ΔΙΕΘΝΗ

Εναλλάξ από Ρώμη και Αθήνα η ηγεσία της ναυτικής αποστολής 'Ειρήνη' για τη Λιβύη

Εναλλάξ από Ρώμη και Αθήνα η ηγεσία της ναυτικής αποστολής 'Ειρήνη' για τη Λιβύη

Ανταπόκριση στην εφημερίδα  FAZ με τίτλο «Η επιχείρηση για τη Λιβύη παίρνει μορφή», σημειώνει πως  «Η Ρώμη και η Αθήνα θέλουν να ηγούνται εναλλάξ της ναυτικής αποστολής "Ειρήνη"».


Όπως αναφέρεται, η νέα ναυτική αποστολή «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, ενώ οι μάχες στη Λιβύη συνεχίζουν να αυξάνονται. Τώρα, ωστόσο, οι προετοιμασίες προχωρούν. Το γερμανικό Κοινοβούλιο συζήτησε για πρώτη φορά την Πέμπτη τη γερμανική συμμετοχή. Το σχέδιο της εντολής ορίζει ότι ένα μεγαλύτερο ναυτικό πλοίο θα πρέπει να σταλεί από το καλοκαίρι. Οι χώρες της ΕΕ έχουν επίσης εξαλείψει ένα σημαντικό εσωτερικό εμπόδιο.

Η Γερμανία σχεδιάζει να διαθέσει αρχικά ένα αεροσκάφος ναυτικής αναγνώρισης που ειδικεύεται στην επιτήρηση της κυκλοφορίας των πλοίων. Για τη λειτουργία του απαιτούνται περίπου 80 στρατιώτες. Επιπλέον, θα αποσταλούν δώδεκα στρατιώτες στην έδρα της επιχείρησης. 

Στα τέλη Μαρτίου, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Γαλλία προσέφεραν ένα μεγάλο πολεμικό πλοίο η καθεμιά. Εκτός από τη Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πολωνία και το Λουξεμβούργο σχεδιάζουν επίσης να παράσχουν αεροσκάφη επιτήρησης και ένα drone. Ωστόσο, υπάρχουν καθυστερήσεις στον προγραμματισμό λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Ωστόσο ένα εμπόδιο ξεπεράστηκε, καθώς η Ιταλία και η Ελλάδα φέρονται να συμφώνησαν ποιος θα ορίσει το Διοικητή στη θάλασσα και ως εκ τούτου το πλοίο που θα ηγείται της επιχείρησης: και τα δύο κράτη εναλλάξ, με πρώτη την Ιταλία.
Από εκεί προέρχεται και ο Διοικητής των επιχειρήσεων με έδρα τη Ρώμη. 

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, "το  ζήτημα της ηγεσίας είναι πολιτικά σημαντικό λόγω της αντιπαλότητας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η αποστολή «Ειρήνη» δεν θα επιτηρεί με τη χρήση ραντάρ μόνον τον εναέριο χώρο της Λιβύης από θαλάσσης, αλλά θα ελέγχει και τουρκικά πλοία που θα μπορούσαν να μεταφέρουν όπλα στη Λιβύη. Μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει ένταση εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ πρόσφατα σημειώθηκε κλιμάκωση στα χερσαία σύνορα. Εκτός αυτού, οι Έλληνες και οι Κύπριοι που συμμαχούν μαζί τους ανησυχούν, καθώς η Τουρκία αναζητά πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ΕΕ έχει σαφώς στηρίξει την Αθήνα και τη Λευκωσία σε αυτήν τη διαμάχη".

 


 ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top