ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Σαββίδης: Εκ νέου έκκληση σε Παπασταύρου – «Αν θέλουμε να καθαρίσουμε το ποδόσφαιρο από τη βρομιά πρέπει να μιλήσουμε»

Γ. Σαββίδης: Εκ νέου έκκληση σε Παπασταύρου – «Αν θέλουμε να καθαρίσουμε το ποδόσφαιρο από τη βρομιά πρέπει να μιλήσουμε»

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Σαββίδης κάλεσε εκ νέου την Πέμπτη 30/01  οποιονδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε, σε σχέση με τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο που μπορεί να οδηγήσει σε καταδίκη, να το πράξει και να δώσει στοιχεία στις αρχές.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Επικοινωνιών, όπου συζητήθηκε η πρόταση νόμου για άρση της ανωνυμίας σε όσους αποκτούν κάρτες προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας, ο κ. Σαββίδης κάλεσε για μια ακόμα φορά τον Πρόεδρο της Ομόνοιας Σταύρο Παπασταύρου, καθώς και την ΑΕΛ, αν έχουν οποιαδήποτε στοιχεία, να τα καταθέσουν στις διωκτικές αρχές. «Αν θέλουμε να καθαρίσουμε το ποδόσφαιρο από τη βρομιά», σημείωσε, «πρέπει να μιλήσουμε».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν εξελίξεις γύρω από τις έρευνες της Αστυνομίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης  ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι, για να προσθέσει ότι το μόνο που μπορεί να πει είναι ότι η Αστυνομία πολύ σωστά, ύστερα από επανάληψη από την πλευρά της ΑΕΛ ότι ετοιμάζουν φάκελο με στοιχεία για να τον αποστείλουν στην ΟΥΕΦΑ,  επικοινώνησε μαζί της και ζήτησε και από αυτούς να δώσουν κατάθεση, όπως ακριβώς έγινε και με την Ομόνοια.

Εξήγησε πως «αν θέλουμε να φτάσουμε κάπου σε αυτό το θέμα δύο τρόποι υπάρχουν και πρέπει να το καταλάβουμε,  για να μη δίνουμε την εντύπωση ότι υπεκφεύγουμε», σημειώνοντας ότι «είτε κάποιος θα πρέπει να πάει να μιλήσει και να δώσει στοιχεία και να προχωρήσει μέχρι το τέλος να δώσει μαρτυρία στο δικαστήριο και να τα πει στο δικαστήριο, είτε πρέπει να γίνουν παρακολουθήσεις».

«Σε όλη την Ευρώπη -μας το επιβεβαίωσε και η ΟΥΕΦΑ- μόνο με παρακολουθήσεις κατέληξαν στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων χειραγώγησης του ποδοσφαίρου. Καλώ οποιονδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε που μπορεί να οδηγήσει σε καταδίκη να το πράξει και να δώσει τα στοιχεία στις αρχές για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να φέρουμε αποτελέσματα», είπε ο κ. Σαββίδης.

Κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις Προέδρου της Ομόνοιας, για μη εμπιστοσύνη στις αρχές, ο κ. Σαββίδης είπε: «Δεν έχω αντιληφθεί ότι ο κ. Παπασταύρου έχει πρόβλημα με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον είδα προσωπικά και το πρόβλημα που μου ανέφερε, ήταν πρόβλημα κατά πόσον υπάρχει η βούληση σε περίπτωση που θα έδινε τις καταγγελίες του, να προχωρήσει η υπόθεση μέχρι τέλους. Τον διαβεβαίωσα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να σταματήσει η υπόθεση από οποιονδήποτε και τον κάλεσα να δώσει στοιχεία στην Αστυνομία».

Ανέφερε, μάλιστα, ότι κανόνισε και συνάντηση του κ. Παπασταύρου με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ώστε να υπάρχει πλήρης εμπιστευτικότητα, ενώ σημείωσε ότι υπήρχε και ανακριτής έτοιμος για να πάρει κατάθεση. Ωστόσο, είπε «δυστυχώς ο κ. Παπασταύρου δεν έδωσε κατάθεση».

