ΔΙΕΘΝΗ

Περιορίζεται ο ρυθμός μετάδοσης στην Ιταλία - Αρση μέτρων σε πολλές χώρες, αύξηση ασθενών στη Ρωσία

Περιορίζεται ο ρυθμός μετάδοσης στην Ιταλία - Αρση μέτρων σε πολλές χώρες, αύξηση ασθενών στη Ρωσία

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 199.414. Οι νεκροί έφτασαν τους 26.977.

Παράλληλα, 66.624 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 197.675 και είχαν χάσει την ζωή τους 26.644 άνθρωποι ενώ 64.928 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 330 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.739 νέα κρούσματα. 1.696 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. 1.956 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 20.353 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 83.504 έχει αποφασιστεί ο κατ`οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο περιορίζεται σημαντικά (585 λιγότερα κρούσματα) ενώ, παράλληλα, σημειώνεται αύξηση του αριθμού των νεκρών. Εχασαν την ζωή τους 70 περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με το περασμένο εικοσιτετράωρο.

Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για εικοστή τέταρτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ο συνολικός αριθμός των ιαθέντων περιορίζεται κατά 112 ανθρώπους σε σχέση με χθες.

Η μείωση των κρουσμάτων συνεχίζει να δημιουργεί αισιοδοξία, αλλά ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε,, ο οποίος επισκέπτεται απόψε τρεις πόλεις της Λομβαρδίας, συνεχίζει να τονίζει ότι η μετάβαση στην δεύτερη φάση, με μερική άρση των περιοριστικών μέτρων, θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή.

Για τον λόγο αυτό, αποφάσισε ότι από τις 4 Μαΐου και πέρα θα λειτουργήσουν η μεταποιητική βιομηχανία και ο οικοδομικός τομέας, αλλά οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις για τις μετακινήσεις τους.

Μόνη ουσιαστική διαφορά, στο θέμα αυτό, είναι ότι οι Ιταλοί θα μπορούν να επισκέπτονται και συγγενικά τους πρόσωπα, ή άτομα με τα οποία διατηρούν σταθερό δεσμό.

Αντικρούοντας κριτικές για τα χαλαρά μέτρα προφύλαξης κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού που έλαβε η Σουηδία, αντίθετα με ό,τι συνέβη σε πολυάριθμες άλλες χώρες , η Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η σκανδιναβική χώρα έλαβε αυστηρά μέτρα χωρίς να επιβάλει απαγορεύσεις στην μάχη κατά του ιού.

Η Αν Λίντε, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, είπε πως η αντίληψη ότι η ζωή στη Σουηδία συνεχίζει την καθημερινή της ρουτίνα, είναι απλά λάθος. "Η σουηδική κυβέρνηση έλαβε πολύ αυστηρά μέτρα κατά της Covid-19. Η κυβέρνηση έλαβε αυτά τα μέτρα ζητώντας από τους πολίτες να τα τηρήσουν, χωρίς να επιβάλει απαγορεύσεις", τόνισε. "Για παράδειγμα, συμβουλεύσαμε όλους να μείνουν σπίτι το Πάσχα.

Το 96% των ανθρώπων ακολούθησε αυτή τη συμβουλή. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση ενεργεί με υποδείξεις και όχι με απαγορεύσεις", πρόσθεσε η ΥΠΕΞ. Το βασίλειο των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά 18.700 κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό και 2.270 θανάτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των σουηδικών υγειονομικών αρχών, ένα ποσοστό θνησιμότητας σημαντικά υψηλότερο από αυτό που καταγράφεται στις άλλες δύο σκανδιναβικές χώρες.

Η Νορβηγία, όπου η επιδημία του νέου κορωνοϊού βρίσκεται σε ύφεση, άνοιξε ξανά τα σχολεία για τους μικρότερους μαθητές της σήμερα, ένα ακόμη βήμα στη πολύ αργή και σταδιακή διαδικασία της κανονικοποίησης, που ανησυχεί ορισμένους γονείς.

Μία εβδομάδα μετά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, ήρθε η σειρά των 250.000 παιδιών ηλικίας 6-10 ετών να επιστρέψουν στα θρανία, σε τάξεις με την παρουσία, το μέγιστο, 15 μαθητών, έπειτα από 6 εβδομάδες "τηλε-εκπαίδευσης". Στο σχολείο Levre στο Μπέρουμ, προάστιο του Οσλο, τα παιδιά επέστρεψαν με βροχή. Μπροστά από το κτίριο, οι υπεύθυνοι είχαν ζωγραφίσει λουλούδια στο έδαφος για να δείξουν την απόσταση 1 μέτρου που πρέπει να τηρούν τα παιδιά, ενώ είχαν κρεμάσει και πολύχρωμες πινακίδες για να επισημάνουν ότι η απειλή είναι ακόμη υπαρκτή.

Σήμερα, η χώρα των 5,4 εκατομμυρίων ανθρώπων καταμετρά 7.533 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 193 θανάτους.

