ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Φουρλάς: Oσο η Τουρκία συνεχίζει τα γεωπολιτικά παιχνίδια, τόσο η Ευρώπη ενώνεται περισσότερο

Λ. Φουρλάς: Oσο η Τουρκία συνεχίζει τα γεωπολιτικά παιχνίδια, τόσο η Ευρώπη ενώνεται περισσότερο

Oσο η Τουρκία συνεχίζει τα γεωπολιτικά παιχνίδια, τόσο η Ευρώπη ενώνεται περισσότερο, αναφέρει ο Λ. Φουρλάς.


Την πεποίθηση ότι όσο η Τουρκία συνεχίζει τα γεωπολιτικά της παιχνίδια, η Ευρώπη ενώνεται ακόμη περισσότερο, εξέφρασε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, που σημειώνει πως η ΕΕ σύσσωμη έχει καταδικάσει με όλα τα θεσμικά της όργανα, τις ενέργειες των Τούρκων, δείχνοντας ότι τέτοιου είδους εκβιαστικές συμπεριφορές δεν μπορούν πια να γίνονται αποδεκτές.

Αναφέρθηκε επίσης στην παροχή οικονομικής βοήθειας 700 εκ. προς την Ελλάδα, καθώς και την αποστολή ομάδας ταχείας παρέμβασης της Frontex για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων.

Με αφορμή την κατάσταση στον Έβρο και τη συζήτηση στο ΕΚ για την κρίση και ανταποκρινόμενος σε κάλεσμα του ΚΥΠΕ για να καταθέσει τις απόψεις του για το θέμα, ο κ. Φουρλάς διατύπωσε τη θέση πως οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα, τα σύνορα της οποίας αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, δεν έχουν καμία σχέση με τη Συρία και τις εκεί πολεμικές συγκρούσεις.

«Η Ευρώπη έχει αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της έστω και αργοπορημένα. Ας είμαστε ειλικρινείς και να παραδεχτούμε ότι αυτό έγινε μετά την επίσκεψη των θεσμικών αξιωματούχων της ΕΕ στον Έβρο, όπου διαπίστωσαν οι ίδιοι το τι ακριβώς κάνει η Τουρκία. Μια Τουρκία που παραβιάζει κατάφωρα τη συνθήκη με την ΕΕ, η οποία την καθιστά υπεύθυνη να κρατά στο έδαφός της αυτούς τους ανθρώπους. Άλλωστε, γι’ αυτό ακριβώς έχει λάβει δισεκατομμύρια σε κονδύλια μέχρι σήμερα. Ωστόσο, ο Ερντογάν κάνει πράξη την απειλή του και επιδιώκει να στείλει χιλιάδες ακόμα στην Ευρώπη, για να διεκδικήσει περισσότερα ανταλλάγματα. Εξακολουθεί δηλαδή να τους χρησιμοποιεί ως γεωπολιτικούς μοχλούς. Λυπάμαι που το λέω, αλλά η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή παράνομων μεταναστών», αναφέρει.

Ο κ. Φουρλάς υπενθύμισε τη θέση του Προέδρου του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ ότι η Τουρκία οφείλει άμεσα να τερματίσει το χάος στα ελληνικά σύνορα γιατί μόνο τότε θα γίνει διάλογος για εξεύρεση λύσης και όχι υπό τις εκβιαστικές απειλές της Άγκυρας. Εάν οι Τούρκοι, αναφέρει ο Ευρωβουλευτής, θέλουν την άρση της βίζας, εμείς θέλουμε να συζητήσουμε για τις παράνομες γεωτρήσεις στα κυπριακά ύδατα και εάν θέλουν να μιλήσουν για το εμπόριο, πρέπει πρώτα να μιλήσουμε για το κράτος δικαίου.

«Έτσι θα είναι από εδώ και πέρα και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό στην Άγκυρα», τονίζει.

