ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις - Οι δυνάμεις του Χαφτάρ πλησιάζουν στην Τρίπολη

Λιβύη: Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις - Οι δυνάμεις του Χαφτάρ πλησιάζουν στην Τρίπολη

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Λιβύη μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Οι δυνάμεις των οποίων ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ γνωστοποίησαν την Παρασκευή 27/12 ότι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αντίπαλης κυβέρνησης, που έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ. 

Η κυβέρνηση της Τρίπολης ζήτησε στρατιωτική βοήθεια και η Άγκυρα θα ανταποκριθεί, δηλώνει ο διευθυντής επικοινωνίας του προέδρου Ερντογάν.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Χάφταρ, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ανακοίνωσε μια νέα «αποφασιστική» μάχη για την Τρίπολη.

Τον Απρίλιο, είχε δώσει εντολή για μια επίθεση με στόχο την κατάληψη της πόλης από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), όμως η εκστρατεία αυτή δεν καρποφόρησε.

Την Παρασκευή, το κέντρο ενημέρωσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης περιλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, που δεν λειτουργεί από το 2014 και ενός στρατοπέδου.

Οι δυνάμεις του LNA πήραν, επίσης, τον έλεγχο του δρόμου του αεροδρομίου, αφού ανάγκασαν σε οπισθοχώρηση τους πολιτοφύλακες που στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, πρόσθεσε το κέντρο στη σελίδα του στο Facebook, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει σχολιάσει σχετικά.

Βάσει της προόδου που ισχυρίζονται ότι έχουν καταγράψει, οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται σε απόσταση περίπου 10 χλμ από το κέντρο της Τρίπολης.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Ναμπιντέ Σεμπνέμ Ακτόπ δήλωσε την Παρασκευή σε δημοσιογράφους ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αναπτυχθούν στην Λιβύη, εάν χρειαστεί.  

Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχος της Λιβύης, η Τουρκία σε πρώτη φάση αναμένεται να στείλει Σύρους αντάρτες που πολέμησαν στο πλευρό της κατά του προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ και των Κούρδων, όπως επιβεβαίωσαν στο Bloomberg.

Κινητοκότητα υπάρχει και στη Μόσχα και στο Κάιρο, καθώς τα σχέδια της Τουρκίας περιπλέκουν τη στρατηγική τους στην περιοχή.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, συνομίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συντονιστούν για την σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη. 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top