ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Καμία σχέση με τον κορωνοϊό, δεν κολλάει από άνθρωπο σε άνθρωπο λένε οι ειδικοί

Χανταϊός: Καμία σχέση με τον κορωνοϊό, δεν κολλάει από άνθρωπο σε άνθρωπο λένε οι ειδικοί

Ένας παλιός γνώριμος στους ιολόγους, ο χανταϊός, επανεμφανίστηκε πρόσφατα και μάλιστα φαίνεται πως προκάλεσε το θάνατο ενός ανθρώπου στην Κίνα. Η είδηση αυτή προκάλεσε μεγάλη ανησυχία, δεδομένου του τρόμου που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.

Τους φόβους μας όμως καθησυχάσει ο Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, με ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook.

Ο κ. Μόσιαλος ζήτησε να σταματήσει ο πανικός. Ο χανταϊός, έγραψε, δεν είναι συγκρίσιμος με τον κορονοϊό και δεν είναι τόσο επικίνδυνος.

«Ο Hantavirus δεν είναι νέος ιός, είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες και ενδεχομένως ενεργός για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων, κολλάει μόνο με την κατάποση και βρώση των σωματικών υγρών ποντικών ή αρουραίων, και είμαστε πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι για να τον αντιμετωπίσουμε, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής εμβολίων», τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Πότε εμφανίστηκε ο χανταϊός

Σύμφωνα με την New York Post o χανταϊός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950 στον πόλεμο ΗΠΑ – Κορέας. «Μεταδίδεται από ποντίκια αν οι άνθρωποι καταπιούν τα σωματικά τους υγρά. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι σπάνια» δήλωσε ο Σουηδός επιστήμονας Dr. Sumaiya Shaikh.

Επίσης σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ο χανταϊός είναι σπάνιος, όμως το ποσοστό θνησιμότητας αγγίζει το 40%. «Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν έως και οκτώ εβδομάδες μετά την έκθεση σε ούρα, περιττώματα ή σάλιο μολυσμένων τρωκτικών» σημειώνει το CDC, ενώ μπορεί να προέλθει και από δάγκωμα ποντικιών.

Τα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά που παρουσιάζει ο κορονοϊός δηλαδή πυρετός, πονοκέφαλοι, βήχας και δύσπνοια.

Ο χανταϊός είναι μια ασθένεια που που κοινοποιήθηκε σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ το 1995, αλλά δεν υπήρξαν γνωστές περιπτώσεις που μεταδίδονται μεταξύ των ανθρώπων, σύμφωνα με την ομάδα υγείας.

«Στη Χιλή και την Αργεντινή, έχουν παρουσιαστεί σπάνιες περιπτώσεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο» ισχυρίζεται το CDC, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδική θεραπεία, αλλά οι ασθενείς χρειάζονται εντατική φροντίδα την περίοδο που θα αντιμετωπίσουν σοβαρή αναπνευστική δυσφορίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά

Μονή Αββακούμ: Σε προχωρημένο στάδιο οι εξετάσεις της Αστυνομίας

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top