ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ: Συνεδριάζει έκτακτα η Ολομέλεια της Βουλής - Κατεπείγοντα νομοθετήματα για ψήφιση

ΚΥΠΡΟΣ: Συνεδριάζει έκτακτα η Ολομέλεια της Βουλής - Κατεπείγοντα νομοθετήματα για ψήφιση

Συνέρχεται εκτάκτως στις 17.00 η Ολομέλεια της Βουλής με ημερήσια διάταξη.

Περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που αφορά τα τέλη εμπορικής ναυτιλίας και πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου για τροποποίηση του περί εταιρειών νόμου, ώστε να ανασταλεί μέχρι την 28η Ιανουαρίου 2021 η νομοθεσία για την επιβολή προστίμου και οι άλλες προβλεπόμενες κυρώσεις προς τις εταιρείες που δεν υπέβαλαν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας στον Έφορο Εταιρειών τις ετήσιες εκθέσεις τους.

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής θα τεθούν, ώστε να ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, νομοσχέδιο του Υπουργείου Γεωργίας, για τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας για την προστασία και ευημερία των ζώων, ώστε να επιτρέπεται η σφαγή αμνοεριφίων με θρησκευτικούς λατρευτικούς τύπους, όπως Kosher, και το νομοσχέδιο για την παράταση στην έναρξη επιβολής επιβαρύνσεων επί των οφειλομένων τελών στα αποχετευτικά.
 
Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής δυνατόν να τεθούν και άλλα νομοθετήματα για ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς της συνεδρίας της Ολομέλειας θα προηγηθεί συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
Ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι λόγω εκκρεμοτήτων που αφορούν στις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε θέματα που είναι στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας, θα ενημερωθούν σήμερα για τον αριθμό των Βουλευτών που πρέπει να συμμετάσχουν στη συνεδρία.
 
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για ανανέωση και συνέχιση, για την περίοδο 2020-2029, του ισχύοντος φορολογικού καθεστώτος στην κυπριακή ναυτιλία, δηλαδή του συστήματος φορολόγησης με ετήσιο φόρο χωρητικότητας, κατόπιν εξασφάλισης σχετικής έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τίθεται στην Ολομέλειας της Βουλής από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με εισήγηση να ψηφιστεί ομόφωνα. Η Επιτροπή Οικονομικών τοποθετήθηκε επί της σχετικής έκθεσης προς την Ολομέλεια στη συνεδρία της που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Δευτέρας 13 Απριλίου.
 
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας στο πλαίσιο συνεδρίας της που πραγματοποιήθηκε  με τηλεδιάσκεψη την περασμένη Παρασκευή συζήτησε το νομοσχέδιο για σφαγή αμνοεριφίων με βάση θρησκευτικά ήθη, ώστε εφόσον η Ολομέλεια της Βουλής αποδεχτεί ψηφοφορία με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, να μπορέσει να ψηφιστεί με αυτή τη διαδικασία. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε ώστε να στηριχθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι από τη μια και να ικανοποιηθεί από την άλλη ένα πάγιο αίτημα της εβραϊκής κοινότητας. Η δυνατότητα για σφαγή ζώων με βάση τα λατρευτικά ήθη, παρέχεται προσωρινά με ισχύ από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης μέχρι το τέλος του 2020.
 
Στο μεταξύ ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης και ο Βουλευτής του Κινήματος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου με επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής ζητούν όπως δεν τεθεί σε ψηφοφορία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο, αλλά αυτή να αναβληθεί
 
Η δίμηνη παράταση στην έναρξη επιβολής επιβαρύνσεων για τα τέλη αποχετεύσεων τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών, στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών για γενικότερη ενημέρωση σε θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του και αφορούν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, δυνατό να επεκταθεί περαιτέρω και η Βουλή θα αναμένει το μεσημέρι σχετική ενημέρωση από τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή.
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ότι πέρσι ψηφίστηκε αναβολή της εφαρμογής  της νομοθεσίας  που προβλέπει ψηλά πρόστιμα προς όσες εταιρείες δεν υποβάλλουν στον Εφορο Εταιρειών, εντός της τακτής προθεσμίας τα διάφορα έντυπα έγγραφα που υποχρέωση και ότι η αναβολή λήγει στις 30 Απριλίου του 2020.
 
Συνεχίζοντας ανέφερε πως με την πρόταση νόμου που κατέθεσε και τίθεται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής μετά από εισήγηση του αρμοδίου Υπουργείου και του Εφόρου Εταιρειών θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής αναστολή της εφαρμογής του νόμου μέχρι τις 28 Ιανουαρίου του 2021.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top