ΥΓΕΙΑ

Παπακωνσταντίνου για ΓεΣΥ: Παράταση τριών μηνών για τη Β' φάση - Συνέβαλε στην καταπολέμηση της πανδημίας

Παπακωνσταντίνου για ΓεΣΥ: Παράταση τριών μηνών για τη Β' φάση - Συνέβαλε στην καταπολέμηση της πανδημίας

Η εφαρμογή της β΄ φάσης του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) που επηρεάστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, θα παραταθεί για άλλους τρεις μήνες και αντί να αρχίσει την 1η Ιουνίου, θα αρχίσει -αν όλα πάνε καλά- την 1η Σεπτεμβρίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, το θέμα της αναβολής της β΄ φάσης του ΓεΣΥ αναμένεται να απασχολήσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, σε συνεδρία του την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε θα κληθεί να επικυρώσει την απόφαση όπως η β΄ φάση αρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου.
 
«Θα έχουμε συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, θα παρουσιαστεί έκθεση για την ετοιμότητα του Οργανισμού και τα οικονομικά δεδομένα. Φαίνεται ότι είναι αδύνατον να ξεκινήσουμε την 1η Ιουνίου την β΄ φάση του ΓεΣΥ. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να υπάρχει καθυστέρηση τρεις μήνες», είπε.
 
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ο ΟΑΥ προέβη σε αρκετή εργασία όσον αφορά τη δεύτερη φάση, αλλά ο όλος προγραμματισμός επηρεάστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.
 
«Φυσικά έγινε αρκετή δουλειά. Όσον αφορά τα οικονομικά επηρεάστηκαν τώρα με την όλη κατάσταση της πανδημίας και την απόφαση να πάμε στους υψηλούς συντελεστές για τρεις μήνες οπότε αυτό επηρέασε αυτόματα τα ταμειακά αποθέματα. Ο σχεδιασμός δεν θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό, θα λειτουργήσει με αναβολή. Η πρώτη φάση θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, η δεύτερη, όπως θα ξεκινούσε την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει αν δεν αλλάξει κάτι δραματικό, 1η Σεπτεμβρίου», σημείωσε.
 
Σε σχέση με την καταβολή των εισφορών, ο κ. Παπακωνσταντίνου, είπε ότι υπάρχει απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα καθυστερήσουμε να πάμε στους υψηλούς συντελεστές για τρεις μήνες.
 
«Οι εισοδηματίες πάνε μέσω του Φόρου Εισοδήματος και οι δημόσιοι υπάλληλοι πάνε μέσω του Γενικού Λογιστηρίου. Αυτοί πλήρωσαν υψηλούς συντελεστές τον Μάρτιο και θα έχουν μειωμένους συντελεστές για Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο οπότε θα πάνε στους υψηλούς συντελεστές τον Ιούλιο. Οι άλλοι που πληρώνουν μέσω των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι χαμηλοί συντελεστές θα συνεχίσουν για τον Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο οπότε θα πάνε στον υψηλό συντελεστή τον Ιούνιο», διευκρίνισε.
 
Το ΓεΣΥ βοήθησε στην αντιμετώπιση διαχείρισης του κορωνοϊού

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι η εφαρμογή της α΄ φάσης του ΓεΣΥ βοήθησε στη διαχείριση της πανδημίας.
 
«Αναμφίβολα το ΓεΣΥ έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία χωρίς να το έχουμε αναδείξει. Πρέπει κάποιος να σκεφτεί τι θα γινόταν εάν είχαμε το παλιό καθεστώς, όπου τεράστιος αριθμός ασθενών πήγαινε στα κρατικά φαρμακεία με ουρές για να πάρει τα φάρμακά του», σημείωσε.
 
Ενώ τώρα, συνέχισε, υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Αξιοποιήσαμε, είπε, όλο το δυναμικό των ιδιωτικών φαρμακείων σε παγκύπρια βάση και κανένας δεν έχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά την πρόσβαση του στα φαρμακεία.
 
Πρόσθεσε ότι αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα όχι μόνο για να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος αλλά και για την προσωπική του αυτοπροστασία.
 
Το σημαντικό που έγινε, ανέφερε, ήταν η αποφόρτιση της τηλεφωνικής γραμμής 1420 με την εμπλοκή των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ.
 
«Αξιοποιήθηκαν οι προσωπικοί μας γιατροί και ο κόσμος απευθύνεται σε αυτούς για να γίνει σωστή αξιολόγηση της κατάστασης υγείας και αν ο προσωπικός γιατρός κρίνει ότι είναι ύποπτο περιστατικό, θα τηλεφωνήσει ο ίδιος τώρα στο 1420», επεσήμανε.
 
Με τις ενέργειες του ΟΑΥ, σημείωσε, οι προσωπικοί γιατροί γνώριζαν πώς θα λειτουργούσαν στη διαχείριση της πανδημίας.
 
Τόνισε ακόμη και την αμεσότητα που υπάρχει στην επικοινωνία του κόσμου με τους προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς - στις περιπτώσεις που χρειάζεται ο γιατρός θα δει τον ασθενή, ενώ υπάρχει και η τηλεφωνική επικοινωνία.
 
«Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα που πρόσφερε το ΓεΣΥ και τα οποία βοήθησαν και στη διαχείριση του κορωνοϊού και τον κόσμο να συνεχίσει να παίρνει τις ιατρικές υπηρεσίες για άλλες ασθένειες», συμπλήρωσε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top