ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Ανατροπή-σταθμός στην υπόθεση 15 κιλών που σημαδεύτηκε από καταστροφή τεκμηρίων -Ξανά στο εδώλιο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Ανατροπή-σταθμός στην υπόθεση 15 κιλών που σημαδεύτηκε από καταστροφή τεκμηρίων -Ξανά στο εδώλιο

Ξανά στο εδώλιο ο ένας εκ των κατηγορούμενων Α.Σ. στην πολυσυζητημένη υπόθεση 15 κιλών ναρκωτικών ουσιών, η πορεία της οποίας επηρεάστηκε από την καταστροφή τεκμηρίων στον χώρο φύλαξής τους στις εγκαταστάσεις των δικαστηρίων Λευκωσίας.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην έφεση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία εκπροσωπήθηκε από την δικηγόρο της Χάρις Καραολίδου, προκάλεσε αίσθηση σε νομικούς κύκλους -και όχι μόνο- καθώς το δευτεροβάθμιο δικαστικό σώμα αποφάσισε στις 8 Απριλίου (2020) την επανεκδίκαση της υπόθεσης από το Κακουργιοδικείο.

Στην 24σελιδή του απόφαση το Ανώτατο, καθιστά ξεκάθαρο πως τα νομικά επιχειρήματα στα οποία βασίστηκε η Έφεση είναι εύλογα.

Σημείωσε χαρακτηριστικά: «…το συμπέρασμα του Κακουργιοδικείου περί παραβίασης της αρχής της δίκαιης δίκης ως αποτέλεσμα της απώλειας των τεκμηρίων είναι λανθασμένη, καθότι, όπως έχει διαφανεί από το σκεπτικό της δικαστικής κρίσης, το ζήτημα εξετάστηκε μεμονωμένα και όχι ως ένα μέρος της όλης μαρτυρίας που τέθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου, όπου υπήρχε, όπως αναφέραμε πιο πάνω, τέτοιο μαρτυρικό που θα του επέτρεπε να προχωρήσει και αξιολογήσει τη μαρτυρία στο σύνολό της, κάτι το οποίο λανθασμένα δεν έπραξε».

Στην απόφαση του Ανωτάτου (Κ. Παμπαλλής, Μ. Χριστοδούλου, Α. Πούγιουρου), σημειώνεται ακόμη πως ναι μεν τα τεκμήρια είχαν καταστραφεί, ωστόσο αυτό δεν καθιστούσε σε δυσμενή θέση την υπεράσπιση. Η τελευταία βάσει της απόφασης του Ανωτάτου θα μπορούσε να εξετάσει τους μάρτυρες που αξιολόγησαν και διακίνησαν τα τεκμήρια. Επιπλέον, πριν την καταστροφή των τεκμηρίων ο συνήγορος του εφεσίβλητου είχε δηλώσει ότι η μαρτυρία των εμπειρογνωμόνων γίνεται αποδεκτή.

Θυμίζουμε ότι λόγω της καταστροφής των τεκμηρίων της δίκης το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας είχε εκδώσει απόφαση (01/08/2018) στην ποινική υπόθεση υπ’ αριθμό 14622/17 απαλλάσσοντας τους δυο κατηγορούμενους σε έντεκα κατηγορίες, που αφορούσαν σε αδικήματα κατοχής και κατοχής με σκοπό τη προμήθεια κάνναβης και κοκαΐνης.

Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η καταστροφή των ναρκωτικών ουσιών, που είχαν κατατεθεί από την Κατηγορούσα Αρχή ως τεκμήρια κατά την ακροαματική διαδικασία και βρίσκονταν πλέον υπό τη φύλαξη του Δικαστηρίου, αποστέρησε το δικαίωμα των κατηγορουμένων για δίκαιη δίκη.

Οι επίδικες ναρκωτικές ουσίες είχαν καταστραφεί, μαζί με άλλα τεκμήρια, στις 26 Φεβρουαρίου 2018 λόγω της πυρκαγιάς και συνακόλουθης έκρηξης που εκδηλώθηκε στην αίθουσα φύλαξης τεκμηρίων του Δικαστηρίου.

Κατηγορούμενοι ήταν τρία πρόσωπα, εκ των οποίων ο ένας παραδέχθηκε ενοχή άλλα εν αναμονή της δίκης, απεβίωσε λόγω ασθένειας.

Η έφεση καταχωρίσθηκε αρχικά εναντίον και των δυο κατηγορούμενων, ωστόσο, στη συνέχεια αποσύρθηκε εναντίον του δεύτερου κατηγορούμενου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top