Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Αρχή Λιμένων - εταιρείες υγραερίου να βρουν λύση για μετακίνηση εγκαταστάσεων, δηλώνει ο Δήμαρχος Λάρνακας

20.05.2020
18:35
Κοινωνία

Η Αρχή Λιμένων και οι εταιρείες υγραερίου πρέπει να βρουν μία λύση στη διαφορά που προέκυψε μεταξύ τους αναφορικά με τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων των εταιρειών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας στο Βασιλικό, ανέφερε την Τετάρτη 20/5 ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας.

 
Σε συνάντηση που είχε σήμερα με τους δημοσιογράφους, ο Δήμαρχος είπε πως «το πρόβλημα που υπάρχει μεταξύ ΑΛΚ και εταιρειών υγραερίου αφορά το σημείο φόρτωσης και εκφόρτωσης πλοίων στο Βασιλικό. Συγκεκριμένα η Αρχή Λιμένων προτείνει όπως οι εταιρείες εξυπηρετούνται από σημείο εκτός του λιμανιού του Βασιλικού επικαλούμενη θέματα ασφαλείας, ενώ οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα ανεβάσει το κόστος τους στα ύψη, καθιστώντας τις έτσι μη βιώσιμες».
 
Ο Ανδρέας Βύρας σημείωσε πως «οι εταιρείες υγραερίου υποστηρίζουν πως η ανέγερση νέου αγκυροβολίου και η ενοικίαση χώρων από την VTTV είναι απαγορευτικές λύσεις επειδή θα ανεβάσουν κατά πολύ το κόστος τους, επιμένοντας ωστόσο πως η εξυπηρέτηση τους μπορεί να γίνεται μέσα από το λιμάνι Βασιλικού».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος είπε ότι «λόγω της διαφωνίας μεταξύ της ΑΛΚ και των εταιρειών υγραερίου, η Λάρνακα δεν θα δεχθεί να τεθεί σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα μετακόμισης από τη Λάρνακα», προειδοποιώντας παράλληλα ότι «εάν οι δύο πλευρές δεν τα βρουν και προκύψει θέμα περαιτέρω καθυστέρησης της μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου θα μας βρουν απέναντί τους και θα φτάσουμε στα άκρα».
 
Εξάλλου, για το θέμα της μετακίνησης των εταιρειών υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό ο Δήμαρχος Λάρνακας απέστειλε χθες επιστολή στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργο Λακκοτρύπη, σημειώνοντας πως «οι δύσκολες συνθήκες που πέρασε πρόσφατα ο τόπος μας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση προκάλεσαν δικαιολογημένες καθυστερήσεις στα έργα».
 
Ωστόσο συνέχισε «θεωρούμε ότι με την άρση των μέτρων αυτών θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για επίσπευση των ενεργειών πλήρους μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων και υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να τεθούν από τις εταιρείες που διαθέτουν ακόμη ποσότητες υγρών καυσίμων σε εγκαταστάσεις τους στη Λάρνακα, τελικές ημερομηνίες για την πλήρη λειτουργία των νέων τους εγκαταστάσεων στο Βασιλικό, ή για την πλήρη εξυπηρέτηση τους από άλλους».
 
Ακόμα ζητεί όπως «δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την Κοινοπραξία VLPG με την τελική ημερομηνία υλοποίησης του έργου δεδομένου ότι έχει εκδοθεί η άδεια οικοδομής της Κοινοπραξίας για τις νέες εγκαταστάσεις στο Βασιλικό».
 
Προσθέτει ότι θα πρέπει επίσης «να ολοκληρωθεί το συντομότερο η έκδοση της άδειας οικοδομής των εγκαταστάσεων υγραερίου για την εταιρεία ΕΛΠΕ, η οποία αναμένουμε ότι θα υποβάλει και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή και λειτουργία του έργου. Περαιτέρω αναμένουμε ότι θα προωθηθούν το συντομότερο οι εκκρεμότητες για την έκδοση της άδειας οικοδομής για το δίκτυο των αγωγών της εταιρείας ΕΛΠΕ, η οποία παραμένει στάσιμη».
 
Στην επιστολή του ο Δήμαρχος αναφέρει πως απ’ ό,τι φαίνεται «υπάρχει μεγάλη διαφορά στην προσέγγιση του θέματος εξυπηρέτησης των πλοίων μεταφοράς υγρών καυσίμων μεταξύ της Αρχής Λιμένων Κύπρου και των εταιρειών. Ως εκ τούτου θα πρέπει να εξευρεθούν κατάλληλες λύσεις οι οποίες να είναι αποδεκτές από όλες τις πλευρές».
 
Σημειώνει ακόμα πως το συγκεκριμένο θέμα «λόγω των έντονων απόψεων των εταιρειών και του ψηλού κόστους που έχει η κάθε ξεχωριστή λύση, απαιτεί ιδιαίτερη αποφασιστικότητα εκ μέρους του κράτους για τη εφαρμογή τέτοιας λύσης η οποία θα γίνει αποδεκτή από όλους τους επηρεαζόμενους. Επίσης αναμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις για το πού βρίσκεται το θέμα της μετακίνησης ασφάλτου με την αδειοδότηση και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής νέων εγκαταστάσεων στο Βασιλικό από ιδιωτική εταιρεία».
 
Ο Ανδρέας Βύρας στην επιστολή αναφέρεται και στην δημοσίευση του Σχεδίου Περιοχής, «η οποία ακόμα εκκρεμεί και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση για τις διαδικασίες που υπολείπονται και τον τελικό χρόνο δημοσίευσης του».
 
Ο Δήμαρχος Λάρνακας καλεί τον Υπουργό όπως έχει «το συντομότερο απαντήσεις και τις θέσεις του κράτους για τα συγκεκριμένα θέματα. Ο Δήμος αναμένει ότι θα πραγματοποιηθεί συνεδρία της Καθοδηγητικής Επιτροπής μέσω τηλεδιάσκεψης ή και ακόμη θέτει στη διάθεση του Υπουργείου Εμπορίου, εγκαταστάσεις του Δήμου που είναι δυνατό να φιλοξενήσουν συνεδρίες με μεγάλο αριθμό ατόμων τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό».
 
Ο Ανδρέας Βύρας απευθύνει έκκληση στον Υπουργό "να παρέμβει προσωπικά ώστε να δοθεί επιτέλους μία λύση στο συγκεκριμένο θέμα".