ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φως στο τούνελ: Στην Ολομέλεια της Βουλής αύριο το πλαίσιο αφερεγγυότητας

Φως στο τούνελ: Στην Ολομέλεια της Βουλής αύριο το πλαίσιο αφερεγγυότητας

Σήμερα συνέρχονται εκ νέου και από κοινού οι κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Εσωτερικών για να εξετάσουν τις τροπολογίες όλων των κομμάτων.

Προσδοκίες για επανέναρξη της αξιολόγησης της Κύπρου και σε βάθος χρόνου, εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος εκφράζουν οι πιστωτές, την ίδια στιγμή που εντός του κοινοβουλίου η ψήφιση των νόμων της αφερεγγυότητας φαίνεται ότι θα κριθεί από την ψήφο του Δημήτρη Συλλούρη.

Σήμερα συνέρχονται εκ νέου και από κοινού οι κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Εσωτερικών για να εξετάσουν τις τροπολογίες όλων των κομμάτων, ενώ αύριο Παρασκευή το πλαίσιο αφερεγγυότητας πάει στην Ολομέλεια της Βουλής.  

Σύμφωνα με πηγή των διεθνών πιστωτών, η διαβούλευση τεχνοκρατών του υπουργείου οικονομικών και των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας συνεχίζεται και τις τελευταίες μέρες εστιάζεται κυρίως στην αξιολόγηση των τροπολογιών του ΔΗΚΟ που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο.

Μιλώντας στη StockWatch, εκπρόσωπος των διεθνών δανειστών ανέφερε ότι αν και εφόσον περάσει από την ολομέλεια το πλαίσιο αφερεγγυότητας, θα αξιολογηθεί το τελικό κείμενο με γοργούς ρυθμούς, ώστε να ετοιμαστεί σχετική έκθεση προς το Eurogroup.

ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ EUROGROUP TΗΣ 24Ης

Σημείωσε ότι το Eurogroup κατά τη σύνοδο της 24ης Απριλίου δεν θα συζητήσει το πρόγραμμα της Κύπρου.

Με βάση, όπως είπε, την αξιολόγηση του τελικού νόμου για την αφερεγγυότητα και δεδομένου ότι θα αρθεί η αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων θα ανάψει το πράσινο φώς στα κλιμάκια της τρόικας να επιστρέψουν στη Λευκωσία για να επαναρχίσει η αξιολόγηση του προγράμματος.

Διευκρίνισε ότι τυχόν επανέναρξη αξιολόγησης του προγράμματος δεν συνεπάγεται ταυτόχρονη εκταμίευση της δόσης του ΔΝΤ, η οποία εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο.

Θα πρέπει, σημείωσε ο εκπρόσωπος των πιστωτών, να υπάρξει θετική κατάληξη της επικείμενης αξιολόγησης και να συμφωνηθεί το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Μέχρι στιγμής, ο ΕΜΣ και το ΔΝΤ παραχώρησαν στην Κύπρο €6,2 δισ. από τα €10 δισ. που βρίσκονται στο πρόγραμμα.Η Κύπρος έλαβε δόση €350 εκ. από τον ΕΜΣ, πριν η βουλή αναστείλει την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις.

Η κυβέρνηση πρέπει να αναχρηματοδοτήσει φέτος χρέος €2,9 δισ., το μεγαλύτερο μέρος του οποίου λήγει το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Εγχώριο χρέος €1,1 δισ. λήγει στις αρχές Ιουλίου και η κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει την επίσημη στήριξη των πιστωτών ή να προσφύγει επιτυχώς στις αγορές για να το αποπληρώσει.

Οι πιστωτές επισημαίνουν πως η νέα αξιολόγηση θα μπορούσε να λήξη σχετικά σύντομα, καθώς αρκετά θέματα που προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση έτυχαν επεξεργασίας από τα τεχνικά κλιμάκια, παρά το γεγονός ότι είχε ανασταλεί η αξιολόγηση του προγράμματος.

«Σε τεχνικό επίπεδο δεν σταμάτησαν οι συνεννοήσεις με το υπουργείο οικονομικών», παρατήρησε.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ

Και ενώ οι πιστωτές αναμένουν τη συνέχιση του προγράμματος, εντός του κοινοβουλίου οι ισορροπίες συνεχίζουν να παραμένουν εύθραυστες.

Εκ των πραγμάτων, με βάση τις υφιστάμενες θέσεις των κομμάτων δεν διαμορφώνεται πλειοψηφία για ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας, μετά την απόφαση του προέδρου της βουλής Γιαννάκη Ομήρου να παραστεί και να ψηφίσει στην αυριανή ολομέλεια, παρά το γεγονός ότι θα εκτελεί καθήκοντα προεδρεύοντος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κατά την αυριανή ολομέλεια, οι πέντε νόμοι του πλαισίου αφερεγγυότητας θα ψηφιστούν με τις 28 ψήφους του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, έναντι 28 των κομμάτων της αντιπολίτευσης, του ΕΥΡΩΚΟ και του Ζαχαρία Κουλία.

Οι πληροφορίες φέρουν τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, να ενεργοποιούν έντονα τη διαδικασία των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και προς τον σκοπό αυτό θα έχουν επαφή με τον βουλευτή και πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη και τον ανεξάρτητο βουλευτή Ζαχαρία Κουλία, σε μία προσπάθεια να πειστεί ένας εκ των δύο να υπερψηφίσει τα νομοθετήματα.

Ο κ. Συλλούρης που ρωτήθηκε από τη StockWatch σε σχέση με τις προθέσεις του στην αυριανή ολομέλεια ήταν σαφής: «Δεν πρόκειται να γύρω την πλάστιγγα υπέρ της ψήφισης των νομοθετημάτων για την αφερεγγυότητα, αν δεν γίνει αποδεχτή η πρότασή μου. Είναι απαραβίαστος όρος», τόνισε.

Η πρόταση του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ προβλέπει μεταξύ άλλων ότι αν η εκποίηση ακινήτου είναι κάτω από το 80% της αρχικής αξίας, τότε να απαλλάσσονται οι εγγυητές. Αν είναι πάνω από το 80% οι εγγυητές θα αναλαμβάνουν την καταβολή του υπόλοιπου ποσού, χωρίς να καταστούν αφερέγγυοι.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top