήταν το μνημόνιο συναντίληψης Τουρκίας-Λιβύης, ενώ οι παραβιάσεις στην ΑΟΖ και στην πράσινη γραμμή συνεχίζονται αμείωτα», είπε.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως η Τουρκία μετά τις «νέες υποχωρήσεις που της έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Βερολίνο», τώρα θέτει και νέους όρους για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Είναι όντως απογοητευτικό το γεγονός το ότι για ακόμη μια φορά η πλευρά μας έπεσε στην ίδια παγίδα: δώσαμε νέες υποχωρήσεις για να συνεχίσει η διαδικασία και τώρα η Τουρκία ζητά κι άλλες», πρόσθεσε.
Ζήτησε τέλος να υπάρξει προβληματισμός για τα επόμενα βήματα, συλλογικότητα και ενότητα.
«Καιρός να προβληματιστούμε από τις αποτυχίες μας και να συν-διαμορφώσουμε μια νέα, σωστή στρατηγική» κατέληξε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