Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

ΥΠΠΑΝ: «Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα κατοχυρωθεί με νομοθεσία σύντομα από την κυβέρνηση»

18.05.2020
12:42
Κοινωνία

Μέσα σε μερικές εβδομάδες έχει γίνει κατορθωτή  για πρώτη φορά στην Κύπρο η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και θα την κρατήσουμε, δήλωσε την Δευτέρα 18/05, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος σημείωσε πως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα κατοχυρωθεί με νομοθεσία σύντομα από την κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της επίσκεψης του στο Γυμνάσιο Αρχαγγέλου Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος για  τον COVID-19, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε πως η πρόοδος και τα βήματα μπροστά είναι πάντα δύσκολα, για να προσθέσει πως «είναι δύσκολο να  δεχτούν όλοι την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ωστόσο, δεν πρέπει να σταματήσουμε αλλά θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα, την οποία έχουν κερδίσει οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι εκκρεμεί η επιστολή της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί η διδασκαλία από την τάξη ή από το σπίτι, ο κ. Προδρόμου είπε πως «έχει γίνει συνεννόηση και με την Επίτροπο και φυσικά θα προστατευθούν τα προσωπικά δεδομένα».

Εξήγησε ότι «σε όλο τον κόσμο που εδώ και χρόνια γίνεται και εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τηλεδιασκέψεις υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες που θα τηρήσουμε», συμπληρώνοντας ότι «δεν πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα ποτέ από την ανάποδη, αλλά πρέπει να κατακτήσουμε αυτή τη δυνατότητα που μας δίδει η τεχνολογία».

Σε ερώτηση εάν οι εκπαιδευτικοί θα παραδίδουν το μάθημα στην Α’ και Β’ Λυκείου από το σχολείο ή από το σπίτι τους, ο Υπουργός Παιδείας τόνισε πως το θέμα αυτό είχε ξεκαθαρίσει προ ημερών και υπάρχουν διατάγματα, τα οποία ισχύουν για όλους.

«Απορώ γιατί γίνονται ερωτήσεις διαρκώς. Τα διατάγματα και οι σαφείς οδηγίες που έχει δώσει η κυβέρνηση μέχρι τώρα μας έχουν επιτρέψει να προχωράμε με τάξη και να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που έχουμε. Προβλέπεται για όλους τους εργαζόμενους από τη σχετική νομοθεσία», είπε.

Απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι όλοι οι εργαζόμενοι από τις 5 Μαΐου -το λένε και τα διατάγματα- έχουν επιστρέψει στις εργασίες τους.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Γυμνάσιο Αρχαγγέλου Λακάταμιας είπε πως έχει παρακολουθήσει τους διαγνωστικούς ελέγχους που γίνονται στα παιδιά, σημειώνοντας ότι έλεγχοι γίνονται σήμερα και στη Λεμεσό σε ένα Γυμνάσιο και ένα Δημοτικό και τις επόμενες μέρες, την Τρίτη και την Τετάρτη και πριν την Πέμπτη που θα επαναλειτουργήσουν τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά, θα γίνουν σε όλες τις πόλεις και στην Λάρνακα και στην Πάφο.

«Και βέβαια ξανά στη Λεμεσό και στη Λευκωσία θα γίνουν προκαταρκτικά έλεγχοι (τεστ) αυτό ζήτησαν οι επιδημιολόγοι για να έχουν στη διάθεσή τους όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων. Διαπιστώνουμε ότι όλα γίνονται με τάξη. Το Γυμνάσιο εδώ προετοιμάζεται για να δεχθεί τα παιδιά την Πέμπτη. Σήμερα σε όλη την Κύπρο επειδή και για μας και όλους προέχει η υγειονομική ασφάλεια , η υγεία των παιδιών, εκπαιδευτικών και του υπόλοιπου προσωπικού των σχολείων», είπε.

Πρόσθεσε ότι «σήμερα σε όλη την Κύπρο γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας  1.173 διαγνωστικοί έλεγχοι», σημειώνοντας ότι «είναι η μεγαλύτερη σε συχνότητα διαδικασία ελέγχων που γίνεται στην Κύπρο και βεβαίως ήδη είναι γνωστό ότι στην Κύπρο γίνονται πολύ περισσότεροι έλεγχοι από παντού».

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι την Κυριακή 17/05, έγιναν 497 τεστ, και δεν υπήρξε θετικό περιστατικό, συμπληρώνοντας ότι στην περίπτωση εκείνη που σε ένα Λύκειο είχαν εντοπιστεί κρούσματα έγινε απολύμανση του σχολείου.

Πρόσθεσε ακόμα ότι την Δευτέρα 18/05, γίνεται έλεγχος στο συγκεκριμένο λύκειο όλων των μαθητών και των μαθητριών, όπως και στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα, όπου υπήρξε ένα θετικό κρούσμα από μέλος το βοηθητικού προσωπικού.

«Και εκεί τα παιδιά σήμερα το πρωί υποβάλλονται όλα τα παιδιά σε διαγνωστικό έλεγχο γιατί δεν θέλουμε να υπάρχει καμιά αμφιβολία. Να ανιχνευθούν ενδεχομένως και να βρεθούν κάποια κρούσματα είναι πολύ καλύτερο από το να μην γίνονται έλεγχοι», σημείωσε.
 
Σε σχέση με τα σχολεία που θα λειτουργήσουν την Πέμπτη, ο αρμόδιος Υπουργός είπε πως θα γίνει μια εισαγωγή, μια εξοικείωση των παιδιών με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν τα μαθήματα εναλλάξ ανά εβδομάδα οι δύο ομάδες.

Όπως ανέφερε θέλουν να αξιοποιηθεί ο χρόνος που είναι διαθέσιμος μέχρι  το τέλος της σχολικής χρονιάς, ενώ πρόσθεσε παράλληλα ότι στα Λύκεια θα ακολουθηθεί η διαδικασία για να γίνουν οι παγκύπριες εξετάσεις.

Επιπροσθέτως, είπε πως τα παιδιά στο σχολείο θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμπεριφέρονται όλοι στο επόμενο διάστημα, γιατί όπως είπε, «δεν είναι μόνο για το σχολείο τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι και για όλο το καλοκαίρι, αλλά και για την επιστροφή στα σχολεία το Σεπτέμβριο».

«Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε με ασφάλεια μέσα σε αυτές τις συνθήκες και νομίζω ότι το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί μας προσφέρουν ένα πρόσθετο και τεράστιο έργο με το να μυήσουν τα παιδιά, να εξηγήσουν στα παιδιά και να ασκηθούν πρακτικά μέσα στα σχολεία στο να κρατούν αποστάσεις, να αποφεύγουν τις αχρείαστες επαφές, να χρησιμοποιούν αντισηπτικό και όλες τις άλλες προφυλάξεις», είπε.

Από ΚΥΠΕ