ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Το ΔΝΤ ενέκρινε επείγουσα βοήθεια 2,772 δις δολαρίων στην Αίγυπτο για αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορωνοϊό

Το ΔΝΤ ενέκρινε επείγουσα βοήθεια 2,772 δις δολαρίων στην Αίγυπτο για αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορωνοϊό

Επείγουσα βοήθεια ύψους 2,772 δις δολαρίων ενέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Αίγυπτο, έτσι ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τον κορωνοϊό.

Σε αναλυτικό του σημείωμα, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, τονίζεται συγκεκριμένα ότι «στις 11 Μαΐου, το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ενέκρινε το αίτημα της αιγυπτιακής κυβέρνησης για λήψη επείγουσας χρηματοδοτικής αρωγής από το Ταμείο, μέσω του διαθέσιμου “rapid financing instrument” (RFI) προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του ισοζυγίου πληρωμών και να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες της διεθνούς πανδημίας κορωνοϊού στην Αίγυπτο. Το ύψος της εγκριθείσας χρηματοδοτικής συνδρομής προς την Αίγυπτο ανέρχεται σε 2,772 δις δολάρια, σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν του ΔΝΤ».

Στο ανακοινωθέν του, που παρουσιάζει και ο αιγυπτιακός τύπος «το ΔΝΤ αναγνωρίζει την αξιόλογη πρόοδο της αιγυπτιακής οικονομίας κατά την περίοδο πριν το ξέσπασμα της διεθνούς πανδημίας κορωνοϊού, οφειλόμενη κυρίως στην υλοποίηση εκτεταμένου προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο υποστηρίχθηκε από το Ταμείο μέσω της τριετούς διάρκειας χρηματοδοτικής διευκόλυνσης που αυτό χορήγησε προς την Αίγυπτο, συνολικού ύψους 12 δις δολαρίων στην τριετία 2016-2019».

Επίσης, «το ΔΝΤ επικροτεί επίσης το χρηματοδοτικό πακέτο και τα επείγοντα μέτρα που υιοθέτησε και εφαρμόζει η αιγυπτιακή κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα (CBE) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες αρνητικές συνέπειες της πανδημίας. Σύμφωνα με το Ταμείο, η διεθνής πανδημία έχει δημιουργήσει σοβαρές διαταραχές της οικονομικής δραστηριότητας, οι οποίες θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη μακροοικονομική σταθερότητα της χώρας, εφ’ όσον δεν αντιμετωπιστούν. Κατά το ΔΝΤ, η επείγουσα χρηματοδότηση της Αιγύπτου θα βοηθήσει την κυβέρνηση να καλύψει ορισμένες από τις πλέον άμεσες και πιεστικές ανάγκες που εντοπίζονται στους τομείς υγείας, κοινωνικής προστασίας, καθώς και στήριξης των πλέον πληγέντων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας και των ευπαθών οικονομικά ομάδων του πληθυσμού. Το ΔΝΤ δεσμεύθηκε να παραμείνει σε στενή συνεργασία με την αιγυπτιακή κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα (CBE), με σκοπό να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και πρόσθετη στήριξη, εφ’ όσον χρειαστεί».

Τέλος, «το ΔΝΤ διευκρίνισε ότι η επείγουσα χρηματοδοτική διευκόλυνση προς την Αίγυπτο αναμένεται να περιορίσει το ρυθμό μείωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, αλλά και να παράσχει χρηματοδοτική «ανάσα» στον κρατικό προϋπολογισμό, με σκοπό την αντιμετώπιση των αρνητικών οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Επιπλέον, το Ταμείο επισήμανε ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση «ενδέχεται να επιδιώξει πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη από πολυμερείς και διμερείς πηγές, με στόχο να περιορίσει κατά το δυνατόν το υπολειπόμενο κενό του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top