ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΑΒΒΑ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ: Η απόφαση για τους τρεις κατηγορούμενους αστυνομικούς 8 χρόνια μετά την άγρια καταδιώξη

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΑΒΒΑ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ: Η απόφαση για τους τρεις κατηγορούμενους αστυνομικούς 8 χρόνια μετά την άγρια καταδιώξη

Αθώοι οι τρείς αστυνομικοί Πραξιτέλης Πραξιτέλους, Μενέλαος Μενελάου και Ανδρέας Πάλλας οκτώ χρόνια μετά την άγρια καταδίωξη που επέφερε το θάνατο του 32χρονου τότε Σάββα Ξενοφώντος από αστυνομικά πυρά, μετά από διάρρηξη και κλοπή ηλεκτρικών ειδών καταστήματος στα Λατσιά. H υπόθεση προκάλεσε τότε μεγάλο σάλο και απασχόλησε για αρκετές μέρες τα ΜΜΕ.  

Της Χριστιάνας Τσαγγάρη

Η δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Γιώτα Κιθραιώτη Θεοδώρου, ανακοίνωσε το πρώι της Παρασκευής (17/01/20), την απόφαση αθώωσης των τριών αστυνομικών και την απαλλαγή τους από την κατηγορία για το αδίκημα πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης και επικίνδυνης πράξης, που θα επέφερε εις βάρος τους ποινή φυλάκισης μέχρι και τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με το λεκτικό της απόφασης η μαρτυρία κατηγορίας ότι οι αστυνομικοί έπραξαν απερίσκεπτα, είτε από πρόθεση, είτε από παράλειψη δεν στοιχειοθετείται. Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί απλώς αντέδρασαν στην κατάσταση και γεγονότα με τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι. Αντίθετα όπως αναφέρεται στην απόφαση ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν τα γεγονότα και οι ενέργειες, αποφάσεις και πράξεις του ίδιου του αποβιώσαντα Σάββα Ξενοφώντος και των δυο συνεργών του δημιούργησαν μία εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για τους ίδιους, για τους αστυνομικούς που καταδίωκαν αλλά και το κοινό.

Το χρονικό της υπόθεσης

Γύρω στις 7:30 π.μ. της 24ης Δεκεμβρίου 2012, λήφθηκε πληροφορία στην Αστυνομία για υπόθεση διάρρηξης και κλοπής από κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στα Λατσιά. Μέλη της αστυνομικής δύναμης, έφθασαν στο σημείο και εντόπισαν ύποπτο όχημα. Έγινε σήμανση στον οδηγό να σταματήσει, κάτι που δεν έγινε.

Ακολούθησε άγρια καταδίωξη του οχήματος από περιπολικά της Αστυνομίας. Ο συνοδηγός του καταδιωκόμενου αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια του ανθρωποκυνηγού έστρεψε κυνηγετικό όπλο και πυροβολούσε προς τα περιπολικά και τους αστυνομικούς. Παράλληκα κατά τη διαδρομή πετούσε αντικείμενα στο δρόμο.

Η συνολική απόσταση που διανύθηκε από το κατάστημα στα Λατσιά, στο οποίο έγινε η διάρρηξη μέχρι το σημείο όπου ακινητοποίηθηκε τελικά σε χωράφι στο χωριό Μαρκί το αυτοκίνητων των δραστών ήταν περίπου 22 χιλιόμετρα.
Η καταδίωξη έγινε και μέσα από κατοικημένες περιοχές.

Οι αστυνομικοί που συμμετείχαν με περίπου τέσσερα περιπολικά έριξαν 24 πυροβολισμούς, είτε προειδοποιητικούς, είτε για να σκάσουν τα ελαχιστά του καταδιωκόμενου αυτοκινήτου για το ακινητοποίησουν.

Η καταδίωξη έληξε με τον πολύ βαρύ τραυματισμό του Σάββα Ξενοφώντος από πυρά αστυνομικού, καθώς ενώ έτρεχε στο χωράφι για να διαφύγει οι Αστυνομικοί των διέκρινα να φέρει αντικείμενο μαύρο που ομοίαζε με πιστόλι. Εντέλει ήταν συσκευασία εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας/shocker.

Η υπόθεση προκάλεσε τότε μεγάλο σάλο και πονοκέφαλο στην Αστυνομία, ενώ ήταν από τις πρώτες ειδήσεις για αρκετές μέρες στα ΜΜΕ. 

Το δικαστήριο επικαλέσθηκε επίσης την μαρτυρία του ιατροδικαστή που έφθασε στην σκηνή. Ο Νικόλας Χαραλάμπους, ο οποίος διενήργησε την νεκροψία είπε ότι λόγω του ότι το θύμα, Σάββας Ξενοφώντος ήταν εν κινήσει και ότι οι αστυνομικοί ήταν επίσης εν κινήσει και ακροβολισμένοι σε ακτίνα 30 μέτρων, δεν μπορεί να καθοριστεί γενικά το μέλος που έριξε τη θανατηφόρα βολή, ενώ επιχειρήσουν να διαφύγει εγκαταλείποντας στο χωράφι, όπου ακινητοποίθηκε το όχημα με τους δράστες.

Ο Σάββας Ξενοφώντος απεβίωσε την επόμενη μέρα των γεγονότων, ανήμερα των Χριστουγέννων του 2012, στο νοσοκομείο Λευκωσίας. Ο θάνατος του προήλθε από πολυτραυματιμσμό συνεπεία διαμπερούς τραύματος από σφαίρα πυροβόλου όπλου.

Οι δυο συνεργοί του καταδικάστηκαν τον Μάρτιο του 2013 σε ποινή φυλάκισης για 3,5 έτη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top