ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Η διαδικασία για όσες γυναίκες γεννάνε τις επόμενες μέρες -Εντελώς μόνες

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Η διαδικασία για όσες γυναίκες γεννάνε τις επόμενες μέρες -Εντελώς μόνες

Τα αυστηρά μέτρα στις κλινικές και στα νοσοκομεία, επηρεάζουν και τις εγκύους και ετοιμόγεννες.

Της Έλενας Τσιακούπη

Η πανδημία του κορωνοϊου ανάγκασε πολλές χώρες να λάβουν αυστηρά μέτρα. Κάποια απο αυτά σε κάποια άλλη εποχή θα φαίνονταν υπερβολικά, στην παρούσα χρονική στιγμή είναι τα πλεον κατάλληλα.

Να θυμίσουμε οτι πριν απο λίγες μέρες ιδιώτης γιατρός στην Πάφο αρνήθηκε σε ετοιμόγεννη έγκυο γυναίκα να την δει και να υποβληθεί σε τοκετό, καθώς η νεαρή διαπιστώθηκε ότι είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού. Τελικά  η νεαρή κατάφερε να φέρει στην ζωή ένα υγιέστατο κοριτσάκι στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Εγκυμοσύνη και κορωνοϊος

Στην παρούσα φάση της πανδημίας από COVID-19, δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για ενδομήτρια ή διαπλακουντιακή μετάδοση του SARS-CoV-2 στο έμβρυο από την πάσχουσα μητέρα, κατ’ αναλογία των ευρημάτων μελετών σε έγκυες με λοίμωξη από τους δύο άλλους γνωστούς κορωνοϊούς SARS-CoV και MERS-CoV.

Τι συμβαίνει όμως σε τέτοιες περιπτώσεις γυναικών που κυοφορούν και είναι στις μέρες να γεννήσουν σε μια περιόδο πανδημίας κορωνοϊου και ποια είναι η διαδικασία τοκετού;

Σύμφωνα με πληροφορίες και με συζητήσεις που είχαμε με γυναίκες που αναμένεται να γεννήσουν στις επόμενες μέρες, ενημερωθήκαμε απο τους γιατρούς τους, ότι σε όλη την διαδικασία θα πρέπει να είναι μόνες. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει απαγορεύεται αυστηρά να βρίσκεται στην αίθουσα τοκετού οποιοδήποτε συγγενικό πρόσωπο.

Επίσης απαγορεύονται τα επισκεπτήρια. 

Με άλλα λόγια, οι εγκυμονούσες που θα γεννήσουν μέσα στις επόμενες μέρες και για όσο υπάρχει η επικινδυνότητα του κορωνοϊου, θα γεννούν μόνες μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό και χωρίς την παρουσία συγγενικών προσώπων μέχρι και τη στιγμή που θα λάβουν εξιτήριο.

Σε κάποιες γυναίκες αυτό είναι ψυχοφθόρο όταν πρόκειται και για το πρώτο τους παιδί, καθώς όπως ανέφεραν κάποιες γυναίκες σε συζητήσεις, θα ήθελαν να έχουν μαζί τους είτε τον σύντροφο τους είτε την μητέρα τους κατα την διάρκεια του τοκετού για εμψύχωση. "Δεν είναι εύκολο να γεννάς και να είσαι μόνη ανάμεσα σε αγνώστους και ούτε να περνάς τις υπόλοιπες μέρες μέχρι το εξιτήριο χωρίς να δεις κανένα δικό σου πρόσωπο. Είναι ψυχοφθόρο και δεν σου κρύβω ότι έχει μέρες που λυγίζω και κλαίω όταν το σκέφτομαι", ανέφερε μια εγκυος της οποίας η ημερομηνία να γεννήσει είναι σε μία βδομάδα.

Σε αυτό το σημείο, η στήριξη απο ειδικούς ψυχολόγους πρέπει να ληφθεί υπόψη για αυτές τις νέες μανούλες που έρχονται αντιμέτωπες με μια νέα συνθήκη στη ζωή τους, το νεογέννητο αλλά ταυτόχρονα καλούνται να αντιμετωπίσουν την μοναξία-απομόνωση και τον φόβο της μετάδοσης του κορωνοϊου στο νεογέννητο του, σε μια περιόδο δύσκολη για το παγκόσμιο.

Ωστόσο, αυτό που μετρά παρά τα αυστηρότατα μέτρα σε μια τόσο όμορφη στιγμή , είναι η προστασία της μητέρας και του παιδιού απο την προσβολή απο τον κορωνοϊο και συνίσταται η κατανόηση, καθώς το νοσηλευτικό προσωπικό προσπαθεί σε τέτοιες περιπτώσεις να δίνει την κάθε απαραιτητη φροντίδα στη νέα μητέρα και το νεογέννητο ώστε να περάσουν όλη αυτή την διαδικάσία όσο πιο ανώδυνα ψυχική γίνεται αλλά και να λάβουν εξιτήριο έχοντας και οι δυο την υγεία τους. 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top