ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΜΑΚΑΡΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Καταγγελία από μητέρα νεογνού - Επιβεβαιώνει το προσωπικό - ‘Ο νοσηλευτής ζήτησε να εξεταστεί λόγω συμπτωμάτων και δεν του επετράπη’

ΜΑΚΑΡΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Καταγγελία από μητέρα νεογνού - Επιβεβαιώνει το προσωπικό - ‘Ο νοσηλευτής ζήτησε να εξεταστεί λόγω συμπτωμάτων και δεν του επετράπη’

Χθες Κυριακή βράδυ (05/04) ανακοινώθηκε ότι νοσηλευτής από την Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών βρέθηκε θετικός με τον ιό COVID-19, προκαλώντας αναστάτωση σε γονείς και προσωπικό.

Του Γιώργου Τάττη

Οι καταγγελίες

Το ThemaOnlıne συνομίλησε με την κ. Άννα Πλεύρη ακαδημαϊκό και γονέα παιδιού που νοσηλεύεται στην εν λόγω μονάδα. Η κ. Πλεύρη κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει από πηγές του νοσοκομείου, ο νοσηλευτής ο οποίος βρέθηκε θετικός στον ιό, ήταν σε άδεια ασθενείας με συμπτώματα που προσομοίαζαν με αυτά του κορωνοϊού. Μάλιστα, πριν να προσέλθει στην εργασία του ζήτησε να εξεταστεί αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με την έρευνα που έγινε, συγγενικό πρόσωπο του εν λόγω νοσηλευτή βρέθηκε επίσης θετικό λίγο αργότερα, πράγμα που τελικά οδήγησε και στην ιχνηλάτηση του νοσηλευτή της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Το συγγενικό πρόσωπο επίσης δουλεύει σε υπηρεσία εκτός θαλάμων.

Παράλληλα, η κ. Πλεύρη μας μετέφερε τις εύλογες απορίες των γονέων, οι οποίοι αναρωτιούνται εάν θα βγαίνουν πλέον οι βάρδιες, εάν υπάρχει επιπρόσθετη εφεδρεία από νοσηλευτικό προσωπικό και εάν η απολύμανση έχει γίνει σωστά. Τέλος, καταγγέλει ότι ο προστατευτικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται, όταν χρησιμοποιείται, δεν είναι ο ενδεδειγμένος.

Δηλώσεις Διευθυντή Παιδιατρικής Κλινικής

Στα πλαίσια της έρευνας που έγινε, το ThemaOnlıne επικοινώνησε τόσο με τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής κ. Ηλία Αβραάμ, όσο και με το νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται στην εν λόγω μονάδα. Ο κ. Αβραάμ δήλωσε ότι δεν έπεσε στην αντίληψη του να έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο και αυτό άπτεται των αρμοδιοτήτων της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης. Σε επικοινωνία μας όμως με το προσωπικό, επιβεβαίωσε την καταγγελία, προσθέτοντας ότι η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης αρνήθηκε να κάνει τεστ στον συνάδελφό τους.

Επιπρόσθετα, ο κ. Αβραάμ τόνισε ότι τίθεται ένα ζήτημα αφού πολλοί που έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή, αιτούνται ασκόπως άδειες ασθενείας, πράγμα που δημιουργεί προβλήματα στην εξακρίβωση της κάθε περίπτωσης. Εντούτοις, δήλωσε ότι ‘δεν εγκυμονεί κανένας κίνδυνος, καθώς μόνο 1 θάνατος παιδιού υπάρχει στην μέχρι τώρα βιβλιογραφία’. Όταν ερωτήθηκε κατά πόσον τα παιδιά αυτά, λόγω ευαλωτότητας διατρέχουν περαιτέρω κίνδυνο, επιβεβαίωσε ότι ‘και πάλι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος’.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι του προσωπικού, υπό την επίβλεψη της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, ξεκινώντας από τις στενές επαφές του επιβεβαιωμένου κρούσματος. Στην αναφορά μας για καταγγελία περί υποστελέχωσης του τμήματος και ελλιπούς προστατευτικού εξοπλισμού, επισήμανε ότι η μονάδα είναι πλήρως επανδρωμένη με 85 νοσηλευτές και τουλάχιστον 10 γιατρούς. Παράλληλα, είπε ότι έχουν δοθεί δωρεές και η Μονάδα έχει εξοπλιστεί με όλο τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό.

