ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Συνέρχεται η Διϋπουργική Επιτροπή - Τα διλήμματα, οι αποφάσεις και η συζήτηση περί νέων μέτρων

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Συνέρχεται η Διϋπουργική Επιτροπή - Τα διλήμματα, οι αποφάσεις και η συζήτηση περί νέων μέτρων

Αυτή την ώρα (23/03 και ώρα 10:00) συνέρχεται η διϋπουργική επιτροπή, υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Του Γιώργου Τάττη

Σημειώνεται ότι η εντύπωση που παίρνει η κυβέρνηση από την κοινωνία είναι ότι τα τωρινά μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι αρκετά, καθώς μεγάλη μερίδα του κόσμου ανησυχεί και καταγγέλει περιστατικά παραβίασης. Προφανώς η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να εισακούσει αυτό το αίσθημα ανασφάλειας και εάν αυτό ζητηθεί και από την αρμόδια Επιτροπή Ειδικών που έχει συσταθεί για συμβουλευτικό ρόλο, τότε τα περαιτέρω μέτρα θα αποτελέσουν μονόδρομος.

Αυτό φυσικά φαίνεται και από μερίδα των ατόμων που απαρτίζουν την εν λόγω επιτροπή. Ο Λεόντιος Κωστρίκκης, ακαδημαϊκός καθηγητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της εν Επιτροπής έχει ήδη με δηλώσεις του στον Φιλελεύθερο τοποθετηθεί για ‘άμεση κλιμάκωση των προληπτικών μέτρων, στη βάση μοντέλων άλλων ευρωπαϊκών χωρών’.

Παράλληλα, και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος έχει κάνει έκκληση μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, γράφοντας ότι "Η απαγόρευση κάθε άσκοπης μετακίνησης και κυκλοφορίας πρέπει να επιβληθεί ΑΜΕΣΑ και στην Κύπρο".

Στο μεταξύ, από σήμερα Δευτέρα (23/03) στις 06:00 το πρωί, έχει ήδη τεθεί σε ισχύ η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας και από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Επιπρόσθετο πονοκέφαλο φέρεται να προκαλεί στους κυβερνητικούς αρμόδιους η μετάδοση του ιού στους Επαγγελματίας Υγείας, αφού συνεχώς αυξάνονται οι επαφές που επιβεβαιώνονται ως κρούσματα. Παράλληλα, για ακόμη 48 ώρες παρατείνονται τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σε σχέση με τη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων που έχουν βρεθεί στον κυκεώνα του ιού.

Σήμερα Δευτέρα (23/03) εξάλλου αναμένονται και τα αποτελέσματα των δύο μελών της ομάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας, που έχουν έρθει σε άμεση επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Πράγμα το οποίο έστειλε στα σπίτια του για κατοίκον εργασία, σύσσωμη την ομάδα.

Με βάση τα παραπάνω, η Κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα αξιολογούν τα δεδομένα χωρίς να αποκλείεται τιποτα, όπως πολλάκις ειπώθηκε και από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέτρα τα οποία προκαλούν αντιδράσεις και τίθονται σε συζήτηση για περαιτέρω αύξησή τους, είναι ο υψηλός αριθμός συναθροιζόμενων πολιτών, έστω και σε εξωτερικό χώρο, αλλά και η ασφάλεια σε υπεραγορές και χώρους πρώτης ανάγκης.

Τέλος, πυρετωδώς εργάζονταν οι λειτουργοί των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, ούτως ώστε να τροχοδρομηθούν νομοσχέδια που αφορούν την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και για να λυθούν οι εκκρεμότητες που προέκυψαν με τα μέτρα ενίσχυσης για τους αυτοεργοδοτούμενους.

Παράλληλα, οι διεργασίες με την Κεντρική Τράπεζα συνεχίζονται ούτως ώστε να συμβάλλουν όλοι από κοινού στην ενίσχυση της οικονομίας και των επιχειρήσεων, οι οποίες αναμένεται να πληρώσουν το ‘βαρύ τίμημα’. Το στοίχημα είναι να διατηρηθεί η ρευστότητα και ως εκ τούτου, υπό συζήτηση είναι η παραχώρηση εγγυήσεων σε δάνεια για διασφάλιση των τραπεζών, καθώς και η επιδότηση των τόκων σε δόσεις δανείων επιχειρήσεων.

Ήδη πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι το Υπουργείο Οικονομικών κινείται προς οριστικοποίηση του διαφοροποιημένου πακέτου στήριξης της οικονομίας, με το μέγεθος του πακέτου να αποτιμάται το ολιγότερο στα €1,5 δισεκατομμύρια.

Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ Υψηλόβαθμο Στέλεχος του Υπουργέιο Οικονομικών, έδωσε μία εικόνα για το που κινούνται τα μέτρα, αφού κατά τα λεγόμενά του, ‘ το πακέτο θα περιλαμβάνει απευθείας στήριξη, απώλεια κρατικών εσόδων (μη καταβολή φόρων, τελών) και παραχώρηση εγγυήσεων, που δεν παρουσιάζουν άμεση δημοσιονομική επίπτωση’.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top