«Τον καλώ για άλλη μια φορά να το πράξει. Όπως καλώ και  την ΑΕΛ να το πράξει. Αν θέλουμε να καθαρίσουμε το ποδόσφαιρο από τη βρομιά πρέπει να μιλήσουμε. Δεν είναι θέμα ολιγωρίας της Κυβέρνησης ή του Υπουργού Δικαιοσύνης είναι θέμα να μπορέσει να εξασφαλιστεί η αναγκαία μαρτυρία, για να μπορέσει να οδηγήσει στην έναρξη και ελπίζω  στην καλή κατάληξη, στο να καταλήξουν αυτές οι καταγγελίες σε καταδίκες».

Σε σχέση με τους φακέλους για χειραγωγημένους αγώνες από την ΟΥΕΦΑ, είπε πως «η Αστυνομία είχε την ευκαιρία, μετά από τα όσα είχαμε συζητήσει στην προηγούμενη σύσκεψη, να ακούσει τρεις υψηλά ιστάμενους της ΟΥΕΦΑ, οι οποίοι ήρθαν και πέρασαν πολλές ώρες με μια μεγάλη ομάδα αστυνομικών».

Όπως είπε «περίπου 15 άτομα από την Αστυνομία που εξετάζουν τέτοιες υποθέσεις, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται οι πληροφορίες, για τους χειραγωγημένους αγώνες", σημειώνοντας πως «φαίνεται ότι πέραν από κάποια τεχνικά δεδομένα τα οποία η ΟΥΕΦΑ παρέχει με τους φακέλους της, οι πληροφορίες που έρχονται με αυτούς τους φακέλους από μόνες τους, δεν  μπορούν να καταλήξουν σε αποδεκτή μαρτυρία στα δικαστήρια, ώστε να στοιχειοθετηθεί ποινική υπόθεση».

Συνέχισε λέγοντας πως «μαζεύουν πληροφορίες από στοιχηματικές δραστηριότητες σε χώρες, που δεν τηρούνται στοιχεία για το ποιος στοιχηματίζει και υπάρχουν χώρες που αρνούνται να δώσουν στοιχεία», για να συμπληρώσει ότι και ο Αρχηγός της Αστυνομίας  ζήτησε στοιχεία, μέσω των διεθνών συμβάσεων που έχουμε, και οι οποίες αρνήθηκαν να τα δώσουν. 

«Η Αστυνομία εξακολουθεί να έχει τους φακέλους μπροστά της, αλλά επαναλαμβάνω ότι το πρόβλημα της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο δεν είναι κυπριακό, αλλά παγκόσμιο φαινόμενο και σίγουρα δεν είναι πρόβλημα που προέκυψε  σε αυτήν την επταετία της παρούσας Κυβέρνησης. Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι υπάρχει η βούληση να φτάσουμε κάπου. Αλλά για να μην κοροϊδευόμαστε και να μην δημιουργούμε ψεύτικες ελπίδες, αν δεν εξασφαλιστεί νομικά αποδεκτή μαρτυρία που θα μπορεί να οδηγήσει στην έναρξη ή στην επιτυχή συμπλήρωση ποινικής δίωξης, δεν είναι εύκολο να φτάσουμε σε αποτελέσματα», ανέφερε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συμπλήρωσε πως  η ΟΥΕΦΑ έχει θέσει τα στελέχη της σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Αστυνομία, έτσι ώστε αν υπάρχουν οποιεσδήποτε απορίες ή θέματα που μπορούν να συζητηθούν, να γίνει.

Τέλος, είπε ότι «διαφάνηκε έντονα η βούληση και της ΟΥΕΦΑ και της Αστυνομίας, για να καθαρίσει το ποδόσφαιρο και σίγουρα θα αξιοποιήσουμε και αυτό το εργαλείο, για να μπορέσουμε να συλλέξουμε όσον δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή κάποιος θα μιλήσει».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Πτώμα στη Σωτήρα: Πιθανόν το πρόσωπο να βρισκόταν σε βάρκα με μετανάστες - Τα σενάρια που μελετούν οι ανακριτές

Η Τόνια Σωτηροπούλου μας γνωρίζει τη μαμά της - Δείτε φωτογραφία



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε σήμερα (23/04) γύρω στις 12:30 το μεσημέρι στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top