Τέλος, εξήγησε ότι εδώ και 20 μέρες η Διοίκηση πήρε απόφαση για απαγόρευση των επισκέψεων και οργάνωσε 2 ομάδες που θα δουλεύουν ανά δύο συνεχόμενες εβδομάδες, για να αποτραπεί πιθανή ενδονοσοκομειακή μετάδοση.

Σε ερώτηση μας για το κατά πόσον σήμερα Δευτέρα (06/04) μετά και την επιβεβαίωση του κρούσματος, κλήθηκε η άλλη ομάδα, ενημέρωσε ότι ακόμη διενεργούνται εξετάσεις για τυχόν άλλα κρούσματα και αυτό επίσης άπτεται των αρμοδιοτήτων της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Δηλώσεις Προσωπικού ΜΕΕΝ - Επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες

Όπως προαναφέρθηκε, το προσωπικό επιβεβαίωσε την καταγγελία για άρνηση εξέτασης, ρίχνοντας την ευθύνη στην Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Επιβεβαίωσαν επίσης τις καταγγελίες για διαχρονική υποστελέχωση της Μονάδας, λέγοντας ότι τα νούμερα είναι μικρότερα από αυτά που έδωσε η Διεύθυνση, κάνοντας λόγο για 65 νοσηλευτές και όχι 85.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι για ό,τι αφορά την επαφή με τα παιδιά, αυτή έγινε με τον καλύτερο εξοπλισμό και τον πλέον κατάλληλο τρόπο, κατόπιν οδηγιών. Παράλληλα, επιβεβαίωσαν ότι έχει γίνει απολύμανση με βάση όλα τα σχετικά πρωτόκολλα.

Τι ζητούν:

Αυτό που ανησυχεί τους νοσηλευτές είναι η δική τους ασφάλεια, καθώς ο υπόλοιπος προστατευτικός εξοπλισμός δεν είναι ο καταλληλότερος. Μάλιστα, υποστήριξαν ότι ένα μεγάλο μέρος από τον εξοπλισμό έχει δοθεί από εθελοντές. Αίτημα είναι να υπάρξει νέος κατάλληλος προστατευτικός εξοπλισμός. 

Τέλος, ειπώθηκε ότι αυτή τη στιγμή η ομάδα που συνυπήρξε με το επιβεβαιωμένο κρούσμα κάνει την απολύμανση για να μπορέσει να μπει η άλλη ομάδα στην ΜΕΕΝ. Τα δέιγματα θα ολοκληρωθούν μετά και το τέλος της βάρδιας, ενώ κάποια δέιγματα λαμβάνονται και από το πρωί (συμπεριλαμβάνονται προληπτικά και άτομα της δεύτερης ομάδας). Όπως καταγγέλουν όμως, τα δέιγματα για εξέταση λαμβάνονται από άτομα που ήταν στην ομάδα του επιβεβαιωμένου κρούσματος και ενδεχομένως να ήρθαν σε στενή επαφή μαζί του, πράγμα αδικαιολόγητο.

Κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου στην Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης καθώς υποστηρίζουν ότι και κάποια άτομα από την άλλη ομάδα ήρθαν σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα, λόγω του ότι παρατηρήθηκε υποστελέχωση της μίας εκ των δύο ομάδων που δημιουργήθηκαν και κλήθηκαν να βοηθήσουν. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, κρίνεται αναγκαίο να γίνει σωστή ιχνηλάτηση ούτως ώστε να σταλούν άτομα που δεν είχαν καμία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Εάν κριθεί αναγκαίο, πρέπει να ενισχυθεί η ομάδα με άλλο ανεξάρτητο προσωπικό.

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top