ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβ. Εκπρόσωπος: 'Υπενθύμιση' η πρόταση για μικτή επιτροπή Αμμοχώστου - Τι λέχθηκε με Σαρλ Μισέλ

Κυβ. Εκπρόσωπος: 'Υπενθύμιση' η πρόταση για μικτή επιτροπή Αμμοχώστου - Τι λέχθηκε με Σαρλ Μισέλ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος σχολίασε με δηλώσεις του την «υπενθύμιση» της πρότασης για μικτή τεχνική επιτροπή για το θέμα του ενδεχόμενου ανοίγματος της Αμμοχώστου, από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Του Γιώργου Τάττη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στις Βρυξέλλες και είχε την πρώτη του συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Τα θέματα συζήτησης ήταν κυρίως το Κυπριακό και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Όπως σχολίασε ο κ. Κούσιος, σε σχέση με την επαναφορά του ζητήματος της επιστολής προς τον Αντόνιο Γκουτέρες για συνεργασία Ε/κ και Τ/κ που επανέφερε σε ρεπορτάζ του «Ο Φιλελεύθερος», η πρόταση αυτή αφορά προηγούμενα ΜΟΕ που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί. «Ο Πρόεδρος υπενθυμίζει αυτή την πρόταση» δήλωσε χαρακτηριστικά και συνεχίζει λέγοντας ότι αυτή η πρόταση «αφορά μία τεχνική επιτροπή από Ε/κ, Τ/κ και ξένους ειδικούς έτσι ώστε να προβούν στην πόλη για μελέτες». Παράλληλα, αυτό γίνεται για προετοιμασία της διαδικασίας επιστροφής της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της, με διενέργεια τεχνικών μελετών.
Τόνισε δε ότι «οποιεσδήποτε ενέργειες θα είναι νόμιμες με εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ» και επανέλαβε την στάση της κυβέρνησης για μη «αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε ΑΟΖ αλλά και για τις απειλές για άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι «δεν θα είμαστε ευέλικτοι στα θέματα που αφορούν την Ε.Ε. και την Τουρκία» αλλά ούτε και σε διάφορα ζητήματα κονδυλίων προς Τουρκοκυπρίους ή Τούρκους. Όταν ερωτήθηκε εάν αυτό αφορά κάποιο βέτο στις σχετικές ευρωπαϊκές αποφάσεις, απάντησε ότι δεν εννοεί κάτι τέτοιο. Εντούτοις, είπε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση πλέον να είναι τόσο ευέλικτη σε πολλούς Τουρκοκύπριους και Τούρκους που ενεργούν ενάντια στα συμφέροντα της ΚΔ.

Τέλος, δήλωσε ότι πρώτη φορά η Ε.Ε, μετά από ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι έτοιμη να αλλάξει πολιτική, με μία πιο ουσιαστική, θετική και πιο ενεργητική συμμετοχή στο Κυπριακό.
Όσον αφορά την συζήτηση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και τον προϋπολογισμό της Ε.Ε, ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε για τις επιφυλάξεις και της ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις αποδοχές που θα λάβει ως μέλος της ΕΕ, σε ζητήματα όπως το ταμείο της πολιτικής συνοχής, το μεταναστευτικό και η αγροτική πολιτική.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top