ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ-ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων δεν επιτρέπει εφησυχασμό - Νέο στοίχημα για την κυβέρνηση

ΚΥΠΡΟΣ-ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων δεν επιτρέπει εφησυχασμό - Νέο στοίχημα για την κυβέρνηση

Χαρούμενα μαντάτα είχαμε από την ανακοίνωση των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, που σημειώθηκαν την Δευτέρα (04/05). Παράλληλα, ξεκίνησε και δειλά δειλά η μερική άρση των περιορισμών, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε επαγρύπνηση.

Του Γιώργου Τάττη

Ο χαμηλότερος αριθμός καταγεγραμμένων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σημειώθηκε την Δευτέρα (04/05), καθώς υπήρξαν μόνο 2 θετικά κρούσματα. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός του ότι αυτά τα 2 κρούσματα ήταν ‘εισαγόμενα’, δηλαδή, προέκυψαν από δείγματα που έχουν ληφθεί από άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό. Επίσης, θετικό είναι και το γεγονός ότι μειώθηκε κατά 1 ο αριθμός των ασθενών στο νοσοκομείο αναφοράς.

Όμως, τίποτα δεν τελείωσε καθώς όπως διαμηνύουν οι ειδικοί, το στοίχημα είναι να μην υπάρξει μεγάλη αύξηση κατά την περίοδο επιστροφής στην ‘κανονικότητα’.

Η τακτική της κυβέρνησης

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η μερική άρση των περιορισμών με την παράλληλα επανεκκίνηση της οικονομίας, ήρθε ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση των έργων του νέου κτίσματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου και θα εξοπλιστεί και θα λειτουργήσει ως Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με δυναμικότητα 28 κλινών ΜΕΘ.

Αυτό υποδηλώνει και την τακτική της κυβέρνησης, η οποία είναι να διατηρήσει την έξαρση του ιού σε ελεγχόμενα επίπεδα χωρίς να επιβαρύνει το Σύστημα Υγείας, επανεκκινώντας παράλληλα και βασικούς τομείς της οικονομίας. Εξού και το ταυτόσημο της χρονικής περιόδου. Μία μικρή αύξηση, όμως, είναι αναμενόμενη.

Προφανώς, η μερική άρση των περιοριστικών μέτρων, επετράπη και από την αρμόδια επιδημιολογική ομάδα, η οποία είδε τα κρούσματα να μειώνονται σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά. Ομολογουμένως, μία μερίδα του πληθυσμού θα ήθελε να παρέλθει ακόμη ένα μικρό χρονικό περιθώριο, ως επιπρόσθετη δικλείδα ασφαλείας, καθώς μία σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων σε πολύ χαμηλά ποσοστά, έως και μηδαμινά, θα έδινε περισσότερη άνεση.

Το στοίχημα

Εντούτοις, η επανεκκίνηση της οικονομίας κρίθηκε επάναγκες, με το μπαλάκι να πετιέται στη καλή διαγωγή των πολιτών, γιατί ο φόβος για αύξηση λόγω άρσης των μέτρων είναι μεγάλος. Η σύνοψη της πρώτης μέρας, παρά τα μικρά παρατράγουδα, δεν έδειξε να είναι τρομερά ανησυχητική, με την αστυνομία να διαμηνυέι ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι. 

Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετές ενστάσεις και ζητήματα σε σχέση με την διαδικασία επανεκκίνησης, με κυριότερο πρόβλημα να είναι αυτός του ανοίγματος των σχολείων, κάποιων δημόσιων υπηρεσιών και η τήρηση των κανόνων υγιεινής, ιδίως στα εργοτάξια.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ – ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ανακοινώθηκαν τα νέα κρούσματα του ιού τη Δευτέρα 4/5- Ο μικρότερος αριθμός που ακούσαμε

Σε κάθε περίπτωση, το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να πείσει μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού πώς ο ιός είναι ένα πραγματικό πρόβλημα με άμεσες συνέπειες τόσο για την υγεία των συμπολιτών μας, όσο και για την ευημέρεια του κράτους. Εξού και οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και προσωπικής υγιεινής, πρέπει να τηρούνται αυστηρά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Δηλώσεις παραχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσερχόμενος σήμερα στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σε σχέση με ευρωτουρκικές σχέσεις και Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top