ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ–ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Είπε πικρές αλήθειες ο Δρ. Κωστρίκκης: «Εάν δεν αντιληφθούμε ότι ανάμεσά μας κυκλοφορεί ένας θανατηφόρος ιός τότε..»

ΚΥΠΡΟΣ–ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Είπε πικρές αλήθειες ο Δρ. Κωστρίκκης: «Εάν δεν αντιληφθούμε ότι ανάμεσά μας κυκλοφορεί ένας θανατηφόρος ιός τότε..»

Αλματώδης ήταν η άνοδος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις αρμοδίων του Υπ. Υγείας.

 Ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκκης δεν μάσησε τα λόγια του και ανέφερε ότι «ο αυξημένος αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι ο καθρέφτης της συμπεριφοράς που επιδείξαμε τις προηγούμενες μέρες. Είναι προφανές ότι δεν εφαρμόσαμε όλοι τα περιοριστικά μέτρα» και τόνισε:

«Εάν δεν αντιληφθούμε ότι ανάμεσά μας κυκλοφορεί ένας θανατηφόρος ιός τότε δεν θα τα καταφέρουμε. Η τήρηση των μέτρων προφύλαξης είναι επιλογή ζωής. Οτιδήποτε άλλο οδηγεί στο χειρότερο σενάριο, το οποίο δυστυχώς πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε.»

Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε:

Έχω μπροστά μου τα σημερινά δεδομένα για τα νέα περιστατικά COVID-19. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 58 από σύνολο 779 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

-24 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,

-2 άτομα από τις Βρετανικές Βάσεις, και

-32 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 320 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Να σημειώσω ότι από τα 15 περιστατικά που δηλώθηκαν χθες και το ιστορικό τους διερευνάται, για τα 14 βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα. Το ένα συνεχίζει να είναι υπό διερεύνηση.

Είναι σημαντικό να αναφέρω εδώ ότι τα 320 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 8,176 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 181 από τα 320 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 24 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

Όπως ανέφερα και την Τρίτη 31/3, ο αυξημένος αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι ο καθρέφτης της συμπεριφοράς που επιδείξαμε τις προηγούμενες μέρες. Είναι προφανές ότι δεν εφαρμόσαμε όλοι τα περιοριστικά μέτρα, γεγονός που συνέτεινε στη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ως επιστημονική επιτροπή εισηγηθήκαμε τη λήψη πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Εάν δεν αντιληφθούμε ότι ανάμεσά μας κυκλοφορεί ένας θανατηφόρος ιός τότε δεν θα τα καταφέρουμε. Η τήρηση των μέτρων προφύλαξης είναι επιλογή ζωής. Οτιδήποτε άλλο οδηγεί στο χειρότερο σενάριο, το οποίο δυστυχώς πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε.

Εάν δεν θέλουμε να βιώσουμε τις απελπιστικές εικόνες που έζησαν στην Ιταλία και αλλού θα πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη που έκαναν. Εμείς στην Κύπρο πήραμε μέτρα εγκαίρως, αλλά για να είναι αποτελεσματικά θα πρέπει να τα εφαρμόζουμε.

Δεν κινδυνολογούμε. Απλώς θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Επί του παρόντος ελέγχουμε την κατάσταση αλλά εάν δεν προσέξουμε μπορεί να οδηγηθούμε σε μη αναστρέψιμες συνθήκες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top