ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Σαφές μήνυμα προς δημοσιογράφους από υπουργό Υγείας -Είπε αλήθειες για κορωνοϊό και τόνισε: «Μόνο ο περιορισμός δουλεύει» -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Σαφές μήνυμα προς δημοσιογράφους από υπουργό Υγείας -Είπε αλήθειες για κορωνοϊό και τόνισε: «Μόνο ο περιορισμός δουλεύει» -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Με άμεσες εκφράσεις, χωρίς ωραιοποιήσεις, με ευθύτητα και ανάλογο ύφος, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου απέδωσε σε αδρές γραμμές την πλήρη εικόνα στην Κύπρο για την επιδημία του κορωνοϊού αλλά και το άμεσο μέλλον.

Του Φάνη Μακρίδη

Σε συνάντησή του στο προεδρικό μέγαρο νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (17/03) με δημοσιογράφους, χωρίς να καταφύγει σε υπερβολές σε σχέση με την πανδημία και στηριζόμενος σε γεγονότα, αναλύσεις και αριθμούς είπε πως μόνο ένα πράγμα θα δουλέψει αποτελεσματικά. «Ο περιορισμός» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αν και όπως εξήγησε τα μέτρα στην Κύπρο και επαρκή ήταν, αλλά και έγκαιρα, εντούτοις στάθηκε στην ευαισθησία του κοινού. «Χωρίς αυτοπειθαρχία, ό,τι κάνουμε εμείς δεν θα είναι αρκετό» ήταν μια από τις χαρακτηριστικές του αναφορές.

Πιο κάτω παραθέτουμε κάποια από τα σημεία της ενημέρωσης που έκανε προς τους δημοσιογράφους:

• Στην Κύπρο έχουμε προσαρμοστεί πλήρως με τις υποδείξεις του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), που είναι (1) η έγκαιρη διάγνωση και (2) η ιχνηλάτηση. Εξήγησε πως και στους δυο τομείς έγινε δουλειά, αναφερόμενος στο γεγονός ότι σε αναλογία πληθυσμού η Κύπρος είναι η δεύτερη χώρα μετά την Ιταλία σε εξετάσεις για κορωνοϊό, ενώ σε πραγματικούς αριθμούς είμαστε στην 5η ή 6η θέση. Ανέφερε πως κάνουμε 200-300 τεστ ημερησίως.

• Διατύπωσε τη θέση πως η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έλαβε δραστικά μέτρα ήταν η Κύπρος, ενώ σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών του είπε πως μέχρι και 10 ημέρες προηγουμένως στην Γηραιά Ήπειρο η ενημέρωση για τον κορωνοϊό ήταν ελλιπής.

• Προϊδέασε για αύξηση περιστατικών. Και για να δώσει μια καλή εικόνα εξήγησε πως δυο περιπτώσεις επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού είχαν ως αποτέλεσμα άλλα 19 κρούσματα.

Η πληρότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι σε τέτοια επίπεδα ώστε να είναι σε θέση να τύχουν χειρισμού σοβαρά περιστατικά σε σχέση με τον κορωνοϊό.

• Ήδη το υπουργείο έχει καταρτήσει πλάνο για δημιουργία κέντρων γρίπης που θα αντιμετωπίζουν περιστατικά τα οποία θα παραπέμπονται από την υπηρεσία ασθενοφόρων (χειρίζεται την τηλεφωνική γραμμή για τον κορωνοϊό 1420). Για τη στελέχωση των κέντρων γρίπης έχει ζητηθεί εκδήλωση ενδιαφέρον από ιδιώτες γιατρούς, ωστόσο, μόλις δυο έχουν ανταποκριθεί…

Οι αναπνευστήρες που υπάρχουν στην Κύπρο είναι πιο πάνω από τους ενδεικνυόμενους μέσους όρους (11.6/100.000). 95 αναπνευστήρες σε δημόσια νοσηλευτήρια και 35 σε ιδιωτικά. Πρόσθεσε ότι παρ΄ όλα αυτά έχουν γίνει προσπάθειες και σύντομα οι αναπνευστήρες θα αυξηθούν.

• Το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας που διενεργεί τις εξετάσεις δειγμάτων για κορωνοϊό ιεραρχεί περιστατικά, ανάλογα με συγκεκριμένα κριτήρια.

Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν εκδώσει διατάγματα για να μην προμηθεύουν άλλες χώρες με ιατρικά αναλώσιμα, ενώ ήδη η Κίνα απορρόφησε πολλά από το εμπόριο. Θα υπάρχουν ελλείψεις, πρόσθεσε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνονται προσπάθειες από πλευράς Κύπρου.

• Λαμβάνονται μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο βαρυφόρτωσης της γραμμής του 1420, λόγω μεγάλου αριθμού ατόμων που δεν έχουν λόγους να επικοινωνούν με την εν λόγω γραμμή.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top