ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφώνησαν Αβέρωφ και Άντρος για το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κρανς Μοντανά

Συμφώνησαν Αβέρωφ και Άντρος για το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κρανς Μοντανά

Διεξήχθη κανονικά η τηλεμαχία μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, εφ’ όλης της ύλης, όπως είχε συμφωνηθεί. Η συζήτηση οργανώθηκε σε δύο ενότητες. Η πρώτη ενότητα είχε τον τίτλο «Κυπριακό, Εξωτερική Πολιτική, Ενέργεια» και η δεύτερη αφορούσε την «Οικονομία και Εσωτερική Διακυβέρνηση».

Του Γιώργου Τάττη

Η συζήτηση για το Κυπριακό κινήθηκε σε θέματα στρατηγικής, καθώς η κύρια διαφοροποίηση των δύο πολιτικών αρχηγών, εστιάζει στο εάν τα ζητήματα που αφορούν τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της ΚΔ ή η συζήτηση που περιλαμβάνει την συνδιαχείριση του φυσικού αερίου, πρέπει να συζητηθούν μετά ή πριν την λύση του Κυπριακού. Παρ’όλα αυτά, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στο ότι η Τουρκία έχει την αποκλειστική ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών, τόσο στον Κρανς Μοντανά όσο και γενικότερα. Συμφώνησαν επίσης στο ότι η ΚΔ οφείλει να συνεχίσει το ενεργειακό της πρόγραμμα. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, εν τούτοις, διαφοροποιείται στο τι μέλλει γενέσθαι τώρα, νοουμένου ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί άμεσα, καθώς η όποια διαιώνιση του προβλήματος καθίσταται επιζήμια για την συνολική διευθέτησή του.

Αξιοπερίεργο είναι και το γεγονός ότι οι όποιες πολιτικές στοχεύσεις του ΑΚΕΛ, εκκινούν από την διαπίστωση ότι η Τουρκία απενοχοποιείται από τα διεθνή φόρα, χωρίς να παρατίθεται μία στρατηγική αντιστροφής της εν λόγω συγκυρίας. Ο κ. Αβέρωφ επίσης, αν και θεωρεί ότι η Τουρκία όντως παραβιάζει συνεχώς την ΚΔ διεμβολίζοντας τις προσπάθειες για λύση, εμμένει στην θέση που θέλει την ενεργή εμπλοκή της Τουρκίας στον ενεργειακό αγωγό που σχεδιάζεται από τους ενεργειακούς κολοσσούς. Δεν λαμβάνεται όμως υπόψη ότι αυτό δημιουργεί εκ νέου σχέσεις εξάρτησης, αγνοώντας παράλληλα το πώς συναρτώνται οι ευρύτεροι ενεργειακοί σχεδιασμοί από τα πολλαπλά αντικρουόμενα συμφέροντα στην διεθνή σκακιέρα και πώς, ενδεχομένως, να ενθαρρύνεται η προνομιακή αντιμετώπιση της ΚΔ από τους εταίρους. Ομολογουμένως, προαποφασίζοντας κομβικής φύσεως ζητήματα, αποτρέπεται η όποια λογική επιχειρηματολογία, μηδενίζοντας πιθανές θέσεις ισχύος της μόνης νόμιμης πολιτικής οντότητας, της ΚΔ.

Ακολούθως, η συζήτηση προσανατολίστηκε στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), στις διαγραφές δανείων κομματικών εταιρειών, καθώς και στο ζήτημα δεοντολογίας που προέκυψε με τις παραχωρήσεις ιδιωτικών τζετ από Σαουδάραβα, φίλο του προέδρου της Δημοκρατίας, στον Νίκου Αναστασιάδη. Οι δύο κομματικοί αρχηγοί δεν προέβηκαν σε συγκεκριμένες αποκαλύψεις, παρά μόνο επιβεβαίωσαν για ακόμη μία φορά την πρόθεσή τους για διαφάνεια και φως σε όλες τις υποθέσεις. Ο κ. Κυπριανού, μάλιστα, δηλώνοντας ότι οι αναδιαρθρώσεις σε εταιρείες δεν είναι απαραίτητα έγκλημα, έθεσε στο τραπέζι και άλλα ζητήματα διαφθοράς που πρέπει να συζητηθούν, όπως τα διαβατήρια, οι κατασκοπείες και οι χάρες στον Αρχιεπίσκοπο.

Όπως έχει διαφανεί από την τηλεμαχία, οι επιβεβαιώσεις για στοιχεία και διαφάνεια συνεχίστηκαν, χωρίς όμως να δίδονται στο φως αυτά που είχαν υποσχεθεί στον λαό. Η συζήτηση για την οικονομία και την εσωτερική διακυβέρνηση, περιορίστηκε σε υποσχέσεις που αναπαρήγαγαν τα άλυτα ζητήματα, όπως και σε αμφότερα «κατηγορώ» για ήδη τελειωμένες υποθέσεις με γνωστές καταδίκες, αποπροσανατολίζοντας την συζήτηση για τα παροντικά, φλέγοντα ζητήματα. Αναμένεται λοιπόν, το κατά πόσον θα υλοποιηθούν όλα όσα ειπώθηκαν, για «φως και διαφάνεια».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top