ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: 4.000 φοιτητές έχουν επιβεβαιώσει την επιθυμία τους να επιστρέψουν στην Κύπρο

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: 4.000 φοιτητές έχουν επιβεβαιώσει την επιθυμία τους να επιστρέψουν στην Κύπρο

Μετά και τη νέα ανακοίνωση της ομάδας που δημιουργήθηκε για τον επαναπατρισμό των Κύπριων φοιτητών -Γονείς και Κηδεμόνες Κύπριων φοιτητών Η.Β- η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε τηλεφωνικά με μέλος του κινήματος, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στο γεγονός ότι παρατηρήθηκε καθυστέρηση και κωλυσιεργία στην έναρξη της διαδικασίας καθώς και στην αναμονή δημόσιας εξαγγελίας για εκκίνηση της καθόδου μετά το αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα μας γνωστοποιήθηκε η δράση της ομάδας που ξεκίνησε πριν από περίπου 3 εβδομάδες και τα μέλη της είναι αποκλειστικά γονείς και κηδεμόνες φοιτητών του Ηνωμένου Βασιλείου. Διορίστηκε σχετική επιτροπή που προχώρησε άμεσα σε διάφορες ενέργειες μετά από τηλεδιασκέψεις -κυρίως με τον Υπουργό Εξωτερικών στον οποίο έγινε ιδιαίτερη μνεία για την καθημερινή του επικοινωνία και κατανόηση που επέδειξε προς τους γονείς- ενώ παρουσιάστηκε μέχρι και πλάνο επαναπατρισμού με τη σφραγίδα εμπειρογνώμονα (υπευθύνου Διαχείρισης Κρίσεων).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ομάδας η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της ομαδοποίησης αφού οι φοιτητές μέσω της πλατφόρμας connect2cy δηλώνουν την επιθυμία τους να επαναπατριστούν ενώ τους δίνετε η επιλογή να επιλέξουν και το προτιμώμενο διάστημα (με εύρος 15νθημέρου). Υπολογίζεται ότι γύρω στους 4000 φοιτητές έχουν επιβεβαιώσει την επιθυμία τους να επιστρέψουν στην Κύπρο ενώ η ομαδοποίηση που αναφέραμε πιο πάνω ξεκινά με τις ευπαθείς ομάδες. 600 περίπου φοιτητές ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες κάτι που επιβεβαιώνεται με σχετικά έγγραφα, τα οποία έχουν ήδη αποστείλει και η διαδικασία επιβεβαίωσης γίνεται μέσω ανεξάρτητου τριμελούς ιατρικού συμβουλίου που έχει διοριστεί για να τροχιοδρομηθεί η επιλογή.

Τα παράπονα και η αγανάκτηση εστιάζονται κυρίως στην καθυστέρηση που παρατηρείται για να δημιουργηθεί το πλαίσιο επαναπατρισμού αφού παρά τα καθησυχαστικά λόγια των αρμοδίων δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη δημόσια εξαγγελία. Μας αναφέρθηκε επίσης ότι μετά από συνομιλία εκπροσώπων της ομάδας με τον Υπουργό Μεταφορών κύριο Καρούσο, ο ίδιος δήλωσε πανέτοιμος οποιαδήποτε στιγμή του ζητηθεί να εκκινήσει τις διαδικασίες ρίχνοντας έτσι το μπαλάκι αλλού.

Μας τονίστηκε επίσης ότι στις εξαγγελίες της 15ης Μαρτίου για απαγόρευση εισόδου στη χώρα αλλά και έκδοση επιδόματος 750€ η περιρρέουσα κατάσταση στο Η.Β ήταν πολύ διαφορετική απ’ότι σήμερα με την κατάσταση να μοιάζει πλέον εκτός ελέγχου ενώ έγινε λόγος για αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα των φοιτητών σαν Κύπριοι πολίτες να επαναπατριστούν προσθέτοντας πως η Κύπρος είναι η μόνη χώρα παγκοσμίως που απέκλεισε δικούς της πολίτες στο εξωτερικό.

Συνοψίζοντας οι γονείς και κηδεμόνες των φοιτητών αναμένουν επίσημη και δημόσια εξαγγελία για την έναρξη των πτήσεων επαναπατρισμού μετά το αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο ενώ έχουν μάλιστα παραθέσει και σχέδιο δράσης με σκοπό να τηρηθούν όλοι οι κανόνες και τα πρωτόκολλα ασφαλείας τόσο των φοιτητών όσο και του υπόλοιπου πληθυσμού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top