ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένωση Συντακτών: Πλήγμα στην ενημέρωση της κοινής γνώμης ο κώδικας δεοντολογίας της Βουλής για τις σχέσεις με ΜΜΕ

Ένωση Συντακτών: Πλήγμα στην ενημέρωση της κοινής γνώμης ο κώδικας δεοντολογίας της Βουλής για τις σχέσεις με ΜΜΕ

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου απευθύνει έκκληση προς τον Πρόεδρο της Βουλής και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, «να προβληματιστούν ξανά και ξανά» για τον υπό τελική διαμόρφωση κώδικα δεοντολογίας της Βουλής των Αντιπροσώπων και ειδικά για το κεφάλαιο που αφορά τις σχέσεις βουλευτών και ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι ο κώδικας αυτός, «όπως τείνει να διαμορφωθεί, συνιστά πλήγμα στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα του οίκου της νομοθετικής εξουσίας».

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ αναφέρει ότι, «ως το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων της πατρίδας μας, ως η μοναδική επαγγελματική τους οργάνωση, ουδέποτε έχουμε κληθεί να εκφέρουμε άποψη, τουλάχιστον για το κεφάλαιο και τα εδάφια του υπό διαμόρφωση κώδικα δεοντολογίας που αφορούν άμεσα και αποκλειστικά τη δημοσιογραφική κοινότητα».

Προσθέτει ότι «αντικρίζει με βαθύ προβληματισμό, έντονο σκεπτικισμό και μεγάλη ανησυχία τον υπό τελική διαμόρφωση κώδικα δεοντολογίας της Βουλής και ειδικά το κεφάλαιο που αφορά τις σχέσεις βουλευτών-ΜΜΕ και αυτό επειδή μέσα από μια πλειάδα όρων, προϋποθέσεων και περιορισμών συρρικνώνονται δραστικά οι γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ βουλευτών και δημοσιογράφων».

Επίσης, «η πρόσβαση στις πηγές πληροφόρησης δυσχεραίνεται περαιτέρω ενώ δημιουργούνται πρόσθετα κωλύματα στους λειτουργούς του Τύπου, προκειμένου να επιτελέσουν το έργο και την αποστολή τους, που είναι η πλήρης, σφαιρική και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών».

Η ΕΣΚ αναφέρει ότι «με απαγορευτικές διατάξεις, που ούτως ή άλλως αποδίδουν αλλότρια και ευτελή κίνητρα τόσο στους βουλευτές όσο και στους δημοσιογράφους, ούτε η ελευθεροτυπία έκφρασης καθιερώνεται, ούτε ο πλουραλισμός των απόψεων εμπεδώνεται».

Επισημαίνει, περαιτέρω, πως «η εξασφάλιση έγκυρων πηγών πληροφόρησης για ένα δημοσιογράφο δεν είναι προϊόν ιδιοτελούς συναλλαγής, όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί μέσα από τον υπό εκπόνηση κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών».

«Η εξασφάλιση έγκυρων πηγών πληροφόρησης για ένα δημοσιογράφο είναι προϊόν επίμοχθης και μακροχρόνιας προσπάθειας, βασιζόμενης στη σοβαρότητα, την αμοιβαιότητα, την υπευθυνότητα και την εγκυρότητα ενός εκάστου εξ ημών», σημειώνει η ΕΣΚ.

Διερωτάται οι «αρμονικές και ισοζυγισμένες σχέσεις με τον Τύπο» με ποιου το μέτρο και το ζύγι καθορίζονται; αναφέροντας ότι «δεν μπορούν όλοι να έχουν τις ίδιες σχέσεις με όλους, κάτι το οποίο οδηγεί στην ισοπέδωση τόσο το κοινοβουλευτικό όσο και το δημοσιογραφικό έργο».

Η ΕΣΚ προβάλλει και το ερώτημα «πώς γίνεται να τίθεται ένας βουλευτής ‘εκτός τάξης’ όταν επικοινωνεί – μέσω των ΜΜΕ – με τους πολίτες, δηλαδή με το εκλογικό σώμα που τον ανέδειξε στη βουλευτική έδρα; καθώς και το πώς γίνεται ένας βουλευτής να μην ‘προκαλεί εξατομικευμένα την προσοχή των ΜΜΕ’;».

Διερωτάται, τέλος, κατά πόσον κατά πόσον «το κοινοβουλευτικό έργο είναι μόνο συλλογικό, σε επίπεδο ολομέλειας και δεν υπάρχει εξατομικευμένο κοινοβουλευτικό έργο» για να αναφέρει ότι «άρα και η προβολή στα ΜΜΕ θα είναι αντίστοιχη και ανάλογη».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top