Όσον αφορά το ΕΛΚ, υπενθυμίζει πως υπάρχει ομοφωνία ως προς το ότι οι ενέργειες της Άγκυρας δεν αποτελούν πρόβλημα μόνο της Ελλάδας, της Κύπρου η οποιασδήποτε γειτονικής χώρας, αλλά είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται.
«Ομόφωνα το ΕΛΚ καταδικάζει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της Τουρκίας και συσπειρώνεται για τη συνολική αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αποτελεί το φρένο και την ασπίδα της Ευρώπης. Ωστόσο, όλοι αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη συνολικά όλων μας και διαχειριζόμαστε το θέμα με τάξη, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα. Θέλω να είστε απολύτως βέβαιοι, ότι όσοι επιχειρούν να δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης, αυτή τη φορά θα απογοητευτούν», αναφέρει ο Ευρωβουλευτής.

Σε σχέση με την Κύπρο και πώς η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση επηρεάζει την κατάσταση στη χώρα, ο κ. Φουρλάς αναφέρει πως οι στόχοι της Τουρκίας είναι ξεκάθαροι και πως οι Τούρκοι επιχειρούν εδώ και χρόνια την τακτική του εκφοβισμού και του εκβιασμού, ώστε να κερδίζουν ανταλλάγματα. «Το όνειρο της μεγάλης Τουρκίας που θα είναι ο ηγεμόνας της περιοχής οδηγεί τον Ερντογάν σε μοναχικά μονοπάτια και πέρα από οποιοδήποτε πλαίσιο λειτουργίας της Διεθνούς Νομιμότητας. Ξεκάθαρα μιλώντας, δεν είμαστε καθόλου ρατσιστές και δηλώνουμε κατηγορηματικά κατά ακραίων φαινομένων συμπεριφοράς. Ωστόσο, δεν επικροτούμε την αλόγιστη είσοδο μεταναστών, που δεν αποτελούν πρόσφυγες πολεμικών συγκρούσεων, αλλά οικονομικούς μετανάστες με άγνωστο προφίλ και παρελθόν και που προέρχονται από τρίτες χώρες», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή, λόγω του μικρού του εδάφους και του πληθυσμού της χώρας μας, είμαστε υποχρεωμένοι να θωρακιστούμε για να προστατεύσουμε την ασφάλεια και τη νομιμότητα. «Οι αρχές πρέπει να είναι έτοιμες για τον εντοπισμό οποιασδήποτε απειλής που αφορά την ειρήνη στον τόπο μας και την προστασία των κατοίκων της. Η ΕΕ με τη Frontex ήδη πραγματοποιεί περιπολίες με σκάφη της στην Ανατολική Μεσόγειο και σε συνδυασμό με τις δικές μας δυνάμεις αποτελούν εγγύηση τήρησης της νομιμότητας», αναφέρει.

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι ρεαλιστική η προσέγγιση ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό θα επιλυθεί αν τερματιστούν οι συρράξεις και η κατάσταση επανέλθει στην ομαλότητα, ο κ. Φουρλάς αναφέρει πως έχουμε το παράδοξο φαινόμενο όπου μια χώρα προκαλεί η ίδια τις συρράξεις, αναγορεύοντας εαυτόν ως ταραξία της περιοχής, για να έρθει στη συνέχεια να εκμεταλλευτεί για ίδιον όφελος το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, το προσφυγικό. Και αυτή δεν είναι άλλη από την ίδια την Τουρκία.

«Οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους λόγω πολεμικών συγκρούσεων είναι ευπρόσδεκτοι στην Ευρώπη. Το ξεκαθαρίζω όμως ότι μιλάμε για πρόσφυγες και όχι αυτούς που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το προσφυγικό και να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη», αναφέρει.

Τονίζει ότι γι` αυτό ακριβώς, απαιτείται μια τεράστια και συνεχής προσπάθεια από τη διεθνή κοινότητα, ώστε να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής στις χώρες αυτές. Η προσπάθεια, αναφέρει, πρέπει να περιλαμβάνει κυρίως οικονομική βοήθεια και η αξιοποίησή της να ελέγχεται αυστηρά από παρατηρητές, οι οποίοι θα επιβλέπουν και την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές. «Δυστυχώς, τα χρήματα που δίνονται ως σήμερα σε αυτές τις χώρες εξαφανίζονται, χωρίς να φθάνουν ποτέ στις εξαθλιωμένες μάζες», αναφέρει.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top