Τα εστιατόρια και τα καφενεία στη Λωρίδα της Γάζας επιτρέπεται να λειτουργήσουν από σήμερα και πάλι, ύστερα από περισσότερο από ένα μήνα που παρέμειναν κλειστά λόγω της έκτακτης ανάγκης που δημιούργησε η πανδημία, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Επιπλέον, λόγω του Ραμαζανιού που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, τα καταστήματα αυτά θα είναι ανοιχτά μόνο το βράδυ, μετά τη δύση του ηλίου κι έπειτα από τη λήξη της ημερήσιας νηστείας. Η απόφαση τούτη ελήφθη "μετά με την έκκλησή μας να ανοίξουν τα εστιατόρια, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες και μία σοβαρή ύφεση", τόνισε ο Σάλαχ Αμπού Χασίρα, πρόεδρος της Ενωσης Εστιατορίων, Ξενοδοχείων και Τουριστικών Υπηρεσιών στη Γάζα.

Τα 8.275 έφτασαν τα κρούσματα κορωνοϊού στη Σερβία όπου το τελευταίο 24ωρο βρέθηκαν θετικά στον ιό άλλα 233 άτομα. Εξι ασθενείς απεβίωσαν από εχθές ανεβάζοντας το συνολικών αριθμό των θανάτων στους 162. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 2.701 ασθενείς εκ των οποίων οι 85 είναι διασωληνωμένοι.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 67.917 δείγματα. Η κυβέρνηση της Σερβίας εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας από το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι τη Δευτέρα το πρωί ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συγχρωτισμού στα πάρκα και στα δάση όπως συνηθίζεται κατά τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Αύριο θα αρχίσει να λειτουργεί το κοινοβούλιο της Σερβίας όπου θα τεθούν προς ψήφιση διατάγματα και αποφάσεις της κυβέρνησης που λήφθηκαν κατά την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα μποϋκοτάρει την αυριανή συνεδρίαση της βουλής.

Οι Βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Πέμπτη όταν θα αρχίζει η τριήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κοινοβούλιο. Κάλεσαν τους πολίτες να μην παραστούν και να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Την αισιοδοξία και την πεποίθησή του ότι "δεν είναι πολύ μακριά η ημέρα που θα μπορούμε να επιστρέψουμε και πάλι στην οικογενειακή, την σχολική, την οικονομική, την πολιτιστική και την αθλητική καθημερινότητά μας", τονίζει σε μήνυμά του ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν με την ευκαιρία της σημερινής 75ης επετείου από την ανακήρυξη της Δεύτερης Αυστριακής Δημοκρατίας,.

Σε ομιλία του, στη διάρκεια μικρής, λόγω της πανδημίας, τελετής για την 75η επέτειο της ανακήρυξης της Δεύτερης Δημοκρατίας, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς απέστειλε μήνυμα θάρρους και αισιοδοξίας, για το ξεπέρασμα της κρίσης του κορωνοϊού "από την οποία η χώρα θα αναδυθεί ενισχυμένη".

Κουρέματα, μασάζ και αγορές προμηθειών κηπουρικής βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας για τους Ελβετούς σήμερα, καθώς η χώρα άρχισε σιγά σιγά να χαλαρώνει τους περιορισμούς στη δημόσια ζωή, που είχε επιβάλει τον Μάρτιο για να αναχαιτίσει τη διασπορά του νέου κορωνοϊού.

Ουρές σχηματίστηκαν μπροστά από ανθοπωλεία και φυτώρια, αφού οι πολίτες παρέμειναν 6 εβδομάδες σε καραντίνα στο σπίτι τους, σεβόμενοι τις συστάσεις της κυβέρνησης.

Περισσότεροι από 1.350 άνθρωποι στην Ελβετία πέθαναν από τη νόσο COVID-19 με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχεται σε 30.000.

Τα νοσοκομεία θα μπορούν εκ νέου να κάνουν τακτικά χειρουργεία από σήμερα, ενώ ξαναπιάνουν δουλειά επίσης οι οδοντίατροι, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα μασάζ, τατουάζ και αισθητικής. Στη Γενεύη, όπως σε ολόκληρη τη χώρα, τα κομμωτήρια προετοιμάζονταν εδώ και ημέρες για αυτήν την επιστροφή.

Τα περισσότερα καταστήματα, τα σχολεία και οι αγορές τροφίμων ακολουθούν από την 11η Μαΐου. Σε ένα τρίτο στάδιο, προβλέπεται η λειτουργία των επαγγελματικών λυκείων και των πανεπιστημίων από τις 8 Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει καταγραφεί άνοδος των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα σημαντική αύξηση του αριθμού των ημερήσιων θανάτων από το νέο κορωνοϊό, ενώ ο επίσημος αριθμός των νέων μολύνσεων έπεσε κάτω από τα 1.000 κρούσματα σε 24 ώρες, για πρώτη φορά σε περισσότερο από ένα μήνα.

