ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην κόψη του ξυραφιού οι ελληνοτουρκικές σχέσεις – Η Άγκυρα δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας

Στην κόψη του ξυραφιού οι ελληνοτουρκικές σχέσεις – Η Άγκυρα δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας

Σε εμπόλεμο κλίμα βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού καθημερινά, δια μέσου των Υπουργείων Εξωτερικών, εκτοξεύονται απειλές και ύβρις με φόντο το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης.

Ανδρέας Πογιατζή.

Όπως φαίνεται από τις κινήσεις της Τουρκίας, η Άγκυρα θέλει να δοκιμάσει τα όρια της Ελλάδας, και είναι έτοιμη να φτάσει μια ανάσα από το θερμό επεισόδιο, αφού καθημερινά αμφισβητεί τα θαλάσσια σύνορα και απειλεί να στείλει ερευνητικά σκάφη νότια της Κρήτης.

Όλα αυτά συμβαίνουν  ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., όπου αναμένεται οι Τουρκικές προκλήσεις να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω του κρατικού καναλιού TRT, αναφέρθηκε σε  γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης.  Εξήγησε, πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιδράσει στο μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη και σύμφωνα με τους δικούς του χάρτες, νότια της Κρήτης υπάρχει ένα σημείο που ενώνονται τα σύνορα της Τουρκίας με τη Λιβύη.

Όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, η Τουρκία, δεν θα μείνει στα λόγια, όσο αφορά την προαγγελία του Τούρκου προέδρου για γεωτρήσεις στα νότια της Κρήτης. Αναμένεται λοιπόν να ξεκινήσει μια περίοδος, πανομοιότυπη με αυτή που ζούμε στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, δηλαδή παραβίαση χωρικών υδάτων για θαλάσσιες έρευνες.

Πέραν αυτού, δεν αναμένεται από την Ελλάδα να αντιδράσει επιθετικά, σε περίπτωση που η Τουρκία χρησιμοποιήσει τα σεισμογραφικά της για έρευνες στα χωρικά ύδατα της, ωστόσο σημαντικό είναι να δούμε πως η Ελλάδα θα αντιδράσει, αν η Τουρκία προχωρήσει από τις έρευνες στις γεωτρήσεις, κάτι το οποίο έπραξε και στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να κινηθεί στα πλαίσια της διπλωματίας και των διακρατικών σχέσεων, ωστόσο, σε περίπτωση που η Τουρκία θα συνεχίσει τις  έκνομες ενέργειες της, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ούτως ώστε να σταλούν τα απαραίτητα μηνύματα.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι τουρκικοί σχεδιασμοί θα αποθρασυνθούν ακόμη περισσότερο. Η εισβολή της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, διεξαγόταν με την συνοδεία υποβρυχίων φρεγατών αλλά και μη επανδρωμένων σκαφών. Έτσι δημιουργείται εύλογα το ερώτημα για τον ρόλο του Ε.Π.Ν, σε περίπτωση που η Τουρκία ακολουθήσει την ίδια τακτική και στα Ελληνικά ύδατα. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top