ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ετοιμάζεται νέο διάταγμα- Σημαντικές αποφάσεις υπουργικού μετά τα κρούσματα σε φούρνους και υπεραγορά

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ετοιμάζεται νέο διάταγμα- Σημαντικές αποφάσεις υπουργικού μετά τα κρούσματα σε φούρνους και υπεραγορά

Την υποχρεωτική εξέταση για τον κορωνοϊό σε όλους τους υπαλλήλους της εφοδιαστικής αλυσίδας των εταιριών λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών, αποφάσισε σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 15/4 το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά και τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων σε φούρνο και υπεραγορά.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, μετά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού COVID-19 σε χώρους της εφοδιαστικής αλυσίδας εταιριών λιανικού εμπορίου τροφίμων και της απροθυμίας μερίδας αυτών να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα των 20,000 εργαστηριακών αναλύσεων, προφασιζόμενοι φόβο για πιθανό αρνητικό αντίκτυπο στην εταιρία τους, το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, για λόγους Δημόσιας Υγείας έλαβε σειρά αποφάσεων.
 
Πρώτον, όλοι οι εργαζόμενοι των εταιριών λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών όπως φούρνοι, υπεραγορές, περίπτερα, κρεοπωλεία, ψαραγορές, κτλ, που συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα των εν λόγω επιχειρήσεων (παρασκευή τροφίμων/ποτών, διανομή, σημεία εξυπηρέτησης κοινού) υποχρεούνται εντός των επόμενων 14 ημερών να υποβληθούν στην εξέταση για τον κορωνοϊό.
 
Δεύτερον, σε υποχρεωτική εξέταση για τον κορωνοϊό υποχρεούνται να υποβληθούν επίσης εντός 14 ημερών, όσοι εργάζονται σε γηροκομεία, οίκους ευγηρίας και γενικά σε υποστατικά που παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων.
 
Τρίτον, όλοι οι παραπάνω επαγγελματίες μπορούν να διενεργήσουν την εργαστηριακή εξέταση δωρεάν στα εργαστήρια, τα οποία συνεργάζονται με το Υπουργείο Υγείας και έχει αναρτηθεί Σχετικός Κατάλογος για το σκοπό αυτό, στο πλαίσιο του Προγράμματος του Υπουργείου Υγείας για εργαστηριακή εξέταση των 20,000 εργαζομένων σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ή ιδιωτικά, καταβάλλοντας το αντίστοιχο αντίτιμο στα εγκεκριμένα εργαστήρια που διενεργούν τη μοριακή εξέταση (PCR). 
 
Τέταρτον, οι  αρμόδιες Υπηρεσίες σε συνεργασία με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης με τη λήξη της προθεσμίας των 14 ημερών θα προβούν σε ελέγχους, για διασφάλιση ότι όλοι οι επηρεαζόμενοι υπάλληλοι έχουν διενεργήσει τον εργαστηριακό έλεγχο COVID-19.
 
Πέμπτο, για προστασία του κοινού, η μοριακή ανάλυση για COVID-19 που διενεργείται στα εγκεκριμένα εργαστήρια θα ρυθμιστεί με Διάταγμα με  ανώτατη τιμή €110 (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).
 
Παράλληλα, το Υπουργικό αποφάσισε ως έκτο μέτρο, πως ενισχύονται οι έλεγχοι από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες της εφαρμογής της νέας οδηγία του Υπουργείου Υγείας για άμεση υποχρεωτική απομάκρυνση όλου του προσωπικού κατά την εμφάνιση θετικού κρούσματος, στις εταιρίες λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (όχι μόνον οι στενές επαφές των κρουσμάτων που ίσχυαν μέχρι πρότινος) και άμεσης απολύμανση του χώρου.

Το υποστατικό θα μπορεί να επανέλθει σε λειτουργία μόνον εάν τηρηθούν οι οδηγίες της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, η οποία θα παραχωρεί τη σχετική έγκριση.
 
Περαιτέρω, αποφάσισε πως για διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης εντός 24ωρου από τον εντοπισμό έστω και ενός θετικού κρούσματος σε υποστατικά/εταιρίες που εξυπηρετούν κοινό, θα προβαίνει σε ανακοίνωση της επωνυμία και της διεύθυνσης του υποστατικού της επιχείρησης, στην οποία εντοπίστηκε το επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού.
 
Περισσότερες λεπτομέρειες, καταλήγει η  ανακοίνωση, θα ανακοινωθούν αργότερα με την έκδοση του σχετικού διατάγματος από τον Υπουργό Υγείας.
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top