Μεταξύ της Κυριακής το μεσημέρι και της Δευτέρας το μεσημέρι, καταγράφηκαν 96 επιπλέον θάνατοι που οφείλονται στη νόσο Covid-19, αυξάνοντας τον απολογισμό από την πανδημία σε 5.806 νεκρούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ.

Εκτός από τους άμεσους θανάτους, περισσότεροι από 700 άνθρωποι πέθαναν τον πρώτο μήνα του ιρανικού έτους (από 20 Μαρτίου έως 19 Απριλίου) έχοντας καταναλώσει νοθευμένο ποτό, εν μέσω φημών ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να "προστατεύει από τον κορωνοϊό", δήλωσε ο Τζαχανπούρ.

Από τις 11 Απριλίου, το κράτος έχει εγκρίνει μια σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και ήρε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις εντός της χώρας που είχαν επιβληθεί για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού. Σχολεία, πανεπιστήμια, τζαμιά, σιιτικοί ιεροί χώροι, κινηματογράφοι, στάδια και άλλοι τόποι συνάθροισης παραμένουν εντούτοις κλειστοί σε όλο το Ιράν, που από το Σάββατο ζει στο ρυθμό του Ραμαζανιού.

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις ανακοίνωσε σήμερα ότι τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία δεν θα ανοίξουν κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς, αλλά οι μαθητές θα συνεχίσουν να φοιτούν διαδικτυακά και το σχολικό έτος θα ολοκληρωθεί στις 12 Ιουνίου, με βάση τους βαθμούς που έχουν επιτύχει οι μαθητές.

Ταυτόχρονα, οι απολυτήριες και προαγωγικές εξετάσεις θα γίνουν με φυσική παρουσία των μαθητών οι οποίοι θα τηρούν τα μέτρα ασφάλειας και απόστασης. Οι ρουμανικές Αρχές αποφάσισαν να μην ανοίξουν ξανά τα σχολεία φέτος και οι μαθητές δεν θα επιστρέψουν στις τάξεις.

Τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά τον Σεπτέμβριο όταν ξεκινήσει το νέο σχολικό έτος. Οι εθνικές εξετάσεις εισόδου και αποφοίτησης για το γυμνάσιο θα διεξαχθούν όπως είχε προγραμματιστεί (η υπουργός Παιδείας της Ρουμανίας είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι αυτές οι εξετάσεις θα διεξαχθούν πιθανόν τον Ιούλιο), αλλά με την τήρηση αυστηρών κανόνων κοινωνικής απόστασης, δηλαδή θα υπάρχουν λιγότεροι μαθητές στην τάξη, θα ελεγχθεί η θερμοκρασία τους, θα υπάρχει μία είσοδος και μία έξοδος κ.λπ.

Εξάλλου, από σήμερα, αλλάζουν τα δεδομένα για την κυκλοφορία των πολιτών, άνω των 65 ετών. Οπως ανακοίνωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος, άτομα άνω των 65 ετών θα μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους από τις 07:00 έως τις 11:00 π.μ. και το βράδυ, από τις 19:00 έως τις 22:00. Τα άτομα αυτών των ηλικιών, θα μπορούν να βγαίνουν δύο φορές την ημέρα, είτε για ψώνια είτε για περιπάτους σε κοντινή απόσταση από τα σπίτια τους.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη Ρωσία αυξήθηκε το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατά 6.198, φθάνοντας συνολικά τις 87.149 και στις 85 περιφέρειες της χώρας. Κατ` αυτόν τον τρόπο η Ρωσία ξεπέρασε σε κρούσματα την Κίνα, όπου ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφθασε τις 84.500, ανακοίνωσε το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου εικοσιτετραώρου πήραν εξιτήριο 579 ασθενείς και κατέληξαν 50. Συνολικά έχουν αναρρώσει 7.346 άτομα, ενώ έχουν οι νεκροί έφθασαν τους 794. Επισημαίνεται ότι μεταξύ των νέων κρουσμάτων τα 2.693 (43,4%) δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Σύμφωνα με το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, το τελευταίο εικοσιτετράωρο μειώθηκε η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα κατά 7,66% , ενώ στην Μόσχα κατά 6,7%. Τα 2.871 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στη Μόσχα, όπου ο συνολικός αριθμός τις κρουσμάτων φθάνει τις 45.351.

Οι εργάτες επέστρεψαν σήμερα στο απανθρακωμένο κέλυφος της οροφής του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων (Νότρ Νταμ) , στη Γαλλία για να αναλάβουν και πάλι το τιτάνιο έργο και ταυτόχρονα το τεράστιο καθήκον να ανοικοδομήσουν ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ανθρωπότητας, καθώς το ξέσπασμα του κορωνοϊού ανάγκασε τα εργοτάξια να σταματήσουν για ενάμισι μήνα. Μία μεγάλη πυρκαγιά στις 15 Απριλίου πέρυσι κατέστρεψε το ηλικίας 850 ετών κτήριο στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα της γαλλικής πρωτεύουσας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top