ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΚΥΠΡΟΣ - ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΑΓΩΝΩΝ: Ποινή φυλάκισης μέχρι και επτά χρόνια και 200,000 πρόστιμο

ΚΥΠΡΟΣ - ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΑΓΩΝΩΝ: Ποινή φυλάκισης μέχρι και επτά χρόνια και 200,000 πρόστιμο

Με νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης το 2017, η Βουλή των Αντιπροσώπων, ψήφισε τον «περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμο» με σκοπό προστασία του δημοσίου συμφέροντος από αδικήματα διαφθοράς στον αθλητισμό.

Επιμέλεια: Ανδρέας Πογιατζή 

Το 2017 με προτροπή της UEFA, η Κύπρος, αφού κινδύνευε με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, εξαιτίας των προσυνεννοημένων αγώνων, εφάρμοσε τον νόμο ο οποίος προνοεί ποινή φυλάκισης, μέχρι και τα επτά έτη αλλά και 200,000 ευρώ πρόστιμο.

Το 2020, ελέω των τελευταίων αποκαλύψεων και την σύλληψη των δύο υπόπτων σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση χειραγώγησης αγώνων, ο νόμος αυτός επανέρχεται στο προσκήνιο. 

 Ο περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμος του 2017:

Χειραγώγηση αθλητικού γεγονότος

11.-(1) Οποιοδήποτε πρόσωπο, είτε άμεσα είτε έμμεσα, είτε αυτοπροσώπως είτε διά μέσω τρίτου, αποπειράται να προβεί ή προβαίνει σε χειραγώγηση αθλητικού γεγονότος, ή συμβάλλει καθ' οποιονδήποτε τρόπο στη διεξαγωγή προσυνεννοημένου αγώνα είναι ένοχος αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα επτά (7) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες ευρώ (€200.000) ή και στις δύο αυτές ποινές.

(2) Το δικαστήριο, κατά την επιβολή ποινής σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, δύναται επιπρόσθετα, σε περίπτωση που πρόσωπο αποκομίσει οποιοδήποτε οικονομικό όφελος ως αποτέλεσμα πράξεων διαφθοράς, να εκδώσει διάταγμα δήμευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμου για την επιστροφή ολοκλήρου του ποσού που βεβαιώνεται ως οικονομικό όφελος.

(3) Χωρίς επηρεασμό οποιωνδήποτε άλλων σχετικών διατάξεων και επιπρόσθετα απ’ αυτές, το δικαστήριο κατά την επιμέτρηση της ποινής μεταξύ άλλων λαμβάνει υπόψη του, καθιστώντας το αδίκημα ιδιαίτερα σοβαρό, το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος κατέχει θέση αθλητή, προπονητή ή διαιτητή ή την ανάμειξη στη διάπραξη του αδικήματος αθλητή που αγωνίστηκε ή δηλώθηκε να αγωνιστεί στον αγώνα ή σε αθλητικό γεγονός.

Δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αθλητικού γεγονότος

12.-(1) Πρόσωπο το οποίο υπόσχεται, προσφέρει ή δίνει σε άλλο πρόσωπο οποιοδήποτε δώρο ή άλλο όφελος, για το οποίο δεν υπάρχει νομικό έρεισμα, με σκοπό τον επηρεασμό από το τελευταίο ή από τρίτο πρόσωπο, της εξέλιξης ή του τελικού αποτελέσματος ενός αθλητικού γεγονότος, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις εκατό χιλιάδες ευρώ (€100.000) ή και στις δύο (2) αυτές ποινές.

(2) Πρόσωπο το οποίο ζητά, αποδέχεται ή λαμβάνει δώρο ή άλλο οικονομικό όφελος, για το οποίο δεν υπάρχει νομικό έρεισμα, με σκοπό τον επηρεασμό, από τον ίδιο ή από τρίτο πρόσωπο, της εξέλιξης ή του τελικού αποτελέσματος ενός αθλητικού γεγονότος, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις εκατό χιλιάδες ευρώ (€100.000) ή και στις δύο (2) αυτές ποινές.

(3) Χωρίς επηρεασμό οποιωνδήποτε άλλων σχετικών διατάξεων και επιπρόσθετα απ’ αυτές, το δικαστήριο κατά την επιμέτρηση της ποινής μεταξύ άλλων λαμβάνει υπόψη του, καθιστώντας το αδίκημα ιδιαίτερα σοβαρό, το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος κατέχει θέση αθλητή ή την ανάμειξή του στη διάπραξη του αδικήματος αθλητή που αγωνίστηκε ή δηλώθηκε να αγωνιστεί σε αθλητικό γεγονός.

180(I)/2017

Απαγόρευση διενέργειας στοιχήματος από αθλητές και αθλητικούς παράγοντες

13.-(1) Πρόσωπο που κατέχει θέση αθλητή ή αθλητικού παράγοντα, απαγορεύεται να στοιχηματίσει, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω τρίτου, σε αγώνα στον οποίο αγωνίζεται ή είναι δηλωμένος για να αγωνιστεί ή σε αγώνα πρωταθλήματος της ίδιας κατηγορίας ή πρωταθλήματος κυπέλλου όπου λαμβάνει μέρος αθλητικό σωματείο ή αθλητική εταιρεία ή σύλλογος που είναι εγγεγραμμένος ως αθλητής ή διατηρεί συμβόλαιο συνεργασίας.

(2) Πρόσωπο που κατέχει διοικητική ή οργανική θέση σε αθλητική ομοσπονδία απαγορεύεται να στοιχηματίσει, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω τρίτου, σε αθλητικό γεγονός οποιασδήποτε κατηγορίας ή διοργάνωσης που διοργανώνεται ή διεξάγεται υπό την ευθύνη, αιγίδα ή εξουσιοδότηση της οικείας του ομοσπονδίας.

(3) Οποιοδήποτε πρόσωπο παραλείπει να συμμορφωθεί με τις διατάξεις των εδαφίων (1) ή (2) είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις εβδομήντα πέντε χιλιάδες ευρώ (€75.000) ή και στις δύο (2) αυτές ποινές.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top