ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσοχή: Επικίνδυνα αποκριάτικα προϊόντα για τα παιδιά μας - Τι να αποφύγετε

Προσοχή: Επικίνδυνα αποκριάτικα προϊόντα για τα παιδιά μας - Τι να αποφύγετε

Οι απόκριες είναι κοντά και πολλοί γονείς σπεύδουν να αγοράσουν την πιο όμορφη στολή για τα παιδιά τους, αφου είναι γιορτή για μικρούς και μεγάλους.

 

Ωστόσο, αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουμε και έρχεται να τονίσει με ανακοίνωση της η Υπηρεσία προστασίας καταναλωτών είναι ότι κάποια απο τα αποκριάτικα προϊοντα περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Για αυτό καλούνται όλοι οι καταναλωτές και γονείς να είναι προσεχτικοί και ενήμεροι όσον αφορά τα προϊοντα που φαίνονται ωραία μεν αλλα είναι επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών.

Με την ευκαιρία, λοιπόν των επερχόμενων εκδηλώσεων για την Αποκριά, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με ανακοίνωση του ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις αγορές του δίνοντας τις πιο κάτω συμβουλές: 

1. Αρκετά προϊόντα όπως μάσκες αμφίεσης και αποκριάτικες στολές και άλλα αντικείμενα /παιχνίδια περικλείουν κινδύνους διότι πιθανόν να περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες όπως φθαλικούς εστέρες ή/και αζωχρωστικές ουσίες. Οι φθαλικοί εστέρες χαρακτηρίζονται ως ουσίες τοξικές για την αναπαραγωγή ενώ οι αζωχρωστικές ενώσεις χαρακτηρίζονται ως καρκινογόνες ουσίες. Τα προϊόντα που περιέχουν τις πιο πάνω χημικές ουσίες σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από το μέγιστο επιτρεπόμενο από την νομοθεσία όριο δεν πρέπει να διατίθενται στην αγορά.


2. Επιπρόσθετα το ΤΕΕ πληροφορεί τόσο τους προμηθευτές όσο και το κοινό ότι ορισμένα είδη εύφλεκτων αερολυμάτων (sprays) που κυκλοφορούν στην αγορά και χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγικούς και διακοσμητικούς σκοπούς (π.χ. αφροί, σερπαντίνες, λαμπυρίζουσα σκόνη (glitter) κ.λπ.) δεν πρέπει να διατίθενται στην αγορά για πώληση στους καταναλωτές και ιδιαίτερα στα παιδιά γι’ αυτό και φέρουν στην ετικέτα τους τη φράση «Μόνο για επαγγελματική χρήση». Επιπρόσθετα τέτοια προϊόντα είναι πιθανόν να περιέχουν και άλλες πολύ επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία χημικές ουσίες. Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι τέτοιου τύπου προϊόντα πωλούνται σε σημεία πώλησης (περίπτερα, υπεραγορές και υπαίθριους πάγκους), με αποτέλεσμα αυτά να αγοράζονται από καταναλωτές ή ακόμα και από παιδιά, δηλαδή άτομα που δεν είναι σωστά ενημερωμένα για την επικινδυνότητα των προϊόντων αυτών.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας επίσης καλεί το καταναλωτικό κοινό μέσα απο την ανακοίνωση του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις αγορές του, ιδιαίτερα όταν τα προϊόντα που αγοράζει μπορεί να χρησιμοποιηθούν από παιδιά.

Πριν γίνει οποιαδήποτε αγορά ο καταναλωτής οφείλει να μελετά με προσοχή τις επιμέρους πληροφορίες που αναγράφονται στην ετικέτα των προϊόντων και σε περίπτωση που έχει οποιεσδήποτε αμφιβολίες για την ασφάλειά τους, τότε να ενημερώνει σχετικά τους αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Τα τηλέφωνα στα οποία μπορεί να κάνει καταγγελίες ή απορίες είναι:  22405637, 22405611 και 22405609.

Για όσους χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για μη συμμορφούμενα προϊόντα που εντοπίζονται στην Ευρωπαϊκή αγορά , αυτές είναι καταχωρημένες στην ιστοσελίδα του Συστήματος RAPEX ΕΔΩ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top