ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστολή Πλατφόρμας Εθελοντών για τους αιτούντες άσυλο σε Υπουργούς - ’Ωρολογιακή βόμβα οι χώροι φιλοξενίας αν δεν ληφθούν μέτρα’

Επιστολή Πλατφόρμας Εθελοντών για τους αιτούντες άσυλο σε Υπουργούς - ’Ωρολογιακή βόμβα οι χώροι φιλοξενίας αν δεν ληφθούν μέτρα’

Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή, καθώς και στους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, δημοσιοποιεί η Πλατφόρμα Εθελοντών - Cofinou We Care, καθώς όπως διαπιστώνεται, δεν λαμβάνονται μέτρα προστασίας.

Τα ελλιπή μέτρα έχουν ως αποτέλεσμα να μετατραπούν οι 2 δομές σε Κοκκινοτριμιθιά και Κοφίνου ωρολογιακή βόμβα για την δημόσια υγεία. Παράλληλα, πέρα από τις καταγγελίες, προτείνονται και λύσεις για να μην υπάρξει μία έξαρση του ιού και στους 2 χώρους φιλοξενίας, πράγμα απευκταίο από όλους.

Όλη η επιστολή της Συντονίστριας:

Εκ μέρους των εθελοντών που στηρίζουν τους κατοίκους των κέντρων στην Κοφίνου και στην Κοκκινοτριμιθιά, απευθύνω επείγουσα έκκληση όπως ληφθούν μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στα κέντρα αυτά, καθώς τα μέτρα είναι ανεπαρκή λόγω υπερπληθυσμού και μετατρέπουν τις δομές σε ωρολογιακή βόμβα, για τη δημόσια υγεία.

Οι νενομισμένες αποστάσεις ασφαλείας (ένα άτομο ανά 8τμ) δεν τηρούνται, αφού και οι δυο δομές είναι υπερπλήρεις. Πληροφορούμαστε δε πως πρόκειται να επιβαρυνθούν περισσότερο, αφού με δικές σας οδηγίες, οι αιτητές ασύλου και πρόσφυγες, κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία και να μπουν στις δομές αυτές.

Ιδιαίτερη ανησυχία επίσης, μας προκαλεί το γεγονός ότι ενώ γίνονται απολυμάνσεις κοινών χώρων, δεν εντοπίζονται οι ευάλωτοι ανάμεσα στους κατοίκους των δομών, ούτε και λαμβάνονται μέτρα για τις ανάγκες τους και γενικώς οι συνθήκες υποδοχής που προβλέπονται από το κεκτημένο της ΕΕ φαίνονται να έχουν ανασταλεί εντελώς.

Η λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση που η κυβέρνηση επιφυλάσσει στους αιτητές ασύλου και στους πρόσφυγες αυτή την περίοδο, παραβιάζει το κεκτημένο της ΕΕ για την ισότητα καθώς και το διεθνές προσφυγικό δίκαιο. Είναι ήδη γνωστό από τις εκθέσεις εμπειρογνωμόνων, πως οι αυξημένες ροές, δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, ούτε με το τσουβάλιασμα ανθρώπων σε απάνθρωπες συνθήκες μέσα σε κλειστές δομές, ούτε με τα μέτρα καταστολής που λήφθηκαν από την κυβέρνηση. Άλλωστε, όπως ήδη γνωρίζετε, παρά τη σταθερή υποβάθμιση των συνθηκών υποδοχής τα τελευταία χρόνια, οι αριθμοί αυξάνονται αντί να μειώνονται.

Οι λύσεις που προτείνουμε είναι, να παραμείνουν όσοι πρόσφυγες διαμένουν στα ξενοδοχεία και να μετακινηθούν και οι διαμένοντες των κέντρων επίσης σε ξενοδοχεία, τα οποία είναι άδεια αυτή την περίοδο, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν λόγω ανεμοβλογιάς.

Από το διεθνή τύπο πληροφορούμαστε ότι η ΕΕ έδωσε οδηγίες στην Ελληνική κυβέρνηση να κλείσει τις κλειστές δομές (Μόρια) γιατί αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Παρακαλούμε όπως, μας ενημερώσετε για τα μέτρα που προτίθεστε να λάβετε για απάμβλυνση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, λόγω του υπερπληθυσμού στις δομές και για την τήρηση των κανονισμών που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Υγείας.

Αν νοσήσει με τον ιό έστω και ένας από τους κατοίκους των δομών, θα είναι θέμα ωρών η μετάδοση του, με χρόνο ανεξέλεγκτο και εννοείται πως δε θα περιοριστεί το πρόβλημα εντός των δομών. Η άρνηση της κυβέρνησης να προστατεύσει τους κατοίκους των δομών και το προσωπικό των κέντρων, από την εξάπλωση του ιού, αφορά ολόκληρη την κοινωνία και όχι απλώς τους αιτητές και τους πρόσφυγες.

Κάτω από τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στις δομές, οι εθελοντές μας αδυνατούν να στηρίξουν τους κάτοικους, με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσης τους να χειροτερεύουν.

 

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων,

Με εκτίμηση

Νατάσα Γεωργίου

Συντονίστρια Πλατφόρμας Εθελοντών- Kofinou we Care

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top