ΔΙΕΘΝΗ

Φον Ντερ Λάιεν: Υπεροχή κοινοτικού δικαίου έναντι του εθνικού

Φον Ντερ Λάιεν: Υπεροχή κοινοτικού δικαίου έναντι του εθνικού

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φόν Ντερ Λάιεν υπενθύμισε σήμερα Κυριακή (10/05) την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου έναντι του εθνικού και την αποκλειστική αρμοδιότητα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), ως τελικού αυθεντικού ερμηνευτή του.

Αυτό προήλθε εις απάντηση στην πρόσφατη απόφαση του Oμοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας (Bundesverfassungsgericht - ΒVerfG) για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Πρόεδρος ανακοίνωσε δε ότι η Κομισιόν αναλύει την απόφαση του BVerfG και δεν αποκλείει ακόμα και το να κινήσει σχετική διαδικασία επί παραβάσει.

Συγκεκριμένα στη γραπτή της δήλωση η Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει: "Η πρόσφατη απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου έθεσε στο προσκήνιο δύο ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: το σύστημα του ευρώ και το ευρωπαϊκό νομικό σύστημα". "Λαμβάνουμε υπόψιν τη σαφή δήλωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 8ης Μαΐου", σημειώνει η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν.

Συμπληρώνει και διευκρινίζει δε ότι "στο ίδιο πνεύμα, η Κομισιόν υποστηρίζει τρεις βασικές αρχές: ότι η νομισματική πολιτική της Ένωσης είναι θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας, ότι το δίκαιο της ΕΕ έχει υπεροχή έναντι του εθνικού δικαίου και ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές για όλα τα εθνικά δικαστήρια".

"Η τελευταία λέξη για το δίκαιο της ΕΕ αρθρώνεται πάντα από το Λουξεμβούργο και από πουθενά αλλού", ξεκαθαρίζει η Πρόεδρος.

Επιπλέον διευκρινίζει ότι "καθήκον της Κομισιόν είναι να διασφαλίζει την ορθή λειτουργία του ευρωσυστήματος και του νομικού συστήματος της Ένωσης".

"Αναλύουμε τώρα λεπτομερώς την απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Και θα εξετάσουμε πιθανά επόμενα βήματα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν την επιλογή διαδικασίας επί παραβάσει", τονίζει.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια κοινότητα αξιών και δικαίου, η οποία πρέπει να τηρείται και να προστατεύεται συνεχώς. Αυτό μας κρατά μαζί. Αυτό υποστηρίζουμε", καταλήγει.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top